Πούτιν: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προσπαθούν να υπερισχύσουν της Μόσχας στην Ασία, καθώς εγκαινίασε τα μεγαλύτερα ναυτικά γυμνάσια της Ρωσίας στη μετασοβιετική εποχή, στα οποία συμμετέχει και η Κίνα.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προκαλεί κούρσα εξοπλισμών. Είπε, ειδικότερα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να αναπτύξουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με φιλικά κράτη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε στρατιωτικούς αξιωματούχους σε τηλεοπτικές δηλώσεις κατά την έναρξη των γυμνασίων.
«Σήμερα, στο πλαίσιο των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στον κόσμο, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Βλέπουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσπαθούν να διατηρήσουν την παγκόσμια στρατιωτική και πολιτική κυριαρχία τους με κάθε κόστος».
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη και θα συνεχίσει να ενισχύει τις ναυτικές της δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής τους συνιστώσας, απέναντι σε αυτό που περιέγραψε ως μια κούρσα εξοπλισμών που προκαλείται από την Ουάσινγκτον.
«Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της δήθεν υπάρχουσας ρωσικής απειλής και του περιορισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δορυφόροι τους αυξάνουν τη στρατιωτική τους παρουσία κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, στην Αρκτική και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», είπε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δηλώνουν ανοιχτά τα σχέδιά τους να αναπτύξουν πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στις λεγόμενες προωθημένες ζώνες».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι οι συμμαχίες τους στον Ειρηνικό, όπως η εταιρική σχέση AUKUS με τη Βρετανία και την Αυστραλία, αποσκοπούν στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Η AUKUS ανακοίνωσε πέρυσι ένα κοινό σχέδιο που θα παρέχει στην Αυστραλία πυρηνικά επιθετικά υποβρύχια από τις αρχές της δεκαετίας του 2030 για να αντιμετωπίσει τις φιλοδοξίες της Κίνας στον Ινδικό και Ειρηνικό.
«Με τις επιθετικές ενέργειές τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επιτύχουν ένα απτό στρατιωτικό πλεονέκτημα, σπάζοντας έτσι την υπάρχουσα αρχιτεκτονική ασφάλειας και την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο διοικητής του Πολεμικού Ναυτικού Αλεξάντερ Μοϊσέγεφ ανέφερε στον Πούτιν ότι τέσσερα κινεζικά πλοία και 15 αεροπλάνα συμμετέχουν στις ασκήσεις με τις ρωσικές δυνάμεις.
Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε χθες ότι ο στόχος του είναι να εμβαθύνει «το επίπεδο του στρατηγικού συντονισμού μεταξύ του κινεζικού και του ρωσικού στρατού και να ενισχύσει την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται από κοινού στις απειλές ασφαλείας».
Οι ναυτικές ασκήσεις με την Κίνα αποτελούν μέρος πολύ μεγαλύτερων ρωσικών γυμνασίων που θα διαρκέσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου στον Ειρηνικό και τον Αρκτικό Ωκεανό, καθώς και στη Μεσόγειο, τη Βαλτική και την Κασπία Θάλασσα.
Ο Μοϊσέγεφ είπε στον Πούτιν ότι σε αυτά θα συμμετέχουν περισσότεροι από 90.000 Ρώσοι στρατιωτικοί, περισσότερα από 400 πλοία, 125 αεροσκάφη και περισσότερες από 7.500 μονάδες οπλισμού.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταπονηθεί σε ξηρά και θάλασσα τα τελευταία δυόμισι χρόνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ουκρανικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι υπερτερούν κατά πολύ σε ναυτική δύναμη πυρός, έχουν καταφέρει να επιφέρουν επιζήμια πλήγματα στον στόλο της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα.
Πηγή: ΑΠΕ