ΒΑΤΙΚΑΝΟ: Η πρώτη καταμέτρηση και η «σιωπηλή» υποχώρηση Παρολίν-Η εκλογή του Αμερικανού Ρόμπερτ Πρέβοστ ως νέου Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ από το Κονκλάβιο προέκυψε μέσα από έντονο παρασκήνιο, γεωεκκλησιαστικές ισορροπίες και κρίσιμες εσωτερικές υποχωρήσεις.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Όπως αποκαλύπτει η Corriere della Sera, στην πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης στην Καπέλα Σιξτίνα, το προβάδισμα το είχε ο Ιταλός Καρδινάλιος και πρώην «υπουργός Εξωτερικών» του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, οι ψήφοι που συγκέντρωνε δεν επαρκούσαν για να εξασφαλίσουν ευρεία συναίνεση και να γεφυρώσουν τις εσωτερικές διαιρέσεις της Καθολικής Εκκλησίας.
Το γενναίο βήμα πίσω και η συμμαχία υπέρ Πρέβοστ
Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης ψηφοφορίας αποδίδεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην απόφαση Παρολίν να αποσυρθεί διακριτικά από τη διεκδίκηση του παπικού αξιώματος. Αυτή η «γενναιόδωρη υποχώρηση» θεωρείται ότι έδωσε ώθηση στον Πρέβοστ, ο οποίος άρχισε να συγκεντρώνει τη στήριξη κεντροδεξιών Καρδιναλίων κυρίως από τη Βόρεια Αμερική, καθώς και από τη συντηρητική πτέρυγα των αφρικανικών χωρών.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν και οι διαχρονικές θέσεις του Πρέβοστ σε διεθνή ζητήματα, με χαρακτηριστική την οξεία του αντίδραση στην περικοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας από την USAID επί προεδρίας Τραμπ, την οποία είχε χαρακτηρίσει «εγκληματική επιλογή». Η στάση αυτή του χάρισε εύνοια στους φιλελεύθερους Αμερικανούς καρδιναλίους, αλλά ταυτόχρονα τον ανέδειξε ως ηγετική φυσιογνωμία στον ευρύτερο συντηρητικό άξονα του Κονκλαβίου.
Η συμβολική παρουσία Παρολίν στο μπαλκόνι του Βατικανού
Το γεγονός ότι ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ επέλεξε να εμφανιστεί στον εξώστη της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου πλάι στον Παρολίν κατά την πρώτη του ομιλία Urbi et Orbi, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως μήνυμα ενότητας. Η κίνηση αυτή υπαινίσσεται πως ο νέος Ποντίφικας θα συνεχίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, στον οποίο ο Παρολίν υπήρξε δεξί χέρι.
Η Επίσημη Ιστοσελίδα του Βατικανού δεν έχει δώσει ακόμη πλήρη στοιχεία για τη σύνθεση της νέας Κουρίας, ωστόσο η διατήρηση Παρολίν σε επιτελική θέση δεν αποκλείεται. Ο ίδιος άλλωστε, σύμφωνα με πηγές, παραμένει ισχυρός δίαυλος επαφής μεταξύ του Βατικανού και διεθνών διπλωματικών πρωτευουσών.
Η γεωεκκλησιαστική ισορροπία και οι υποστηρικτές από Αφρική
Εκτός από τη βορειοαμερικανική στήριξη, καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως διαδραμάτισε η στήριξη των γαλλόφωνων Καρδιναλίων από την Αφρική. Αυτοί προώθησαν τον Πρέβοστ ως συμβιβαστική λύση ανάμεσα στην παπική τάση του Φραγκίσκου και τις σκληρές αντιστάσεις των πιο παραδοσιακών στοιχείων της Εκκλησίας. Είναι χαρακτηριστικό πως στην τελευταία Σύνοδο, ο Πρέβοστ είχε κατορθώσει να διαμορφώσει συναινετικές γραμμές με τις απαιτήσεις των Καθολικών Επισκόπων της Γερμανίας, οι οποίοι ζητούσαν μεταξύ άλλων συζητήσεις για το ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία.
Το μήνυμα του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ και η συνέχεια
Στο μήνυμά του προς τον κόσμο, ο νέος Ποντίφικας υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου, της ευσπλαχνίας και της ενότητας: «Θα χτίσουμε πάνω στην παράδοση, όχι με φόβο αλλά με ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά. Ο δρόμος του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στις ισορροπίες της καθολικής πολυφωνίας και την ανάγκη συγκρότησης ηγετικού οράματος σε εποχές γεωπολιτικής και θεσμικής αναταραχής.
Η Καθολική Διάσκεψη των ΗΠΑ, με δήλωσή της, χαιρέτισε την εκλογή του Αμερικανού Ποντίφικα ως «ιστορική και ελπιδοφόρα». Το εάν ο Πρέβοστ θα καταφέρει να συμβιβάσει τα ρεύματα εντός της Εκκλησίας, μένει να αποδειχθεί. Προς το παρόν, το παγκόσμιο βλέμμα στρέφεται και πάλι στο Βατικανό.