Σύμφωνα με έρευνα του ρωσικού αμυντικού Πόρταλ Sputnik και δημοσιευμένα στοιχεία του ρωσικού οργανισμού γεωπολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Ευρώπη, έχουμε μεγάλες αλλαγές στο μέγεθος του πληθυσμού στην Ευρώπη.
Οι χώρες που θα έχουν σύμφωνα με στοιχεία αρνητικό πρόσημο ανάπτυξης έως το 2030, θα είναι η Λιθουανία, η Λετονία και η Βουλγαρία. Την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, συνδέονται με άμεσους κινδύνους εγκατάλειψης της υπαίθρου και κατά συνέπεια της αγροτικής παραγωγής .
Η έρευνα του οργανισμού «Sputnik.Fakty» δημοσιεύει στοιχεία για τις μεταβολές στο μέγεθος του πληθυσμού στην Ευρώπη βασιζόμενο σε πολλές έγκυρες πηγές. Σύμφωνα με τη Eurostat, στην πλειονότητα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και στις σχετικά φτωχότερες χώρες της «παλαιάς» Ευρώπης (Πορτογαλία, Ελλάδα), ο πληθυσμός μειώνεται ΣΥΝΕΧΩΣ. Την ίδια στιγμή, οι χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που «εμπλουτίζουν» ποικιλότροπως την οικονομία των χωρών αυτών. Η εισροή ειδικευμένου εργατικού δυναμικού αλλά και ανειδίκευτων εργατών πολλπλασιαάζει την δυνατότητα της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών αυτών. Θα έχουμε δηλαδή πιθανόν μια κατάσταση ανάλογη με την δεκαετία του 1960 και 1970 τουλάχιστον στην Ευρώπη.
Ο πληθυσμός εξαρτάται από τη μετανάστευση και η φυσική αύξηση ή μείωση του πληθυσμού μεταβάλει τα στοιχεία της έρευνας. Στα στοιχεία της έρευνας της Eurostat, η οποία δημοσιεύει στοιχεία για τον πληθυσμό απο το 2015 με ν πρόβλεψη έως το 2030, καταδεικνύει ότι η μετανάστευση εμφανίζεται από τις οικονομικά φτωχότερες χώρες προς τις πιο ανεπτυγμένες με μία συνεχώς αυξανόμενη ροή.
Οι «πρωταγωνιστές» της αρνητικής αύξησης του πληθυσμού μέχρι το 2030 θα είναι η Λιθουανία (- 24%), η Λετονία (- 18%) και η Βουλγαρία (- 10%). Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, η μείωση του πληθυσμού θα είναι 8% και 6%, αντίστοιχα, κάτι το οποίο έχει ήδη αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών αυτών.!!
Η μέγιστη αύξηση του πληθυσμού το 2030 αναμένεται στο Λουξεμβούργο (39%), την Νορβηγία (23%), Γερμανία(14%) και στην Ελβετία (16%). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό θα είναι 9%, και στη Γαλλία – 6%.
Σε ανάλυση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, έχουμε σύμφωνα και με στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής, μια «μετακίνηση» τουλάχιστον 250. 000 Ελλήνων επιστημόνων, τεχνιτών, εργατών προς διάφορες χώρες της Ευρώπης της Ωκεανίας και της Αμερικής και του Καναδά.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2015 το ποσοστό ανεργίας στους νέους ηλικίας 15-24 ετών προσεγγίζει το 56,7% και το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ειδοποιός διαφορά σήμερα είναι ότι οι Έλληνες κατά προτίμηση επιλέγουν χώρες στις οποίες υπάρχουν ομογενείς, οι οποίοι κατά βάση τους «διευκολύνουν» στην εύρεση εργασίας και στο να προσαρμοστούν στην νέα τους πατρίδα.
Η πατρίδα μας για φορά ακόμη στην ιστορία της εμπλουτίζει με νέο δυναμικό τις ήδη υπάρχουσες «αποικίες» σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστραλία και η Αμερική . Η δημιουργία μιας οικονομικής ροής χρημάτων από το εξωτερικό, μαζί με την ναυτιλία και τον τουρισμό, θα αποτελέσουν τους κύριους πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας , όπως και τις δεκαετίες του 1950, 1960.