Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική HOT NEWS

ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-Ζελένσκι σε αδιέξοδο: Οι απαιτήσεις Τραμπ, οι πιέσεις Πούτιν και η αδυναμία της Δύσης να δώσει απαντήσεις

Γιώργος Θεοχάρης από Γιώργος Θεοχάρης
18/08/2025 11:19
Ενημερώθηκε: 18/08/2025 11:31:08
σε HOT NEWS, ΔΙΕΘΝΗ
A A
83
SHARES
176
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής στην Αλάσκα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρνει στο προσκήνιο μια από τις πιο κρίσιμες καμπές του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης 

Όπως μεταδίδουν τα Διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεωνκαι κορυφαία Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, οι απαιτήσεις του Αμερικανού Προέδρου για παραχώρηση εδαφών ως αντάλλαγμα για μια «γρήγορη ειρήνη» παγιδεύουν τον Ζελένσκι σε ένα αδιέξοδο, όπου κάθε επιλογή ενέχει πολιτικό και στρατηγικό κόστος.

Οι απαιτήσεις Τραμπ και η πρόταση «ανταλλαγής εδαφών»

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται έτοιμος να αποδεχθεί τις αξιώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για παραχώρηση πέντε ουκρανικών περιφερειών, παρουσιάζοντας μάλιστα ως «αντάλλαγμα» ένα είδος ασφαλιστικής εγγύησης τύπου «Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ». Η πρόταση αυτή, ωστόσο, στερείται σαφήνειας και δεσμευτικότητας, αφήνοντας το Κίεβο εκτεθειμένο σε μελλοντικούς κινδύνους.

Η προσέγγιση Τραμπ αποτυπώνει τη στρατηγική του να παρουσιάσει μια «άμεση λύση» που θα ικανοποιήσει τόσο τον ίδιο όσο και τον Ρώσο Πρόεδρο. Ωστόσο, για τον Ζελένσκι, μια τέτοια συμφωνία θα σήμαινε πολιτική αυτοκτονία. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι «δεν θα παραχωρήσει ούτε εκατοστό ουκρανικού εδάφους».

Το δίλημμα Ζελένσκι: Υποχώρηση ή ρήξη

Η θέση του Κιέβου είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όπως επισημαίνει το Reuters, ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι τυχόν παραχώρηση εδαφών θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό και πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησής του. Από την άλλη, η άρνηση συμμόρφωσης στις πιέσεις Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, την ώρα που η Ουκρανία έχει ανάγκη από οπλικά συστήματα και χρηματοδότηση.

Η αδυναμία επίτευξης ισορροπίας μεταξύ των δύο επιλογών αφήνει τον Ουκρανό ηγέτη εγκλωβισμένο σε ένα αδιέξοδο, ενώ η Μόσχα εκμεταλλεύεται την κατάσταση εντείνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ντονμπάς και στη Χερσώνα.

Η ευρωπαϊκή διάσταση και ο φόβος μιας κακής συμφωνίας

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα εμφανίζεται ως «ειρήνη», αλλά στην πραγματικότητα θα συνιστά διπλωματική νίκη για τον Πούτιν. Όπως γράφει ο Guardian, η παραχώρηση ουκρανικών εδαφών θα ενθαρρύνει περαιτέρω την επιθετικότητα της Ρωσίας και θα δημιουργήσει προηγούμενο που μπορεί να απειλήσει και άλλες χώρες της περιοχής.

Η ΕΕ επιχειρεί να στηρίξει τον Ζελένσκι, ωστόσο παρουσιάζεται διχασμένη: ενώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ζητούν σκληρή γραμμή απέναντι στη Μόσχα, άλλα κράτη-μέλη πιέζουν για μια διπλωματική λύση, ανησυχώντας για τις οικονομικές και ενεργειακές συνέπειες ενός παρατεταμένου πολέμου.

Η εσωτερική πίεση και η κοινωνική δυσαρέσκεια

Πέρα από το διεθνές επίπεδο, ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει σοβαρές πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας. Διαδηλώσεις τον Ιούλιο κατά της κυβέρνησης με αφορμή ζητήματα διαφθοράς και θεσμικών παρεμβάσεων έδειξαν ότι η κοινωνική υποστήριξη αρχίζει να φθίνει. Παράλληλα, οι απώλειες στο μέτωπο και η αδυναμία επιτυχών αντεπιθέσεων προκαλούν δυσαρέσκεια στον στρατό και την κοινωνία.

Σύμφωνα με το Associated Press (AP), χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες ζητούν πιο ξεκάθαρη στρατηγική από την ηγεσία, ενώ οι οικογένειες των στρατιωτών πιέζουν για καλύτερη προστασία και αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων που παρέχονται από τη Δύση.

