Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ θα εφαρμόσει νέα επιθετική πολιτική ενάντια στο Ιράν

Newsroom από Newsroom
12/09/2017 11:30
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής στρατηγικής κατά του Ιράν, σύμφωνα με εν’ ενεργεία Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και αξιωματούχους προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.

Η νέα πρόταση στρατηγικής προετοιμάστηκε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, τον υπουργό των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, αλλά κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, ενώ παρουσιάστηκε στον πρόεδρο Τραμπ, κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, που έγινε την Παρασκευή, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Εάν εγκριθεί από τον Τραμπ, η στρατηγική αυτή κατά του Ιράν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, τονίζουν δύο πηγές. Οι αξιωματούχοι που έχουν γνώση για τις εξελίξεις ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ θα δραστηριοποιηθεί για την ανακοίνωση της στρατηγικής, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις τους.

Σε αντίθεση με τις λεπτομερείς οδηγίες που έδινε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και μερικοί από τους προκατόχους του, η στρατηγική που θα παρουσιάσει ο Τραμπ αναμένεται να περιγράφει ένα γενικό πλαίσιο δράσης, ενώ η υλοποίηση της θα είναι ευθύνη των στρατιωτικών διοικητών, των διπλωματών, αλλά κι άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

“ Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα στο τέλος, θέλουμε την εμπλοκή των συμμάχων μας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ το σχέδιο της νέας στρατηγικής έχει ως στόχο την κλιμάκωση της πίεσης κατά του Ιράν, προκειμένου να περιορίσει την εξέλιξη των προγραμμάτων ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει, αλλά και την υποστήριξη που δίνει σε οργανώσεις, σύμφωνα με αρκετές πηγές στην Ουάσινγκτον.

“Θα την χαρακτήριζα μία ευρεία στρατηγική για όλο το εύρος των κακόβουλων ενεργειών του Ιράν: οικονομικές υποθέσεις, υποστήριξη στην τρομοκρατία, αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση στην Συρία, το Ιράκ, αλλά και την Υεμένη,” δήλωσε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος.

Παράλληλα, η νέα στρατηγική θα περιλαμβάνει δράσεις για την αντιμετώπιση της κατασκοπείας στο διαδίκτυο, αλλά και πλαίσιο μέτρων για την καταπολέμηση εξάπλωσης των πυρηνικών οπλοστασίων, συμπλήρωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση Τραμπ συζητάει επίσης την στάση που θα τηρήσει για την διεθνή συμφωνία αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε από τον Ομπάμα το 2015, ενώ το σχέδιο της νέας στρατηγικής προβλέπει πιο σκληρές οικονομικές κυρώσεις στην περίπτωση που το Ιράν την παραβιάζει.

Με τη νέα στρατηγική προβλέπεται η πιο επιθετική αναχαίτιση από τις ΗΠΑ των ιρανικών φορτίων όπλων προς τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, αλλά και τις παλαιστινιακές οργανώσεις στην Γάζα, αλλά και στο Σινά της Αιγύπτου. Επίσης, προβλέπεται η υιοθέτηση πιο επιθετικής στάσης των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, ενώ το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό θ’ αντιδρά πιο επιθετικά στις προκλήσεις από τα ταχύπλοα των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, απ’ όπου και διακινείται το 35% των ποσοτήτων πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης. Σήμερα, οι διοικητές των αμερικανικών πολεμικών πλοίων επιτρέπεται να κάνουν χρήση όπλων, μόνο στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, τα πληρώματά τους και τα σκάφη τους, από τις προκλήσεις των Ιρανών. Οι πηγές δεν γνωστοποίησαν λεπτομέρειες για την κατεύθυνση αλλαγών των κανόνων εμπλοκής των αμερικανικών πλοίων, στην παραπάνω περίπτωση.

Το σχέδιο, δεν προτείνει την κλιμάκωση ανάληψης δράσης από τις αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στην Συρία και το Ιράκ κατά των παραστρατιωτικών ιρανικών οργανώσεων που πολεμούν στα μέτωπα πολέμου των δύο χωρών. Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του Τραμπ υποστήριξαν ότι μια πιο επιθετική στάση των αμερικανικών δυνάμεων κατά των παραστρατιωτικών οργανώσεων θα έκανε περισσότερο πολύπλοκο τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους που παραμένει κύρια αμυντική προτεραιότητα της Ουάσινγκτον.

Ο Μάτις, ο Μακμάστερ, οι διοικητές της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αλλά και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ήταν αντίθετοι στην κλιμάκωση της επιθετικότητας των αμερικανικών δυνάμεων κατά της οργάνωσης Χεζμπολάχ, αλλά κι άλλων σιϊτικών οργανώσεων.

Πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης επεσήμανε τον ουσιαστικό ρόλο που έχουν οι σιϊτικές οργανώσεις στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

[irp posts=”148438″ name=”Ο Μακρόν επιμένει: Θα τα βάλω με τους τεμπέληδες που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στη χώρα”]

Οι αμερικανικές μονάδες που πολεμούν των πλευρό των Κούρδων κι Αράβων μαχητών στην Συρία αντιμετωπίζουν πρόβλημα ως προς την αντίδρασή τους έναντι των προκλήσεων από τις οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου. Σε δύο περιπτώσεις, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) τον περασμένο Ιούνιο, όταν τα αξιολόγησαν ως άμεσες απειλές κατά των χερσαίων δυνάμεων.

Σε πολιτικό επίπεδο, η αρνητική στάση που έχει ο πρόεδρος Τραμπ έναντι της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που είναι γνωστή ως Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) αποτελεί ένα πραγματικό πολιτικό δίλημμα για τους σχεδιαστές της αμερικανικής πολιτικής στην Ουάσινγκτον. Την αρνητική στάση του Τραμπ υποστηρίζει και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, ενώ οι περισσότεροι από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας τάσσονται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας σε ισχύ.

“Το κύριο θέμα για εμάς είναι να πείσουμε τον πρόεδρο να διατηρήσει την JCPOA. Αλλά αισθάνεται αρνητικά και τον υποστηρίζει η Χέιλι ως προς την κλιμάκωση της αμερικανικής επιθετικότητας κατά του Ιράν. Σχεδόν όλες οι στρατηγικές που παρουσιάστηκαν στον πρόεδρο, προέβλεπαν την διατήρηση JCPOA, δίνοντας έμφαση και στην ρύθμιση άλλων ζητημάτων,” τόνισε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr

Ετικέτες: επίθεσηΗΠΑΙράνπολιτικήΤΡΑΜΠ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

«Βλέπω φως στο τούνελ στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ» λέει ο Πούτιν και αποθεώνει τις ηγετικές ικανότητες του Τραμπ

23/08/2025 | 08:00
Featured

Συνεχίζεται το θρίλερ για την Ουκρανία – Τραμπ: Σε δυο βδομάδες θα ξέρουμε αν θα υπάρξει ειρήνη

21/08/2025 | 23:26 - Ενημέρωση 22/08/2025 | 02:30
HOT NEWS

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-ΗΠΑ – Βενεζουέλα: Η αμερικανική αρμάδα πλησιάζει – Στρατιωτική πίεση και διπλωματικός πυρετός

21/08/2025 | 19:45 - Ενημέρωση 22/08/2025 | 02:33
ΔΙΕΘΝΗ

Φρανκ Κάπριο: Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο «πιο συμπονετικός δικαστής στον κόσμο»

21/08/2025 | 15:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΚΕΑ-keaprogram: Ευκολότερη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στον Νότιο Ατλαντικό – Προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ανταρκτική: Τι σημαίνει για τον κόσμο και την Ελλάδα

    453 shares
    Share 181 Tweet 113
  • «Θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης»: Το Ισραήλ απειλεί να καταστρέψει τη Γάζα αν η Χαμάς δεν δεχθεί την ειρήνη με τους όρους του

    278 shares
    Share 111 Tweet 70
  • Κηρύχθηκε επίσημα λιμός στη Γάζα – ΟΗΕ: Οι θάνατοι από πείνα ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου

    254 shares
    Share 102 Tweet 64
  • Βόλος: Ο 40χρονος δολοφόνησε την σύζυγό του μπροστά στα τέσσερα παιδιά τους – Την μαχαίρωσε στον λαιμό και την πλάτη

    243 shares
    Share 97 Tweet 61
  • Γιορτή σήμερα 22 Αυγούστου, εορτολόγιο: Άγιος Αγαθόνικος και οι συν αυτώ Μάρτυρες

    237 shares
    Share 95 Tweet 59
  • ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΕΑ – Πληρωμές 3 εβδομάδων: Τι θα πάρουν αγρότες και κτηνοτρόφοι – Οργή για καθυστερήσεις, ανησυχία για το μέλλον

    197 shares
    Share 79 Tweet 49
  • Μαζικές ρωσικές επιθέσεις με Kalibr και drones – Το αμερικανικό εργοστάσιο στις φλόγες, παγώνουν οι ελπίδες για συμφωνία ειρήνης

    195 shares
    Share 78 Tweet 49
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch