Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, ο Αιγύπτιος μεγιστανας Ναγκίμπ Σαούίρις βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά δύο ιδιωτικών, ελληνικών νησιών, για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης και για να επιτρέψει ένα προσωρινό καταφύγιο στους πρόσφυγες, μέχρι να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση.
ΗΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες του ζήτησε να συνεργαστούν, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί το σχέδιό του, το οποίο εκτιμά ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 90 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση απο την εταιρεία του κ. Σαουίρι “έχει εντοπίσει δύο ιδιόκτητα ελληνικά νησιά που αποτελούν μια καλή ευκαιρία για το έργο του”, και “έχουμε επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες των νησιών και τους έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον του”.
Ποιος ειναι όμως ο Αιγύπτιος μεγιστάνας;
Με την περιουσία του να αγγίζει περίπου τα $ 2,9 δισ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, Σαουίρις ειναι μεγιστάνας στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Στη λίστα με τους πλουσιότερους στον κόσμο ειναι ο 557ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αίγυπτο και 10ος στην αφρικανική ήπειρο. Η εταιρεία του, Orascom Telecom Media and Technology, έχει επενδύσεις σε επιχειρήσεις στην Αίγυπτο, στο Λίβανο και στο Πακιστάν. Η εταιρία διαθέτει επίσης την Koryolink, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Βόρειας Κορέας.
Ειναι ο μεγαλύτερος απο τρία αδέλφια, και εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση το 1979. Η Orascom, η εταιρεία του πατέρα του, ήταν η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στην Αίγυπτο εκείνη την εποχή και χωρίστηκε σε επιμέρους εταιρείες στα τέλη της δεκαετίας του 90. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο πλουσιότερος της οικογένειάς. Ο νεώτερος αδελφός του, Nassef, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αίγυπτο και ο 225ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Ο Σαουίρις έχει εμπλακή στη μετα-επαναστατική πολιτική της πατρίδα του, την Αίγυπτο, καθως ηταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος ‘Ελευθεροι Αιγύπτιοι’ (Free Egyptians Party).
Το πολιτικό κόμμα ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2011 μετά την ανατροπή του δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ και προσχώρησε σε μια χαλαρή συμμαχία με φιλελεύθερα κόμματα που ελαβαν μέρος στις βουλευτικές εκλογές της Αιγύπτου το 2011 και το 2012.
Ειναι μέλος της Κοπτικής Χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου, ο Sawiris ηταν κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του πρόεδρου της, Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατείχε την εξουσία στη χώρα από το 2012 έως το 2013. Το κόμμα του Σαουίρι δεν είδε την ανατροπή του Morsi, τον Ιούνιο του 2013 ως πραξικόπημα και υποστήριξε τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στην επιτυχημένη προσπάθειά του για την προεδρία το 2014.