«Στο τέλος οι Μουσουλμάνοι θα είναι περισσότεροι από τους Χριστιανούς», δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει το «τεύχος της ντροπής» που ήδη έχει υψώσει στα σύνορα με την Σερβία, για να φρενάρει την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα του.
Στα ουγγρικά σύνορα η κατάσταση παραμένει τεταμένη με πολλούς πρόσφυγες να κρεμιούνται από τον φράχτη που έχει υψώσει η Βουδαπέστη με κίνδυνο να τραυματιστούν σοβαρά. Από την πλευρά της, η σερβική πλευρά κάνει λόγο για δύο σοβαρά τραυματίες στις «μάχες» στον ουγγρικό φράχτη μεταξύ προσφύγων και ουγγρικών δυνάμεων, η επέμβαση των οποίων οδήγησε σε εικόνες που έχουν φέρει τη Βουδαπέστη ενώπιον διεθνούς κατακραυγής.
Οι ουγγρικές αρχές έχουν ήδη συλλάβει 29 πρόσφυγες, ανάμεσά τους κι έναν «γνωστό τρομοκράτη».
Όπως μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, η βάναυση αντιμετώπιση των προσφύγων από την Ουγγαρία, αυξάνεται καθημερινά. Ο φράχτης ύψους 3,5 μέτρων που έχει κατασκευάσει η Βουδαπέστη σε σχεδόν όλο το μήκος των συνόρων της με τη Σερβία θα επεκταθεί και στα με σύνορα με τη Ρουμανία αλλά και τη Κροατία. «Φράχτες, σκυλιά αστυνομικοί, όπλα αυτό μοιάζει με την Ευρώπη της δεκαετίας του ΄30. Και μήπως λύσαμε το πρόβλημα των μεταναστών με αυτά; Όχι δεν το λύσαμε. Με το να κτίζουμε φράχτη απλώς μετατοπίζουμε το πρόβλημα στη Σερβία, τη Κροατία και τη Ρουμανία», δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Βίκτορ Πόντα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας κατηγόρησε την Ουγγαρία για βάναυση και μη ευρωπαϊκή συμπεριφορά και ζήτησε από την Ε.Ε. να επέμβει.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έχουν φτάσει μέχρι τη Σερβία έχουν στραφεί, μετά το κλείσιμο των συνόρων με την Ουγγαρία, προς την πλευρά της Κροατίας. Από εκεί σκοπεύουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό των περισσότερων τη Γερμανία ή τις χώρες βορειότερα. Η Ουγγαρία όμως προσανατολίζεται και στην κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορα με την Κροατία. Η σκληρή στάση των ουγγρικών δυνάμεων στο φράχτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εξωτερικό. Πέραν της εντονότατης διαμαρτυρίας της σερβικής πλευράς, οι επικρίσεις έφτασαν να ακούγονται ακόμη και από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος δήλωσε σοκαρισμένος.
Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Βουδαπέστης έχει ανακοινώσει ότι, στη Σερβία θα κλείσει το συγκεκριμένο σημείο διέλευσης στα σύνορα των δύο χωρών για τις επόμενες 30 ημέρες, κάτι που επιβεβαιώνει ήδη το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά και η Σερβία ανακοίνωσε ότι προτίθεται και αυτή να ενισχύσει την παρουσία της σερβικής αστυνομίας στα δικά της σύνορα με στόχο να περιορίσει την πρόσβαση στο σημείο όπου βρίσκεται ο ουγγρικός φράχτης.
«Με ανθρώπινο τρόπο και σεβασμό θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε μετανάστες από τον φράχτη και την ουγγρική αστυνομία», δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας, Ν. Στεφάνοβιτς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, o πρωθυπουργός της Ουγγαρίας επισήμανε ότι εάν η Ε.Ε αποφασίσει υπέρ ενός συστήματος ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων, τότε η χώρα θα υποχρεωθεί να το αποδεχθεί, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εκληφθεί στη Μέση Ανατολή ως πρόσκληση να έρθουν κι άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη.
Παράλληλα, ο Β. Ορμπάν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse ανακοίνωσε ότι επίκειται το κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την Κροατία.
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται στο Ρόζενχαιμ της Γερμανίας ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα έχει συνάντηση με το Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ και εκπροσώπους της γερμανικής αστυνομίας.