Ρωσία: Η πρόσφατη δοκιμή του νέου ρωσικού πυραύλου «Ορέσνικ» σε πραγματικές συνθήκες μάχης πάνω από τη Ντνιπρό της Ουκρανίας, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της μαζικής κατασκευής κινητών καταφυγίων που υπόσχονται ασφάλεια από πυρηνικές επιθέσεις, σκιαγραφούν μια εικόνα μιας Ρωσίας που φαίνεται να ετοιμάζεται για μια τελική και πιθανώς καταστροφική αναμέτρηση με τη Δύση.
Του Παντελή Χαριτάκη
Η Μόσχα επιχειρεί να παρουσιάσει στον λαό της αλλά και στη διεθνή κοινότητα την εικόνα μιας χώρας έτοιμης να επιβιώσει ακόμη και από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα, ενώ την ίδια ώρα οι σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία προετοιμάζουν τους πολίτες τους για κάθε ενδεχόμενο, ενισχύοντας τα σχέδια πολιτικής προστασίας τους.
Τα κινητά καταφύγια: Λύση επιβίωσης ή προπαγανδιστική κίνηση;
Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας της Ρωσίας παρουσίασε πρόσφατα το «KUB-M», ένα κινητό καταφύγιο σχεδιασμένο να προσφέρει προστασία από πυρηνικές εκρήξεις, χημικά όπλα και θραύσματα βομβών. Το καταφύγιο μοιάζει με ένα ενισχυμένο εμπορευματοκιβώτιο και αποτελείται από δύο βασικές μονάδες: ένα δωμάτιο που μπορεί να φιλοξενήσει έως 54 άτομα και έναν τεχνικό χώρο εξοπλισμένο με φίλτρα αέρα, τουαλέτες και ηλεκτρογεννήτρια ντίζελ.
Η χωρητικότητα του καταφυγίου μπορεί να αυξηθεί σε 150 άτομα με την προσθήκη δύο επιπλέον κοντέινερ. Ωστόσο, το καταφύγιο είναι λειτουργικό μόνο για 48 ώρες μετά από μια πυρηνική επίθεση, αφήνοντας τους επιζώντες να αναζητούν άλλες λύσεις για την επιβίωση σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο. Το κόστος κάθε μονάδας εκτιμάται στα 38 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 380.000 δολάρια).
Παρά τις υποσχέσεις της ρωσικής κυβέρνησης για την αποτελεσματικότητα αυτών των καταφυγίων, Δυτικοί αναλυτές εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες, χαρακτηρίζοντας τα καταφύγια ως «χωριά Ποτέμκιν», δηλαδή ψεύτικες κατασκευές που δημιουργούνται μόνο για εντυπωσιασμό, χωρίς ουσιαστική λειτουργικότητα. Η στρατιωτικοποίηση της ρωσικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις εικόνες από το μετρό της Μόσχας που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί και ως καταφύγιο, ενισχύει τη ρητορική της Ρωσίας περί προετοιμασίας για έναν γενικευμένο πόλεμο.
Αναβαθμισμένα σχέδια πολιτικής προστασίας στη Βόρεια Ευρώπη
Την ίδια στιγμή, οι σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία αναβαθμίζουν τα σχέδια πολιτικής προστασίας τους, εν μέσω ανησυχιών για πιθανή επέκταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι κυβερνήσεις της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Δανίας και της Νορβηγίας εκδίδουν επικαιροποιημένες οδηγίες προς τους πολίτες τους, καλώντας τους να είναι προετοιμασμένοι για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Στη Σουηδία, από τα μέσα Νοεμβρίου διανέμεται φυλλάδιο με τίτλο «Εάν έρθει κρίση ή πόλεμος», το οποίο περιέχει συστάσεις για την αποθήκευση τροφίμων και νερού για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Στη λίστα περιλαμβάνονται κονσέρβες, ζυμαρικά, καρότα, φακοί και ταμπλέτες ιωδίου για προστασία από τη ραδιενέργεια.
Η Φινλανδία, η οποία διαθέτει πυρηνικά καταφύγια για όλο τον πληθυσμό της, επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των πολιτών της σε προγράμματα επιβίωσης και σκοποβολής, ενώ ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους σε εθελοντικές δράσεις πολιτικής προστασίας. Παρόμοια μέτρα λαμβάνει και η Δανία, ενώ στη Νορβηγία οι αρχές καλούν τους πολίτες να έχουν αποθέματα τροφίμων και νερού για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση εργάζεται για τη δημιουργία ενός ψηφιακού καταλόγου καταφυγίων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να τα εντοπίζουν γρήγορα μέσω εφαρμογών στα κινητά τους τηλέφωνα. Παράλληλα, παρέχονται κίνητρα για τη μετατροπή αποθηκών και γκαράζ σε καταφύγια.
Η απειλή Πούτιν και οι ελπίδες για διαπραγμάτευση με τον Τραμπ
Η κλιμάκωση της έντασης συνοδεύεται από απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για επιθέσεις σε χώρες του ΝΑΤΟ που στηρίζουν την Ουκρανία. Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν αποκλείει τη χρήση του πυραύλου «Ορέσνικ» για πλήγματα κατά κέντρων λήψης αποφάσεων στο Κίεβο, στοχεύοντας ευθέως τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Παράλληλα, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα του για μια πιθανή διμερή συμφωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ο Πούτιν επαινεί τον Τραμπ ως έναν «έξυπνο» ηγέτη που μπορεί να βρει τη λύση, σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον οποίο κατηγορεί ότι δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος της Ρωσίας.
Το Ρολόι της Αποκάλυψης πλησιάζει στα μεσάνυχτα…
Η παγκόσμια ένταση αντικατοπτρίζεται με τα γεγονότα …