Τι θα κάνει η Άνγκελα Μέρκελ με την Ελλάδα; Να μια ερώτηση που δεν ακολουθείται από μια ευθεία απάντηση.
Άλλωστε, και η κυριακάτικη συνέντευξη της καγκελάριου στο ARD δεν προσέθεσε κάτι περισσότερο.
Το γεγονός ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά το κλασικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και μετέθεσε τις συζητήσεις για το θέμα στο μέλλον, κάτι δείχνει.
Το Business Insider αναφέρει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ζητήματα «κλειδιά»: να κατανοήσει η Γερμανία ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος της και να κατανοήσει η Ελλάδα ότι όσο είναι μέσα στην Ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να λύσει το θέμα.
Η Μέρκελ, στη συνέντευξη που έδωσε χθες, έκανε λόγο για διαγραφή χρέους που έχει γίνει ήδη στην Ελλάδα, απορρίπτοντας να γίνει ένα δεύτερο εντός της Ευρωζώνης. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το ΔΝΤ προειδοποιεί πως με το νέο πρόγραμμα 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στη χοάνη του χρέους. Οι υπολογισμοί του Ταμείου κάνουν λόγο για χρέος που θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ, αμέσως μετά τη λήξη του τριετούς προγράμματος της Ελλάδας (το 2018).
«Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο μόνος τρόπος να λυθεί η ελληνική κρίση, είναι να αποχωρήσει από το ευρώ, να επιστρέψει στη δραχμή και να εκμεταλλευτεί την υποτίμηση του νέου νομίσματος», αναφέρει το άρθρο και συμπληρώνει πως ενώ οι θεσμοί δεσμεύονται να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, δεν ξεχνούν να κάνουν ακριβή πλάνα για την έξοδό της από αυτό.
Τα χρήματα που έδωσε σήμερα η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος-γέφυρα, στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν την σώζουν. Αντιθέτως, κάνουν πιο άμεση τη συμφωνία των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα, η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος, θα κληθεί να αποδεχθεί τους όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οι Γερμανοί, κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, πίεζαν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε bail in για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Κάτι τέτοιο θα έπληττε καίρια τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς οι περισσότερες καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες που ξεπερνούν το «μαξιλάρι» των 100.000 ευρώ ανήκουν σε επιχειρηματίες. Ένα πιθανό «κούρεμα» θα οδηγούσε πολλές επιχειρήσεις σε πτώχευση.
Για να καταλήξει το άρθρο πως η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση παρέμειναν «νομοταγείς» και ψήφισαν ό,τι συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες. Αυτή η πίστη θα χαθεί αν η Γερμανία και η Μέρκελ επιμείνουν πως για την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστούν και τα χρήματα των καταθετών.
Διονύσης Μαρίνος