Η στάση της Μόσχας

Η Ρωσία συνεχίζει να εντείνει τις επιθέσεις της, εκμεταλλευόμενη την αβεβαιότητα στο δυτικό στρατόπεδο. Οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων αμάχων από το 2022, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις θέσεις τους στο Ντονμπάς.

Η Μόσχα εμφανίζεται απρόθυμη να συζητήσει κατάπαυση πυρός χωρίς ουσιαστικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εξεύρεση κοινής βάσης.

Η διεθνής διάσταση: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και γεωπολιτικά διλήμματα

Η συνάντηση στην Ουάσινγκτον πραγματοποιείται παρουσία του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και του Προέδρου της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Σταμπ. Η παρουσία τους θεωρείται προσπάθεια εξισορρόπησης των πιέσεων Τραμπ, καθώς και ένδειξη ότι η Συμμαχία επιδιώκει να παραμείνει στον πυρήνα των εξελίξεων.

Ωστόσο, η στάση του Αμερικανού Προέδρου παραμένει αβέβαιη. Αν και διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, προτάσσει την πολιτική του «America First», δίνοντας προτεραιότητα στα αμερικανικά συμφέροντα και λιγότερο στη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Το αδιέξοδο και τα πιθανά σενάρια

Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές που μίλησαν στο tilegrafimanews.gr, τα σενάρια είναι τρία:

1. Υποχώρηση Ζελένσκι: Αποδοχή μιας «μερικής συμφωνίας» με παραχώρηση εδαφών, που όμως θα έπληττε την πολιτική του επιβίωση.

2. Ρήξη με τον Τραμπ: Επιλογή της πλήρους αντίστασης, με κίνδυνο να αποδυναμωθεί η αμερικανική στήριξη και να ενταθούν οι στρατιωτικές απώλειες.

3. Ενδιάμεση λύση: Διαπραγματεύσεις με ασαφείς δεσμεύσεις, που πιθανόν θα επιμηκύνουν τον πόλεμο χωρίς να δώσουν πραγματική λύση.

Ο Ζελένσκι βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. Οι πιέσεις του Τραμπ, οι αξιώσεις του Πούτιν και η διχασμένη στάση της Ευρώπης συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Η επόμενη περίοδος θα είναι καθοριστική όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τη Δύση συνολικά, καθώς θα δείξει αν η διεθνής κοινότητα μπορεί να χαράξει μια ενιαία στρατηγική απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα ή αν θα υποκύψει στις πιέσεις για μια γρήγορη, αλλά επικίνδυνη ειρήνη.

Ετικέτες: Ουκρανία

ΣχετικάΆρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ· Οι Ρώσοι κατέλαβαν το δάσος του Σερεμπριάνσκι μετά από τρία χρόνια μαχών – Ανοίγει ο δρόμος για Λίμαν και Σεβέρσκ

17/09/2025 | 12:49
Featured

Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Αν κάνετε ό,τι λέω, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει

13/09/2025 | 20:13
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων με drones στις ακτές της Βαλτικής

13/09/2025 | 16:00
Featured

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συζήτησαν για κυρώσεις κατά κρατών που υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

13/09/2025 | 12:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΔΕΘ 2025: Μείωση φόρων και αυξήσεις μισθών: Το πακέτο  για τη μεσαία τάξη και οι μεγάλες αλλαγές σε συντάξεις και επαγγελματίες


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Τροχαίο-σοκ στη Βουλιαγμένης: Η στιγμή της θανατηφόρας καραμπόλας και οι έρευνες για τα αίτια

    498 shares
    Share 199 Tweet 125
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ: Πρόβειο γάλα στα 1,60€/κιλό, 262.854 θανατώσεις, 14€/κεφάλι ενίσχυση και «10ήμερο συναγερμού»: Το νέο τοπίο στη φέτα

    295 shares
    Share 118 Tweet 74
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΑΖΑ: «Δεν θέλουμε να πεθάνουμε»: Ραγδαίες εξελίξεις που τρομάζουν την ανθρωπότητα- Τι γράφουν τα διεθνή μέσα 

    213 shares
    Share 85 Tweet 53
  • Αιγαίο σε Θερμοκρασία Βρασμού: Το μεγάλο σενάριο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης και η ελληνική άσκηση ετοιμότητας

    204 shares
    Share 82 Tweet 51
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΙΝΑΣ! Αυξήσεις από 11 έως 38€ το 2026 και 23 έως 38€ το 2027 – Τα ψίχουλα πίσω από τα ποσοστά στις συντάξεις 

    127 shares
    Share 51 Tweet 32
  • ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ): Θέσεις στο εξωτερικό με μισθούς 40.500€, κατάρτιση με επίδομα 400€ και ειδικά βοηθήματα – Οι ευκαιρίες και οι σκληρές αλήθειες

    126 shares
    Share 50 Tweet 32
  • Καιρός: Κοντομάνικα τέλος – Οι βοριάδες «θερίζουν»

    116 shares
    Share 46 Tweet 29
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch