Γερμανία: Με πολιτικό σεισμό ισοδυναμεί η είδηση που αποκάλυψε το Bloomberg και στη συνέχεια επιβεβαίωσε το Der Spiegel: η Γερμανία άναψε το “πράσινο φως” για την πώληση 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, μια κίνηση που έρχεται την ώρα που η Άγκυρα εντείνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, υπονομεύει τις ισορροπίες στο ΝΑΤΟ και προσεγγίζει την Ρωσία ενεργά στον ενεργειακό τομέα.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Η έγκριση της συμφωνίας, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, ελήφθη στο πλαίσιο μυστικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας. Τα αεροσκάφη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg, θα κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με συμμετοχή της BAE Systems, της Airbus και της Leonardo SpA, ενώ τα κρίσιμα εξαρτήματα θα παραχθούν στη Γερμανία.
Σιωπή από την Αθήνα – Αντιδράσεις από την κοινή γνώμη
Αξιοσημείωτο είναι πως, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, παρότι η συγκεκριμένη απόφαση θίγει ευθέως την ισορροπία αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο.
Η Αθήνα έχει επενδύσει στρατηγικά τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με την αγορά Rafale από τη Γαλλία και τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε Viper, ωστόσο η είδηση της πώλησης 40 Eurofighter στην Τουρκία δημιουργεί νέο ποιοτικό άλμα υπέρ της Άγκυρας, εφόσον υλοποιηθεί.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν στο tilegrafimanews.gr ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει διευκρινίσειςμέσω του πρέσβη στο Βερολίνο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει αντίδραση και στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε..
Διεθνή Μέσα: “Πολιτική υποκρισία του Βερολίνου”
Στο Politico Europe αναφέρεται ότι η Γερμανία παρουσιάζεται ως προωθητής της “ειρήνης και σταθερότητας” στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά παράλληλα επιτρέπει την επανεξοπλιστική ενίσχυση της Άγκυρας.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολίασε επισήμως, με κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει μόνο πως “οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εμπιστευτικές”.
Το Financial Times σχολιάζει πως η κίνηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική του Βερολίνου να εξισορροπήσει την ενδονατοϊκή ένταση μετά τη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για τα F-16, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει εμπορική ώθηση στη γερμανική αμυντική βιομηχανία.
Τι σηματοδοτεί η αγορά των Eurofighter για την Τουρκία
Η Τουρκία επιθυμεί εδώ και χρόνια να ενισχύσει το αεροπορικό της δυναμικό, ιδιαίτερα μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα F-35. Η παραλαβή 40 Eurofighter – αν ολοκληρωθεί – θα της επιτρέψει να διαθέτει μια ευρωπαϊκή εναλλακτική προηγμένης τεχνολογίας, με ικανότητα υπεροχής στον αέρα και δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου.
Σύμφωνα με το NATO Air Command, το Eurofighter Typhoon είναι πολλαπλού ρόλου μαχητικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για αποστολές αναχαίτισης όσο και για επιθετική δράση, ενισχύοντας κατακόρυφα τις τουρκικές επιχειρησιακές δυνατότητες.
Δεδομένου ότι τα μαχητικά θα φέρουν ευρωπαϊκό εξοπλισμό και υποστήριξη, αναμένεται να ενταχθούν στο τουρκικό οπλοστάσιο μέχρι το 2029, αν και προκαλεί ερωτήματα ο συγχρονισμός με τις εν εξελίξει γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή.
⸻
Πίσω από την πώληση – Οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα
Η συμφωνία, εκτιμούν αναλυτές, δεν είναι απλή αμυντική πώληση, αλλά πολιτική συναλλαγή, στην οποία εμπλέκονται:
• Η ανανέωση της τουρκο-γερμανικής συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα,
• Η πίεση που δέχεται το Βερολίνο να εξάγει εξοπλισμό εν μέσω ύφεσης στη γερμανική οικονομία,
• Το διακύβευμα της παραμονής της Τουρκίας σε θετική στάση έναντι της Δύσης και της ουκρανικής υπόθεσης.
Ο δρ. Σβεν Κράουζε, από το Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP), τόνισε πως:
«Η Γερμανία χρησιμοποιεί τις εξαγωγές όπλων ως γεωπολιτικό εργαλείο για να διατηρήσει την επιρροή της. Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για να την αγνοήσει.»
Ερωτήματα στην Ελλάδα – Μπορεί να μπλοκάρει τη συμφωνία;
Αν και η Γερμανία έχει εγκρίνει την πώληση, η τελική υλοποίηση περνά και μέσα από τη διμερή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα κατασκευαστούν τα μαχητικά. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ασκήσει πολιτική πίεση μέσω της Ε.Ε. ή διπλωματικών διαύλων, ζητώντας από συμμάχους να λάβουν υπόψη την τουρκική επιθετικότητα.
Το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας δεν έχει σχολιάσει επισήμως, ενώ η κοινή γνώμη και ειδικά τα αμυντικά επιτελεία παρακολουθούν με ανησυχία την εξέλιξη, καθώς η Άγκυρα πλησιάζει σε τεχνολογική ανατροπή των ισορροπιών.
Η έγκριση πώλησης 40 Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, με γερμανική συναίνεση, αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα και δοκιμασία για το ευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλειας. Σε μια περίοδο που η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία σε νησιά, και επιδιώκει ηγετικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο, η ενίσχυσή της με ευρωπαϊκά μαχητικά δημιουργεί ένα νέο, επικίνδυνο προηγούμενο.
Η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να δώσει τη θέση της σε συντεταγμένη διπλωματική πίεση, καθώς η ισορροπία στο Αιγαίο δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στις δηλώσεις περί “στρατηγικής υπομονής”.
Το tilegrafimanews.gr θα επανέλθει με όλα τα διπλωματικά παρασκήνια και τις επόμενες κινήσεις στην Αθήνα, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.