Ο αριθμός των οικοπέδων στην ΑΟΖ της Κύπρου, που θα προταθεί στον τρίτο γύρο αδειοδότησης για έρευνες υδρογονανθράκων «πρέπει να είναι προσεγμένος», τονίζει ο Σόλων Κασίνης, ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπογραφής των συμφωνιών οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γειτονικές χώρες.
Σημειώνεται ότι κατά τον πρώτο γύρο αδειοδότησης για έρευνες υδρογονανθράκων, του είχε ανατεθεί ο ρόλος του διαπραγματευτή με τις ξένες εταιρείες, που υπέβαλλαν αίτηση για άδεια.
Σε συνέντευξη στην «Αλήθεια» ο κ. Κασίνης εξηγεί ότι ο αριθμός των οικοπέδων θα πρέπει να είναι προσεγμένος , «ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις, αλόγιστες φυσικά από την τούρκικη πλευρά, και να μην επηρεάσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό».
Ο Σόλων Κασίνης είναι από πέρσι επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 2014 ίδρυσε την «Kassinis International Consulting Ltd», ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία, της οποίας είναι διευθύνων σύμβουλος.
Στη συνέντευξή του ο κ. Κασίνης υποστηρίζει ότι «πολύ λανθασμένα δείχνουμε χάρτες με ένα μέρος της ΑΟΖ».
Κάνει λόγο για «χάρτες της ντροπής», γιατί δείχνουν μόνο την ΑΟΖ , που γίνονται έρευνες και όχι την ΑΟΖ όλης της Κύπρου.
Ο χάρτης με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) όλης της Κύπρου, που δημοσιεύουμε σήμερα, είναι από το αρχείο του κ. Κασίνη, όπως σημειώνει η κυπριακή ‘Αλήθεια’.