Κύκλωμα δουλεμπόρων στην Τουρκία αγοράζει νεαρά κορίτσια από τη Συρία και στη συνέχεια τα πουλάει ως ερωτικές σκλάβες σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Το δουλεμπόριο «καλύπτεται» υπό τον φερετζέ του γάμου, αλλά πρόκειται για κανονική σκλαβιά. Οι φοβερές καταγγελίες γίνονται σε άρθρο που δημοσιεύεται στη σελίδα Zero Hedge.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δουλέμποροι πείθουν εξαθλιωμένους Σύρους πρόσφυγες να τους πουλήσουν τις κόρες τους, υποσχόμενοι ότι θα τους προσφέρουν μια καλύτερη ζωή στην Τουρκία.
Τα κορίτσια αγοράζονται από 2.000 έως 5.000 τουρκικές λίρες το κεφάλι, δηλαδή από 620 έως 1550 ευρώ περίπου. Τα χρήματα αυτά ονομάζονται «προίκα» και αποτελούν ένα τεράστιο ποσό για τους εξαθλιωμένους Σύρους. Υπενθυμίζουμε ότι ο βασικός μισθός στη Συρία, εν μέσω πολέμου, είναι 50 ευρώ τον μήνα.
Τα κορίτσια που πωλούνται ξεκινάνε από την ηλικία των 12 ετών.
Τα κορίτσια μεταξύ 12 και 16 αποκαλούνται φιστικάκια [και μάλιστα ποικιλίας «Αιγίνης»], μεταξύ 17 και 20 ετών αποκαλούνται κερασάκια, από 20 έως 22 τις αποκαλούν μήλα και οι μεγαλύτερες κοπέλες αποκαλούνται καρπούζια, αναφέρεται σε μια αναφορά της ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes).
Πολλοί μουσουλμάνοι έχουν δυσκολία ή άρνηση στο να ενσωματωθούν στη δυτική κουλτούρα. Ορισμένοι ακραίοι θρησκευόμενοι κύκλοι φέρνουν μαζί τους στην Ευρώπη τις συνήθειες των εκφοβισμών και των βιασμών, από τις οποίες υποτίθεται έφυγαν όταν αποφάσισαν να μεταναστεύσουν.
Αν και οι απελπισμένοι Σύροι πρόσφυγες είναι Άραβες και μουσουλμάνοι στην πλειονότητά τους, οι πλούσιες αραβικές χώρες του Κόλπου δεν τους δίνουν άσυλο στις χώρες τους. Ο λόγος είναι ότι φοβούνται τους πρόσφυγες πως θα φέρουν μαζί τους προβλήματα, κοινωνικά και οικονομικά.
Για πολλούς μουσουλμάνους άνδρες, όπως για παράδειγμα μεταξύ των πλούσιων Σαουδαράβων, τούς είναι ευκολότερο να αγοράζουν παιδιά της Συρίας από δουλεμπορικά κυκλώματα που δρουν στην Τουρκία, στη Συρία και στην Ιορδανία ως φτηνά σεξουαλικά σκλαβάκια.
Μια λεπτομερής αναφορά σχετικά με τις γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες στην Τουρκία, που εκδόθηκε το 2014 από τον οργανισμό Mazlumder, ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αλληλεγγύης προς τους καταπιεσμένους, αναφέρεται σε υποχρεωτικούς γάμους, πολυγαμίες, σεξουαλικές κακοποιήσεις, διακίνηση ανθρώπων, πορνεία και βιασμούς που υφίστανται οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την ίδια αναφορά του Mazlumder, οι Σύροι πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από εκείνους που ωφελούνται από τη φτώχεια τους. Τα παιδιά, ιδιαίτερα τα κορίτσια, υφίστανται τα περισσότερα.
Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Σε κάθε πόλη που εγκαταστάθηκαν Σύροι πρόσφυγες, η πορνεία αυξήθηκε κάθετα. Νεαρές γυναίκες μεταξύ 15 και 20 ετών είναι συνήθως εκείνες που εκδίδονται, αλλά και μικρά κορίτσια, ηλικίας από 13 ετών, πουλάνε τα κορμιά τους στους Τούρκους πελάτες.
Η Κούρδισσα δικηγόρος Σετσίλ Ερπολάτ (Secil Erpolat), από την Επιτροπή Δικαιωμάτων Γυναικών του δικηγορικού συλλόγου της Μπατμάν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, αποκάλυψε ότι πολλά νεαρά κορίτσια από τη Συρία «προσφέρονται» με αντίτιμο 20 – 50 τουρκικές λίρες, δηλαδή από 6 έως 15 ευρώ.
Πολλές φορές οι πελάτες πληρώνουν με φαγητό ή άλλα αγαθά, για τα οποία οι δυστυχισμένοι Σύροι είναι απελπισμένοι.
Γυναίκες που πέρασαν τα σύνορα Συρίας – Τουρκίας παράνομα και δεν έχουν μαζί τους διαβατήριο ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο να απαχθούν και να πωληθούν ως πόρνες ή ερωτικές σκλάβες.
