Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στο διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, τόνισε πως το Ισλαμικό Κράτος θα εξοντωθεί, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων από τον στρατό των ΗΠΑ.
Παρά την αισιοδοξία του για την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών μόνο με αεροπορικές επιδρομές, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το αμερικανικό δίκτυο CNN επιθυμούν την ανάπτυξη στρατευμάτων σε Ιράκ ή Συρία.
Στη δημοσκόπηση, λοιπόν, το 53% των ερωτηθέντων απάντησε για πρώτη φορά ότι συμφωνεί με την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών σε Ιράκ ή Συρία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
Την ίδια στιγμή, έξι στους δέκα διαφωνούν με τον χειρισμό του προέδρου Ομπάμα σε θέματα τρομοκρατίας, ενώ σε ποσοστό 68% υποστηρίζουν ότι η διεθνής συμμαχία με επικεφαλής τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν ήταν αρκετά επιθετική.
Σε ποσοστό 60%, συγκριτικά με το 67% του περασμένου Οκτωβρίου, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία πηγαίνει καλά.
Σχετικά πάντως με την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων, ο καθηγητής Μελετών Μέσης Ανατολής Ζαν Πιερ Φιλιού, στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, ισχυρίζεται πως η χερσαία επιχείρηση θα αποδειχθεί «η χειρότερη παγίδα», στην οποία θα μπορούσε να πέσει η διεθνής κοινότητα.
Όπως αναφέρει ο Independent ο Φιλιού υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη στρατιωτών θα δώσει την ευκαιρία στους τζιχαντιστές να εκπληρώσουν την βαθύτερη επιθυμία τους, δηλαδή να δώσουν την τελική μάχη με τους «άπιστους» στα εδάφη τους.
Ο καθηγητής στηρίζει το επιχείρημά του στην πεποίθηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους ότι η τελική μάχη ισλαμιστών και αλλόθρησκων θα δοθεί στην πόλη Νταμπίκ της Συρίας.
«Εξαιτίας αυτών των προφητειών, η χερσαία επιχείρηση θα ήταν η χειρότερη παγίδα στην οποία θα μπορούσαν να πέσουν» οι δυτικές δυνάμεις, τόνισε ο καθηγητής.
«Θέλουν στρατεύματα γιατί το έχουν ήδη οραματιστεί. Είναι πολύ ισχυρή και συναισθηματική ρητορική. Προσφέρει σε επίδοξους και πραγματικούς μαχητές την αίσθηση ότι όχι μόνο ανήκουν στην ελίτ, αλλά ότι είναι τμήμα της τελικής μάχης», πρόσθεσε ο καθηγητής.