Ενώ οι διασώστες συνεχίζουν τις απελπισμένες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, τρεις ημέρες μετά από τον καταστροφικό σεισμό στο Νεπάλ, το BBC News επιχειρεί σε άρθρο του να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Πόσο μπορούν να αντέξουν οι άνθρωποι υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες και ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη διάρκεια των επιχειρήσεων διάσωσης;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΟΗΕ αποφασίζει συνήθως να βάλει τέλος στις απόπειρες διάσωσης πέντε με εφτά μέρες έπειτα από μία καταστροφή, αφού περάσουν μία-δύο μέρες χωρίς να διασωθεί κάποιος. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες θύματα καταστροφών έχουν επιβιώσει για πολύ μεγαλύτερο διάστημα.
Το BBC αναφέρει ενδεικτικά τρεις από αυτές τις περιπτώσεις:
– Τον Μάιο του 2013, μία γυναίκα ανασύρθηκε από τα ερείπια ενός εργοστασίου στο Μπαγκλαντές, 17 ολόκληρες ημέρες μετά από την κατάρρευσή του.
– Μετά τον σεισμό της Αϊτής τον Ιανουάριο του 2010, ένας άνδρας κατάφερε να μείνει ζωντανός για 12 μέρες κάτω από τα ερείπια ενός μαγαζιού που μάλιστα είχε λεηλατηθεί επανειλημμένα.
– Τον Δεκέμβριο του 2005 μία 40χρονη γυναίκα βρέθηκε ζωντανή στο σημείο όπου κάποτε στεκόταν η κουζίνα της στο Κασμίρ, περισσότερους από 2 μήνες μετά το χτύπημα ενός φονικού σεισμού. Η επιβίωσή της χαρακτηρίστηκε «θαύμα» από τους γιατρούς.
Σύμφωνα με την Julie Ryan, συντονίστρια του οργανισμού International Rescue Committee (IRC) που συμμετέχει σε διεθνείς επιχειρήσεις διάσωσης, η επιβίωση σε τέτοιου είδους συνθήκες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από όσα συμβαίνουν αμέσως μετά τον σεισμό.
«Εάν εγκλωβιστείς σε σημείο όπου μπορείς να αναπνέεις, δεν έχεις τραυματιστεί και έχεις κάποια πρόσβαση σε νερό, οι πιθανότητες επιβίωσής σου αυξάνονται», αναφέρει η Ryan.