Προειδοποίηση προς την ΠΓΔΜ ότι ο δρόμος της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO τίθεται εν αμφιβόλω απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

«Η Ευρώπη χρειάζεται μία σταθερή FYROM η οποία να καθοδηγείται από τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο», ανέφερε, μέσω Twitter, ο κ. Τουσκ.

Ο πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Γκιόργκε Ιβάνοφ παρείχε χάρη σε 58 εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο ταλανίζει την πολιτική ζωή της χώρας από το 2014.

Ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας προέρχεται από το κεντροδεξιό – δεξιό VMRO-DPMNE («Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα Μακεδονικής Εθνικής Ενότητας») του τέως πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου.

Τις καταγγελίες είχε κάνει η κεντροαριστερή αξιωματική αντιπολίτευση της SDSM («Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας»), η οποία έχει αποχωρήσει εδώ και δύο χρόνια από το κοινοβούλιο και αρνείται να λάβει μέρος στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων υπό τη μεσολάβηση της Ε.Ε.