Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ πέρασε την πρώτη του νύχτα ως ελεύθερος άνθρωπος

Newsroom από Newsroom
27/06/2024 19:00
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
55
SHARES
117
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τζούλιαν Ασάνζ: Ο Τζούλιαν Ασάνζ πέρασε χθες στην πατρίδα του, την Αυστραλία, την πρώτη του νύκτα ως ελεύθερος άνθρωπος έπειτα από 14 χρόνια, αν και η αντιπολίτευση στη χώρα προειδοποίησε σήμερα την κυβέρνηση να μην παρουσιάζει τον ιδρυτή του WikiLeaks σαν ήρωα.

Ο Ασάνζ προσγειώθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ (τοπική ώρα) στην Καμπέρα, όπου τον περίμεναν ενθουσιασμένοι η σύζυγός του Στέλλα και ο πατέρας του Τζον Σίπτον, όπως και μερικοί υποστηρικτές του. Νωρίτερα είχε δηλώσει ένοχος για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας στο αμερικανικό, ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαϊπάν, ενός νησιού στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η δικαστής στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο.

Η Στέλλα Ασάνζ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει τι θα κάνει στη συνέχεια ο Τζούλιαν και ζήτησε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά του.

«Ο Τζούλιαν σκοπεύει να κολυμπά στον ωκεανό κάθε ημέρα. Σκοπεύει να κοιμηθεί σε ένα πραγματικό κρεβάτι. Σκοπεύει να γευτεί πραγματικό φαγητό και σχεδιάζει να χαρεί την ελευθερία του», δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα. Επανέλαβε εξάλλου την έκκλησή της να δοθεί χάρη στον Ασάνζ από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ και υπέρμαχοι της ελευθερίας του λόγου τον θεωρούν ήρωα επειδή αποκάλυψε παράνομες ενέργειες του αμερικανικού στρατού, μεταξύ άλλων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, όταν ο WikLeaks δημοσίευσε χιλιάδες διαβαθμισμένα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα το 2010.

Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει εδώ και καιρό ότι η ενέργεια αυτή ήταν απερίσκεπτη και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων.

Ο Ασάνζ δεν έχει κάνει δημόσιες δηλώσεις μετά την απελευθέρωσή του.

Στη διάρκεια της νύκτας δικαστής στην πολιτεία Βιρτζίνια των ΗΠΑ απέσυρε επισήμως τις υπόλοιπες 17 κατηγορίες που εκκρεμούσαν εις βάρος του, για τις οποίες κινδύνευε να καταδικαστεί έως και σε 175 χρόνια κάθειρξη.

Αυστραλοί βουλευτές ζητούσαν εδώ και χρόνια την απελευθέρωση του Ασάνζ, με την υπόθεσή του να αποτελεί ένα από τις λίγες αιτίες έντασης στις διμερείς σχέσεις Αυστραλίας- ΗΠΑ.

«Για κάποιο καιρό τώρα η φυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ ήταν ένα αγκάθι στο πλευρό αυτής της σχέσης», δήλωσε ο Άντριου Γουίλκι, ανεξάρτητος βουλευτές συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής που υποστήριζε την απελευθέρωση του Ασάνζ.

«Τώρα αυτό διορθώθηκε και κατά συνέπεια δεν βρίσκω τον λόγο να μην είμαστε αισιόδοξοι για τη διμερή σχέση. Το αγκάθι βγήκε», πρόσθεσε.

Ο Ασάνζ παρέμεινε κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για επτά χρόνια, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορούνταν για σεξουαλική επίθεση. Η κατηγορία αυτή αποσύρθηκε. Πριν από πέντε χρόνια απομακρύνθηκε βίαια από την πρεσβεία και οδηγήθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, μέχρι η βρετανική δικαιοσύνη να εξετάσει το αίτημα των ΗΠΑ να εκδοθεί στη χώρα.

«Όχι μάρτυρας»
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, που στήριζε την απελευθέρωση του Ασάνζ προτού αναλάβει την πρωθυπουργία το 2022, τον καλωσόρισε με ένα τηλεφώνημα. «Είχαμε μια πολύ θερμή συνομιλία», δήλωσε.

