Ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίος ο αναμνηστικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών και ζητά να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για την περίοδο των εορτών.
«Συμβουλεύω τους πάντες να κάνουν το συντομότερο δυνατό την αναμνηστική δόση να παρεμποδίσουμε την εξάπλωση του κοροναϊού και των παραλλαγών του με κάθε τρόπο. Φανταστείτε τις συνέπειες μιας παραλλαγής τόσο θανατηφόρας όπως ο ιός Έμπολα», τονίζει ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου (WMA) και της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) η οποία εκπροσωπεί τους Συλλόγους τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οπως επισημαίνει, οι αρνητές εκτός του ότι κινδυνεύουν οι ίδιοι θέτουν σε κίνδυνο και την υγεία των άλλων και απευθύνει προειδοποίηση για τη δυναμική εξάπλωσης των μεταλλάξεων του κορονοϊού, λέγοντας ότι πρέπει να εμποδιστεί με κάθε τρόπο
«Φανταστείτε τις συνέπειες μιας μετάλλαξης τόσο θανατηφόρας όπως ο ιός Έμπολα» αναφέρει χαρακτηριστικά λέγοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από τον εμβολιασμό και ο κίνδυνος είναι μηδαμινός ».
Ο κ. Μοντγκόμερι υπογραμμίζει ότι «είναι αναγκαίος ο αναμνηστικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, διότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα γίνεται πολύ πιο αδύναμο και αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και το ενδεχόμενο θανάτου».
Δεν είναι ασυνήθιστο να επαναλαμβάνονται τα εμβόλια τονίζει. Για την γρίπη γίνεται κάθε χρόνο. Η μεγαλύτερη συχνότητα τώρα έχει να κάνει με την έλλειψη εμπειρίας για τον συγκεκριμένο ιό και διότι αλλάζει συνεχώς.
Κάνοντάς το εμβόλιο νωρίτερα αποκτούμε μεγαλύτερη ανοσία, ιδίως οι ευπαθείς ομάδες και όσοι έρχονται σε συχνή επαφή με κρούσματα κορονοϊού, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό επισημαίνει ο κ. Μοντγκόμερι.
Μιλώντας για τα παιδιά τονίζει πως τα υγιή παιδιά νοσούν μεν πολύ ελαφρά, αλλά προσβάλλονται από τον κορονοϊό. Το εμβόλιο ΜRNa είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως, εξαιρετικά ακίνδυνο και δεν προκαλεί καθόλου παρενέργειες σε παιδιά και νέους. Υπάρχει όμως και μια κοινωνική διάσταση: τα παιδιά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ του ιού μέσω του οποίου μπορεί να μεταδοθεί. Οι γονείς είναι εκείνοι οι οποίοι τελικά θα το αποφασίσουν σταθμίζοντας και το γεγονός ότι διαφορετικά ίσως τα παιδιά δεν θα πηγαίνουν στο σχολείο λόγω ενδεχόμενης συνεχούς καραντίνας.
Τέλος τάσσεται υπερ νέων μέτρων. Το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι ο περιορισμός των επαφών, διότι έχει άμεση επίδραση και περιορίζει την μετάδοση. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, η αποφυγή των συναθροίσεων είναι απαραίτητα μέτρα. Το αντίθετο θα ήταν ανόητο. Ο ιός ζεί από το γεγονός ότι οι άνθρωποι συναντιούνται. Συνέπεια των περιορισμών αυτών είναι ότι τα κρούσματα μειώνονται στην Γερμανία.