Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Οξάνα Μπαουλίνα σκοτώθηκε στο Κίεβο από ρωσικά πυρά τη στιγμή που βιντεοσκοπούσε τις καταστροφές που είχε υποστεί εμπορικό κέντρο στο Ποντόλσκι έπειτα από επίθεση με πυραύλους.
Η Μπαουλίνα βρισκόταν στην Ουκρανία και κάλυπτε τη ρωσική εισβολή για λογαριασμό του ανεξάρτητου ιστότοπου Insider. Εκτός από την δημοσιογράφο σκοτώθηκε ένας ακόμη πολίτης ενώ δύο άτομα που την συνόδευαν τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον Guardian βρισκόταν στην Ουκρανία ως ανταποκρίτρια, από όπου έστελνε ρεπορτάζ από το Λβιβ και το Κίεβο, με επίκεντρο τη διαφθορά της ρωσικής κυβέρνησης. Ξεκίνησε να εργάζεται σε περιοδικά lifestyle, όπως το Time Out Moscow και το In Style, αλλά μετά από μια δεκαετία στράφηκε στο πολιτικό ρεπορτάζ και εργαζόταν ως παραγωγός στο Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς.
Μάλιστα λίγο μετά την εισβολή της ρωσικής αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία του Ιδρύματος κατά τη Διαφθοράς συνελήφθη και φυλακίστηκε. Η σύλληψή της σημειώθηκε τη στιγμή που συντόνιζε μια ζωντανή μετάδοση από ένα πανεθνικό συλλαλητήριο. Όταν η ρωσική κυβέρνηση χαρακτήρισε την οργάνωση ως εξτρεμιστική, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, όπου συνέχισε το ρεπορτάζ της για το Insider, το οποίο ειδικεύεται στις έρευνες, τον έλεγχο των γεγονότων και την πολιτική ανάλυση, και για το Coda Story, το οποίο ερευνά τον αυταρχισμό, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. Η είδηση του θανάτου της επιβεβαιώθηκε και από τον ιστότοπο Insider.
«Θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τέτοιων ρωσικών εγκλημάτων πολέμου όπως οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων και δημοσιογράφων», ανέφερε ακόμη το δημοσίευμα.
Σημειώνεται πως υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες αναφορικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους. Μάλιστα η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων τόνισε πως δύο άλλοι δημοσιογράφοι, ο Oleh Baturyn και η Viktoria Roshchina, είχαν εξαφανιστεί στο παρελθόν, αλλά έκτοτε απελευθερώθηκαν από τους απαγωγείς τους, οι οποίοι εικάζεται ότι ανήκουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Τέλος οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) δήλωσαν ότι η στοχοποίηση δημοσιογράφων αποτελεί έγκλημα πολέμου και ανέφεραν ότι άλλοι τρεις δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί μετά την εισβολή.