Ωστόσο η συντηρητική αντιπολίτευση εξέφρασε τις ανησυχίες της για το γεγονός ότι ο Ασάνζ παρουσιάζεται σαν ήρωας.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Γερουσία, ο Σάιμον Μπέρμιγχαμ, χαιρέτισε την απελευθέρωση του ιδρυτή του WikiLeaks, αλλά πρόσθεσε στο Χ ότι «δεν είναι μάρτυρας και δεν ήταν ποτέ ένας πολιτικός κρατούμενος που είχε στερηθεί την πρόσβαση στη δικαιοσύνη».

Ο ίδιος προειδοποίησε τον Αλμπανέζι να μην συναντηθεί με τον Ασάνζ και εκτίμησε ότι η απελευθέρωσή του ενδέχεται να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Αυστραλίας με τις ΗΠΑ. Η Αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Ουόνγκ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ABC ότι η απελευθέρωση του Ασάνζ δεν αποτελεί απειλή για τις διμερείς σχέσεις Αυστραλίας- ΗΠΑ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε χθες ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση του Ασάνζ ήταν πολύ περιορισμένη και επανέλαβε τη θέση του ότι οι ενέργειές του ιδρυτή του WikiLeaks έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αν και η Αμερικανίδα δικαστής, ενώπιον της οποίας παρουσιάστηκε, δήλωσε ότι δεν προκλήθηκε βλάβη σε ανθρώπους από τη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων.

Ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ζήτημα αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Υποδύθηκε την αστυνομικό και άρπαξε 100.000 ευρώ – Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί: «Μην πιστεύετε κανέναν που σας ζητά χρήματα στο όνομα της Αστυνομίας»

06/11/2025 | 13:16
Featured

Ιόνιο «Ασωπός-1»: ExxonMobil με 60% στο Block 2 – Πρώτη υπεράκτια γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια

06/11/2025 | 13:15
Featured

Νέα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Βορίζια – Δύο προσαγωγές, νέα στοιχεία και βίντεο-ντοκουμέντο για το μακελειό

06/11/2025 | 13:13
HOT NEWS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Συντάξεις χηρείας και επίδομα 250€: τι αλλάζει άμεσα, ποιοι θα δουν ενίσχυση και πότε

06/11/2025 | 13:02
Load More
Επόμενο Άρθρο

Ο Μαρινάκης «κλείνει» την συζήτηση για ΠτΔ - «Είναι εξαιρετικά πρόωρη, να σεβαστούμε τον θεσμό»


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Α21 και Επίδομα Θέρμανσης: Πληρωμές 28/11, πριν τα Χριστούγεννα και τέλη Ιανουαρίου – Όλα τα ποσά και τα κριτήρια για ΟΠΕΚΑ και ΑΑΔΕ

    248 shares
    Share 99 Tweet 62
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΩΡΑ: ΕΛΓΑ και “ανωτέρα βία”: Κτηνοτρόφοι προς Τσιάρα – «Μετρήστε τα ζώα και πληρώστε δίκαια, πριν καταρρεύσουμε»

    200 shares
    Share 80 Tweet 50
  • Αλλοπρόσαλλος ο καιρός: Βροχές και καταιγίδες μέχρι την Πέμπτη – Βελτίωση την Παρασκευή, νέα επιδείνωση το Σάββατο

    123 shares
    Share 49 Tweet 31
  • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2026: Αυξήσεις 2,4%, επίδομα 250€, αναδρομικά έως 13.784€ και κατάργηση προσωπικής διαφοράς

    110 shares
    Share 44 Tweet 28
  • Υποδύθηκε την αστυνομικό και άρπαξε 100.000 ευρώ – Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί: «Μην πιστεύετε κανέναν που σας ζητά χρήματα στο όνομα της Αστυνομίας»

    98 shares
    Share 39 Tweet 25
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Συντάξεις χηρείας και επίδομα 250€: τι αλλάζει άμεσα, ποιοι θα δουν ενίσχυση και πότε

    95 shares
    Share 38 Tweet 24
  • ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ: Έως Παρασκευή η τρίτη δόση για το αγροτικό πετρέλαιο – «Στοίχημα» 295.000 ΑΦΜ και το πράσινο φως από ΟΠΕΚΕΠΕ

    95 shares
    Share 38 Tweet 24
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch