Για όγδοη ημέρα παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό ερευνητικό – σεισμογραφικό πλοίο «Oruc Reis», συνοδεία βοηθητικών και πολεμικών πλοίων.
Το τουρκικό πλοίο συνεχίζει να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με παράνομη NAVTEX της Τουρκίας.
Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι και το ζήτημα της ειδικής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
«Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020», ανέφερε η ανακοίνωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από εκεί και πέρα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης που κατακρίνουν την στάση της Άγκυρας και δικαιώνουν την Αθήνα.
Η γαλλική εφημερίδας «Liberation» το οποίο αναφέρεται στην απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να ενισχύσει τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, «σώζοντας την τιμή της Ευρώπης».
Το άρθρο, το οποίο υπογράφεται από τον ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και τον διευθυντή της ελληνογαλλικής ορχήστρας, Διονύση Δερβιτσιώτη-Μπουρνιά, επισημαίνει την αναγκαιότητα στήριξης της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Ακόμα, επιχειρεί να αποδομήσει τα επιχειρήματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο της Τουρκίας «εκλεγμένο δικτάτορα».
Είχε προηγηθεί το ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο των βρετανικών «Times» που υποστήριζε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα κυπριακά ύδατα.
Ακολούθησε και η επιστολή μέσω της οποίας εξέφραζαν την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες απειλές και την ρητορική του Ερντογάν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο 25 προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών από τη Βρετανία.