ΙΣΡΑΗΛ: Οι Χούθι επιδεικνύουν πυραυλική ισχύ, το Ισραήλ προειδοποιεί με ακραία απάντηση – Έντονη κινητικότητα σε αεροπορικές, διπλωματία και άμυνα
Του Παντελή Χαριτάκη
Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τέθηκε το Ισραήλ το πρωί του Σαββάτου 4 Μαΐου 2025, όταν πύραυλος, που εκτοξεύτηκε σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό από την Υεμένη, έπληξε την ευρύτερη περιοχή του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ. Το περιστατικό προκάλεσε προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου, αναστάτωση στην εναέρια κυκλοφορία και πολιτικοστρατιωτικές δηλώσεις έντονης επιθετικότητας.
Αντίποινα «επτά φορές πιο ισχυρά»
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατς προειδοποίησε δημοσίως πως «όποιος μας πλήττει, θα πληγεί επτά φορές πιο ισχυρά». Η φράση αυτή, ερμηνευόμενη από διπλωματικές πηγές ως σαφές μήνυμα μαζικής στρατιωτικής απάντησης, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα, η οποία ανησυχεί για περαιτέρω ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr
Η ισραηλινή αστυνομία επιβεβαίωσε πρόσκρουση εκρηκτικού αντικειμένου σε ζώνη κοντά στο Μπεν Γκουριόν, τονίζοντας ότι διερευνάται εάν επρόκειτο για ενεργό πύραυλο ή για συντρίμμια αναχαίτισης. Ο επικεφαλής της αστυνομίας Κεντρικού Ισραήλ, Γιαΐρ Χεζρόνι, έκανε λόγο για «κρατήρα διαμέτρου δεκάδων μέτρων» στην περίμετρο του αεροδρομίου, δηλώνοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στον Τερματικό Σταθμό 3.
Footage shows the moment of the Houthis ballistic missile impact in the area of Ben Gurion Airport this morning. pic.twitter.com/fMbijXsv8p
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) May 4, 2025
Τραυματίες και στιγμές πανικού
Η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό έξι ανθρώπων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πρώτων Βοηθειών του Ισραήλ. Ανάμεσά τους ένας άνδρας 50 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 54 και 38 ετών, που τραυματίστηκαν από το ωστικό κύμα, καθώς και άλλοι τρεις πολίτες που χτυπήθηκαν από αντικείμενα ή έπαθαν ελαφρά τραύματα ενώ έτρεχαν να βρουν καταφύγιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, οι τραυματίες είναι εκτός κινδύνου.
Surveillance camera footage shows the moment of the Houthi missile impact at Ben Gurion Airport.
The missile struck a grove adjacent to an access road, within the airport’s perimeter. pic.twitter.com/AUyQwKrEOy
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) May 4, 2025
Σοκαριστικά είναι και τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα οποία φαίνονται σύννεφα καπνού να υψώνονται δίπλα από σταθμευμένα αεροσκάφη, ενώ επιβάτες τρέχουν έντρομοι προς τους χώρους ασφαλείας. Το ίδιο καταγράφηκε και από δημοσιογράφο του Reuters, που βρισκόταν στον χώρο τη στιγμή της έκρηξης.
Χούθι: «Δεν έχουμε κόκκινες γραμμές»
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ένοπλη οργάνωση των Χούθι της Υεμένης, μέσω δηλώσεων του ανώτερου στελέχους Μοχάμεντ αλ-Μπουκάιτι στο τηλεοπτικό κανάλι Al-Araby. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η επίθεση απέδειξε την ικανότητα της οργάνωσης να πλήξει «κρίσιμους στόχους» και αποτελεί «μήνυμα αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό». Ο επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης των Χούθι, Νάσερ αλ-Ντιν Ομάρ, προειδοποίησε μάλιστα ότι «όποια αεροπορική εταιρεία προσεγγίζει το Ισραήλ διακινδυνεύει την ασφάλεια των επιβατών της».
Στρατιωτική κινητοποίηση και παγκόσμια ανησυχία
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έγιναν προσπάθειες αναχαίτισης του πυραύλου μέσω του συστήματος «Σιδηρούς Θόλος», χωρίς να αποσαφηνιστεί εάν η πρόσκρουση οφείλεται σε επιτυχή αναχαίτιση ή άμεσο πλήγμα. Το γεγονός ότι ο στόχος ήταν ο μεγαλύτερος διεθνής αεροπορικός κόμβος της χώρας, έχει προκαλέσει ανησυχία για πιθανή αναθεώρηση των κανόνων ασφάλειας των αερομεταφορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ε.Ε. (EASA) εξέδωσε επείγουσα οδηγία προς τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, συνιστώντας την επανεκτίμηση των διαδρομών προς το Ισραήλ και την προσοχή κατά τη διέλευση από τον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Εκτίμηση και πιθανές εξελίξεις
Αναλυτές εκτιμούν πως το Ισραήλ ενδέχεται να προχωρήσει σε στοχευμένα χτυπήματα σε βάσεις των Χούθι εντός Υεμένης, ίσως ακόμη και με συμμετοχή δυνάμεων των ΗΠΑ ή της Σαουδικής Αραβίας. Η διεθνής κοινότητα καλεί σε αυτοσυγκράτηση, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω γενίκευσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Το χτύπημα στο Μπεν Γκουριόν αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά εκτός συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Χούθι από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Γάζα. Με τον κίνδυνο πολλαπλών μετώπων να γίνεται πραγματικότητα, η διπλωματική πίεση προς όλες τις πλευρές αυξάνεται σταθερά.