Στο Ταλίν πραγματοποιείται σήμερα σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την ψηφιακή πολιτική, ένα ζήτημα που είναι πολύ σημαντικό για την Εσθονία, όμως το οποίο κινδυνεύει να επισκιαστεί από τις έντονες συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης που ξεκίνησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Το απόγευμα θα συζητηθεί η πρόταση του Μακρόν για την καλύτερη φορολόγηση στην Ευρώπη των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου, όπως η Apple ή η Google, που κατηγορούνται ότι φοροαποφεύγουν.
«Το θέμα αυτό θα είναι το πιο αμφιλεγόμενο» της συνόδου, αν και δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη, προειδοποίησε μια ευρωπαϊκή πηγή.
Πέρα από το θέμα της ψηφιακής πολιτικής, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες σήμερα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί έναν νέο δρόμο κυρίως μετά το Brexit.
Κατά το άτυπο δείπνο χθες Πέμπτη το βράδυ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τις προτάσεις του Μακρόν, ο οποίος την Τρίτη στη διάρκεια ομιλίας του από τη Σορβόννη τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» γύρω από έναν ισχυρό γαλλογερμανικό δίδυμο.
Εξάλλου ο Μακρόν συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στα αγγλικά για ένα ημίωρο, χωρίς ωστόσο να εισέλθουν στις λεπτομέρειες των γαλλικών προτάσεων, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που είναι και οι πιο ευαίσθητες για το Βερολίνο.
Μετά το δείπνο οι Ευρωπαίοι επανέλαβαν «την ισχυρή μας και κοινή επιθυμία να διασφαλίσουμε την ενότητα» της ΕΕ, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι «ανοικτοί» σε «νέες προτάσεις», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή πηγή.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συμμετείχε στο άτυπο δείπνο, αν και η χώρα της, που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αποχώρησή της από την ΕΕ, δεν είχε συμμετάσχει στις προηγούμενες άτυπες συναντήσεις για το μέλλον της Ένωσης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, σήμερα η Μέι πρόκειται να συναντηθεί με τη Μέρκελ.
Μεταξύ των θεμάτων της σημερινής συνόδου κορυφής είναι η κυβερνοασφάλεια και η ελεύθερη μεταφορά δεδομένων, τα οποία η Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής που έχει κάνει μεγάλες προόδους στο θέμα της ψηφιοποίησης, θεωρεί ότι πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ.
Η πρόταση της Γαλλίας για καλύτερη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου που αναμένεται να επιτρέψει την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των εταιρειών οι οποίες μεταφέρουν εικονικά τα κέρδη τους από όλη την ΕΕ σε ένα κράτος μέλος, όπως η Ιρλανδία ή το Λουξεμβούργο, όπου φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές.
Το Παρίσι θα ήθελε να επιβληθεί φόρος επί του κύκλου εργασιών που καταγράφουν οι εταιρείες σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και όχι επί των κερδών τους. Σε αυτό έχει τη στήριξη περίπου δέκα χωρών, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, όμως η Ιρλανδία είναι κατηγορηματικά αντίθετη.
Οι Ευρωπαίοι έχουν στόχο να καταλήξουν σε μια κοινή θέση τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να καταθέσει μια νομοθετική πρόταση το 2018.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr