H Τουρκία πρέπει να πάψει κάθε σχέση με τη Χαμάς, επίσημη και ανεπίσημη και να σταματήσει κάθε δραστηριότητα της οργάνωσης στην Τουρκία αν θέλει ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Αυτά δήλωσε η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ίριτ Μπεν Άμπα σε συνέντευξή της, ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα στο Ισραήλ, εν μέσω φημών για την αποκατάσταση πλήρως των διπλωματικών σχέσεων Ιερουσαλήμ-Άγκυρας.
«Πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο σε Ελλάδα και Κύπρο πως οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν θα είναι οι ίδιες όπως ήταν παλιά. Το επίπεδο κατανόησης και συνεργασίας που είχαμε στο παρελθόν δεν νομίζω ότι θα είναι το ίδιο τώρα», είπε.
Μετά την συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου, οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στην Κύπρο για τριμερή σύσκεψη με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα συζητηθούν θέματα περιφερειακής ασφάλειας και ενέργειας που αφορούν την τριμερή συμμαχία στην Αν. Μεσόγειο.
Η επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ γίνεται μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μοσέ Γιααλόν στην Αθήνα. Ο Ισραηλινός υπουργός κάλεσε την Τουρκία να αποφασίσει αν θέλει να πολεμήσει την τρομοκρατία, όπως δεν έχει κάνει μέχρι τώρα.
Ο Γιααλόν είπε ακόμα πως η Τουρκία έδινε χρήματα στο Ισλαμικό Κράτος με αντάλλαγμα λαθραίο πετρέλαιο για πολλά χρόνια και πως η Άγκυρα επέτρεπε στους τζιχαντιστές να περνούν από την Ευρώπη στην Συρία και το αντίστροφο και πως η Τουρκία ακόμα φιλοξενεί στο έδαφός της την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς.
«Αν η Τουρκία συμπεριφερθεί σωστά και αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ θα μπορούσε, ίσως, να συνεργαστεί με Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρο και άλλες χώρες που μάχονται κατά της τρομοκρατίας».
Ένα από τα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθεί στην συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου είναι αυτό της αποκατάστασης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας που ανησυχεί την Αθήνα.
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως η Τουρκία θέλει την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ λόγω του φυσικού αερίου και την επιθυμία της να δημιουργηθεί αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου στο έδαφός της. Ο ίδιος δήλωσε πως Ελλάδα και Κύπρος, που επίσης έχουν προβλήματα με την Τουρκία, ανησυχούν για την επαναπροσέγγιση.
Η πρέσβης του Ισραήλ δήλωσε πάντως πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο Ερντογάν θέλει τώρα επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, όπως η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας, η κρίση στις σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλά και τα εσωτερικά της προβλήματα, την τρομοκρατία, την κακή της οικονομική κατάσταση.
«Ωστόσο το Ισραήλ θέλει να δει συγκεκριμένα πράγματα. Πέραν της διακοπής των σχέσεών της Τουρκίας με τη Χαμάς, το Ισραήλ θέλει πλήρη αποκατάσταση σχέσεων σε επίπεδο πρέσβεων. Επίσης ζητά τουρκική δέσμευση πως δεν θα ασκήσει ποινικές διώξεις για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Μαβί Μαρμαρά», είπε η πρέσβης και τόνισε πως ο όρος που θέτει η Τουρκία περί άρσης του αποκλεισμού της Γάζας δεν πρόκειται να γίνει δεκτός.
«Είναι πολύ σημαντικό οι τρεις ηγέτες Ισραήλ, Ελλάδος και Κύπρου να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν στον ενεργειακό τομέα», κατέληξε η πρέσβης.