Ένας άνθρωπος δυστυχισμένος, με πολλές ιδιοτροπίες που τον «στοίχειωνε» το φάντασμα των φυλετικών διακρίσεων. Ένας άνθρωπός που δεν ένιωθε καλά με τον εαυτό του και δεν είχε αποδεχθεί τις ιδιαιτερότητές του.
Αυτός ήταν ο 41χρονος Βέστερ Λι Φλάναγκαν, ο άνθρωπος που χθες σκότωσε εν ψυχρώ δύο πρώην συναδέλφους του, μία δημοσιογράφο κι έναν κάμεραμαν.
Άνθρωποι από το περιβάλλον του μιλούν για έναν άνθρωπο καταπιεσμένο που διοχέτευσε όλη την οργή του σε δύο λευκούς. Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια του Φλάναγκαν εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της στις οικογένειες των δύο θυμάτων. Επιπλέον, ευχήθηκε ταχύτατη ανάρρωση στη γυναίκα από την οποία έπαιρνε συνέντευξη η αδικοχαμένη δημοσιογράφος.
Ο Βέστερ Φλάναγκαν ήταν ένας παρουσιαστής με παρελθόν επιθετικής συμπεριφοράς στους τηλεοπτικούς σταθμούς που είχε εργαστεί από το 2000, την οποία ο ίδιος δικαιολογούσε ως απάντηση στη ρατσιστική αντιμετώπιση που είχε από τους συναδέλφους του επειδή ήταν μαύρος και ομοφυλόφιλος.
Γνωστός δημοσιογραφικά ως Μπράις Γουίλιαμς, σκόρπισε τον τρόμο χτες πυροβολώντας μία δημοσιογράφο και έναν κάμεραμαν κατά τη διάρκεια ζωντανής εκπομπής.
Από τα έγγραφα με ημερομηνία 2002, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο Φλάναγκαν είχε από πολύ νωρίς δώσει δείγματα γραφής της επιθετικότητάς του.
Σε όποιο κανάλι εργάστηκε, δημιουργούσε προβλήματα. Μάλιστα, ο τελευταίος εργοδότης του, σε επιστολή του προς τον νεαρό τότε δημοσιογράφο ο οποίος είχε συμπληρώσει μόλις δύο μήνες στο κανάλι «WDBJ», του συνιστούσε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.
Ο Φλάναγκαν απαντούσε πάντα πως ο ρατσισμός και η ομοφοβία που βίωνε στο εργασιακό του περιβάλλον, τον ωθούσαν σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.
Οι Αφροαμερικανοί, ωστόσο, με τους οποίους εργάστηκε κατά καιρούς υποστηρίζουν ότι ουδέποτε βίωσαν ρατσιστικές διακρίσεις.
Λίγες ώρες μετά τη διπλή δολοφονία, ο Φλάναγκαν αυτοπυροβολήθηκε και υπέκυψε στα τραύματά του.
Ο δράστης εργαζόταν στο κανάλι «WDBJ» πριν από δυόμισι χρόνια και αποχώρησε απ’ αυτό συνοδευόμενος από την ασφάλεια. Ένα διευθυντικό στέλεχος του καναλιού, όπως ισχυριζόταν ο Φλάναγκαν, θεωρούσε τεμπέληδες τους Αφροαμερικανούς. Αλλά και παλαιότερη συνεργασία του με τηλεοπτικό σταθμό στη Φλόριντα έληξε και εκείνη άδοξα με τον Φλάναγκαν να μηνύει υπεύθυνους του καναλιού για φυλετικές διακρίσεις.
Τότε, ένας παραγωγός τον είχε αποκαλέσει «πίθηκο», όπως υποστήριζε ο ίδιος στη μήνυση που είχε καταθέσει ο ο ίδιος το 2000 σε βάρος του τηλεοπτικού σταθμού WTWC του Ταλαχασί.Η διαφορά του με τον τηλεοπτικό σταθμό στη Φλόριντα λύθηκε εξωδικαστικά και τον επόμενο χρόνο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.
Ο Φλάναγκαν είχε φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο κι ένας εκπρόσωπος του ιδρύματος αυτού είπε ότι αποφοίτησε το 1995 με πτυχίο στα ΜΜΕ. Για τους συναδέλφους του, ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίο πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να συνεργαστεί, όπως, αναφέρει το γαλλικό περιοδικό «Nouvel Observateur».
Πολλές φορές είχε ακουστεί στο κανάλι φωνάζοντας έξαλλος σε συναδέλφους του. Μετά τη διπλή δολοφονία, σε ένα «κείμενο μανιφέστο», το οποίο έστειλε στο τηλεοπτικό κανάλι ABC News, επιμένει ότι υπήρξε θύμα διακρίσεων και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία του.
Τα τραγικά γεγονότα της 17ης Ιουνίου στην ιστορική εκκλησία του Τσάρλεστον, όπου ο 21χρονος Ντίλαν Ρουφ, ο οποίος αυτοαποκαλείτο υπέρμαχος της ανωτερότητας των λευκών άνοιξε πυρ σκοτώνοντας εννέα Αφροαμερικανούς τον μετέτρεψαν σε «ανθρώπινη πυριτιδαποθήκη».
«Αυτό που με οδήγησε να χάσω τον έλεγχο ήταν οι δολοφονίες στην εκκλησία», γράφει στο επίμαχο κείμενο αναφερόμενος στη σφαγή της 17ης Ιουνίου.