Επιστρέφει το «φάντασμα» του Grexit, λέει το BBC – Τι «προβλέπει» η JP Morgan – CNN: Τα πλάνα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε αποχώρηση από την Ευρωζώνη – Σόιμπλε: Οποια νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις δεσμεύσεις των προκατόχων της
Στον «κίνδυνο του Grexit» που κρίνουν πως «επιστρέφει» επισημαίνουν με εκτενείς αναλύσεις για την Ελλάδα και τις πολιτικές εξελίξεις όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά δίκτυα. Με ανάλογες δηλώσεις έχουν σχολιάσει τα τεκταινόμενα και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Το CNN επισημαίνει σε δημοσίευμά του με τίτλο «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα», ότι η Ελλάδα «κινδυνεύει με δυσάρεστες επιπτώσεις για την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη». Παράλληλα, αναφέρει πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, ενώ εξηγεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους για το πακέτο διάσωσης με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Το κόμμα έχει δεσμευτεί να αντιστρέψει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε οικονομική ανάπτυξη και αναφέρει ότι σχεδιάζει να επενδύσει δισεκατομμύρια σε προγράμματα που θα οδηγήσουν στην αύξηση μισθών και συντάξεων», γράφει το αμερικανικό δίκτυο.
Την ίδια στιγμή, το δημοσίευμα επισημαίνει πως ενώ τα πλάνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοφιλή στους Έλληνες που έχουν πληγεί από το υψηλό ποσοστό ανεργίας και τα χρόνια κρίσης, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν είναι ρεαλιστικά, είναι ανεύθυνα και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία κρίση που θα οδηγούσε την Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Παρ’ όλα αυτά, το CNN προσθέτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «μαλακώσει τους τόνους πρόσφατα και δηλώνει πως θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη». «Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να χειριστεί ένα απίθανο αλλά όχι αδύνατο ελληνικό ατύχημα με περιορισμένες και προσωρινές ζημιές, αναφέρει ο οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση της οικονομικής αναλύτριας του BBC Linda Yueh: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές και παραμείνει πιστός σε όσα υποσχέθηκε κατά των προγραμμάτων λιτότητας τότε επανέρχεται το ενδεχόμενο της διάσπασης του ευρώ» σημειώνει και γράφει χαρακτηριστικά: «Για άλλη μια φορά επαναφέρει το “φάντασμα” της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα ή Grexit».
Περιγράφοντας την επόμενη ημέρα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα που κατά ορισμένους θα προσφέρει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα επιστροφή στην ανταγωνιστικότητα, η Yueh σημειώνει ότι θα υπάρξει υποτίμηση που σημαίνει ότι μια επιχείρηση θα πρέπει να μειώσει τα κόστη της κατά περίπου 25% αντί να βασίζεται στο νόμισμα για να κάνει τις εξαγωγές της φτηνότερες και αυτό συνήθως σημαίνει ανεργεία και πλήγμα στο επίπεδο ζωής.
Σόιμπλε: Οποια νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις δεσμεύσεις των προκατόχων της
Σκληρή προειδοποίηση προς… όλους απηύθυνε εν τω μεταξύ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόφγκανγκ Σόιμπλε, που τόνισε ότι όποια ελληνική κυβέρνηση και αν εκλεγεί, θα πρέπει να επιμείνει στις δεσμεύσεις των προκατόχων της: «Θα είναι δύσκολο αν η Ελλάδα ακολουθήσει άλλη πορεία» επισήμανε ο κ. Σόιμπλε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να δεσμευθούν ότι θα συνεχίσυν τις μεταρρυθμίσεις τονίζοντας «θα στηρίξουμε τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας».
Την ίδια ώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοινώθηκε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν με τη νέα κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης, σημειώνεται από το ΔΝΤ.
Ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της χώρας, ενώ ζήτησε παράλληλα από τους Έλληνες ψηφοφόρουςκαι τους πολιτικούς ηγέτες να δεσμευθούν ότι θα στηρίξουν την Ευρώπη και την απαραίτητη μεταρρυθμιστική διαδικασία ώστε η Ελλάδα να ευημερήσει και πάλι «μέσα στη ζώνη του ευρώ».
«Βλέπει» συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΕΕ για το χρέος ως πιθανότερο σενάριο η JP Morgan
Έπειτα από τη σημερινή μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο διεθνής επενδυτικός οίκος JP Morgan προχώρησε σε ανάλυση για τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας μετά τις εθνικές εκλογές, στις 25 Ιανουαρίου.
Το γράφημα του οίκου παρουσιάζει τα επικείμενα σενάρια ως προς τις εκλογές, καθώς και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία.
Το πρώτο και πιο αισιόδοξο σενάριο για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία -αυτό της επιτυχημένης εκλογής Προέδρου σήμερα- έχει πλέον διαγραφεί και εξετάζονται όλα τα σενάρια της επόμενης ημέρας, μετά τις εθνικές εκλογές.
Μια εκλογική νίκη της ΝΔ
Υπολογίζοντας ένα μικρό ποσοστό στο σενάριο νίκης της Νέας Δημοκρατίας και δημιουργίας ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού μετά τις εκλογές, η JP Morgan υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε θετικότατες αντιδράσεις από τη μεριά των αγορών.
Αυτό θα σήμαινε πως θα δινόταν ώθηση από το λαό στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στη συνέχιση της τωρινής πορείας. Τα πολιτικά ρίσκα θα ελαττώνονταν σημαντικά και η Ελλάδα θα εξερχόταν από το παρόν πρόγραμμα επιτήρησης με την ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή στήριξης του ESM.
Τα σενάρια για νίκη ΣΥΡΙΖΑ
Στο σαφώς επικρατέστερο σενάριο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης ή ενός συνασπισμού, ο οίκος εκτιμά πως θα οδηγήσει σε δύο πιθανές εξελίξεις, ανάλογα με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Αρχικά, το πιο πιθανό σενάριο της έκθεσης είναι το ενδεχόμενο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να φτάσουν σε συμφωνία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, πιθανώς έπειτα από σκληρές και επί μακρόν διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
Η αντίδραση των αγορών θα είναι αρνητική στο άμεσο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας που καλύπτει την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα. Οι αντιδράσεις των αγορών θα εξαρτηθούν πλήρως από την τελική μορφή της συμφωνίας.
Το δεύτερο και μάλλον απίθανο σενάριο, είναι οι διαπραγματεύσεις να φτάσουν σε πλήρες αδιέξοδο και η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε μια φάση αβεβαιότητας με ρίσκο μιας κρίσης ρευστότητας στην αγορά. Στην περίπτωση αυτή, η JP Morgan, σκιαγραφεί δύο υποθέσεις, χωρίς να μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια τα αποτελέσματα.
Ένα διαπραγματευτικό τέλμα και οι προεκτάσεις του
Στην απίθανη περίπτωση, που οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε απόλυτο τέλμα, αμφότερα σενάρια προδικάζουν μιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με συμμετοχή του δημοσίου ή στην ακραία περίπτωση, του ιδιωτικού τομέα (OSI και PSI, αντίστοιχα).
Στην περίπτωση που αποφασιστεί η αναδιάρθρωση μόνο του χρέους του δημοσίου τομέα (Official Sector Involvement), τότε οι αντιδράσεις των αγορών προβλέπονται αρχικά θετικές, καθώς οι ιδιωτικές καταθέσεις και το ιδιωτικό χρέος θα παραμείνει άθικτο.
Το μεσοδιάστημα όμως μετά την εξέλιξη αυτή, είναι απρόβλεπτο, καθώς οι ακριβείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία μιας αναδιάρθρωσης του δημόσιου ελληνικού χρέους στο εξωτερικό (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κράτη-μέλη της Ευρωζώνης), δεν μπορούν να εκτιμηθούν, εκτός φυσικά από την εκτίναξη του κόστους δανεισμού και τις επιπτώσεις του στην κατανάλωση, ανάπτυξη και παραγωγή.
Τέλος, η εξαιρετικά απίθανη περίπτωση ενός Grexit επανέρχεται στο προσκήνιο με αρνητικότατες αντιδράσεις από τις αγορές και μια πιθανή έγερση «τοίχους ασφαλείας» από την Ευρωζώνη, για την αποφυγή διάχυσης της κρίσης σε άλλα ευάλωτα μέλη της.
Πάντως, η έκθεση της JP Morgan εκτιμά το σενάριο συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιο πιθανό από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και τις απρόβλεπτες συνέπειες σε Ελλάδα και Ευρώπη.