Εγκληματικές συμμορίες έχουν αναλάβει το λαθρεμπόριο ανθρώπων, το οποίο είναι ιδιαιτέρως επικερδές.
«Πολλοί άνδρες στην Τουρκία εφαρμόζουν την πολυγαμία με κορίτσια από τη Συρία, αν και η πολυγαμία θεωρείται παράνομη στην Τουρκία», λέει ο δικηγόρος Αμπντουλχαλίμ Γιλμάζ (Abdulhalim Yilmaz), επικεφαλής του Mazlumder.
«Ορισμένοι άνδρες στην Τουρκία παίρνουν δεύτερη ή και τρίτη σύζυγο από τη Συρία, δίχως καν να τις δηλώνουν στις Αρχές. Αυτά τα κορίτσια δεν έχουν καμία νομική υπόσταση στην Τουρκία».
Εκτός από την οικονομική εκμετάλλευση υπάρχει και θρησκευτικό υπόβαθρο σε όλα αυτά, αφού οι γάμοι με ανήλικους επιτρέπονται από το Ισλάμ.
Οι γυναίκες και τα παιδιά από τη Συρία υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση και στις δουλειές που βρίσκουν.
Όσοι καταφέρνουν να βρουν κάποια δουλειά αμείβονται πενιχρά, ίσα για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. Και για αυτό το πιάτο φαγητό δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια.
Μια δεκαεξάχρονη Σύρα που ζει στη Σμύρνη περιέγραψε στο Mazlumder:
«Επειδή είμαστε Σύροι που ήρθαμε εδώ εξαιτίας του πολέμου, μας θεωρούν δευτέρας κατηγορίας ανθρώπους. Η αδελφή μου σπούδαζε στη Νομική στη Συρία, αλλά ο πόλεμος την ανάγκασε να τα παρατήσει. Τώρα άεργοι άνδρες με παιδιά της ζητάνε να τους «παντρευτεί». Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάστασή μας».
Η ECPAT εκτιμά ότι το δουλεμπόριο στην Τουρκία βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη.
«Η Τουρκία είναι προορισμός, ενδιάμεση, και χώρα πηγή για παιδιά που υφίστανται σεξουαλική διακίνηση», αναφέρει η ECPAT και συνεχίζει:
«Υπάρχει κίνδυνος για νεαρούς πρόσφυγες να χαθούν από κέντρα φιλοξενίας και να πέσουν στα χέρια των διακινητών».
«Υπάρχει ο φόβος ότι αναφορές από τα προσφυγικά στρατόπεδα του ΟΗΕ στο Ζαατάρι στην Ιορδανία είναι εξίσου αληθινές και για τα προσφυγικά στρατόπεδα στην Τουρκία: ενήλικοι άνδρες από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου εκμεταλλεύονται τη συριακή κρίση ώστε να αγοράσουν φτηνές έφηβες νύφες».
«Υπάρχουν αποδείξεις ότι διακίνηση παιδιών συμβαίνει μεταξύ Συρίας και Τουρκίας από «προξενητές» που μεταφέρουν κορίτσια που δεν είναι πρόσφυγες και έχουν προπαραγγελθεί και με την ηλικία τους. Κορίτσια από 12 έως 16 αναφέρονται ως φιστικάκια, από 17 έως 20 κερασάκια, από 20 έως 22 μήλα και οι μεγαλύτερες ως καρπούζια».
Εάν δηλαδή κάποιος παραγγείλει ένα φυστικάκι, ένα κερασάκι, μερικά μήλα και κάνα καρπούζι, βρίσκεται με χαρέμι ιδιοκτησίας του και σε τιμές ευκαιρίας, όπως έχουμε ήδη αναφέρει.
Το 85% των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία ζει εκτός προσφυγικών στρατοπέδων, πράγμα που δυσκολεύει την παρακολούθησή τους από διεθνείς οργανισμούς.
Πολλές γυναίκες πρόσφυγες στην Τουρκία, σύμφωνα με τη δικηγόρο και αντιπρόεδρο της Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Τουρκίας (IHD), Ερέν Κεσκίν (Eren Keskin), υποχρεώνονται να εκδίδονται εκτός αλλά και μέσα στα προσφυγικά στρατόπεδα που έκτισε η τουρκική κυβέρνηση.
«Υπάρχουν αγορές πορνείας στην Αντέπ (Γκαζιαντέπ). Είναι περιοχές που ελέγχονται όλες από την κυβέρνηση. Εκατοντάδες πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά, πωλούνται σε άνδρες κατά πολύ μεγαλύτερούς τους», λέει η Κεσκίν. «Ανακαλύψαμε ότι γυναίκες υποχρεώνονται στην πορνεία επειδή θέλουν να αγοράσουν ψωμί για τα παιδιά τους».
Αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία, την οποία πλέον χρηματοδοτεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να «επιλυθεί» το προσφυγικό. Αυτά συμβαίνουν στην Τουρκία, αλλά και στην Ιορδανία, υπό τα λάγνα μάτια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.