Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η ρωσική οικονομία “θα γυρίσει πίσω 20 με 30 χρόνια”, προβλέπει πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης

Newsroom από Newsroom
17/03/2022 10:30
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
51
SHARES
109
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ρωσία: Η ρωσική οικονομία “θα γυρίσει πίσω 20 με 30 χρόνια” και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κίνδυνο το μέλλον του καθεστώτος του με την επίθεσή του στην Ουκρανία…

δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεργκέι Γκουρίεφ, πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης και εξόριστος στη Γαλλία.

“Ο Πούτιν κατάφερε μέσα σε μερικές εβδομάδες να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία”, δηλώνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης (BERD), σήμερα καθηγητής στο Science Po Paris, το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι. Προβλέπει μια επερχόμενη “τεράστια ύφεση” και “πιθανή” χρεοκοπία της Ρωσίας λόγω των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Πρώην οικονομικός σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, ο Σεργκέι Γκουρίεφ διέφυγε από τη χώρα του το 2013, νιώθοντας ότι απειλείται από την εξουσία λόγω των θέσεών του και της εγγύτητάς του με τον πρώην πρόεδρο και γενικό διευθυντή της εταιρίας Yukos και πολέμιο του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που φυλακίστηκε το 2003.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκουρίεφ, “τα οκτώ τελευταία χρόνια είδαν στασιμότητα της ρωσικής οικονομίας. Αλλά αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η ρωσική οικονομία θα γυρίσει πίσω 20 με 30 χρόνια ως προς το εισόδημα των νοικοκυριών και ως προς τη δομή της οικονομίας”.

“Είναι δύσκολο να φανταστούμε πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να επανέλθει στο επίπεδο του ΑΕΠ του 2021”, συνεχίζει, κάνοντας λόγο για “μια τραγωδία, που δεν συγκρίνεται με το δράμα της Ουκρανίας, αλλά παρόλα αυτά είναι μια τραγωδία”.

Από πολιτική άποψη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν “μείωσε το προσδόκιμο ζωής του καθεστώτος του” λόγω αυτής της “λάθος υπολογισμένης” επίθεσης κατά της Ουκρανίας, εκτιμά ο Γκουρίεφ: ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας “παραπληροφορημένος” πρόεδρος, που “υπερεκτίμησε την ισχύ του ρωσικού στρατού, υποτίμησε την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να αγωνιστούν και υποτίμησε την ενότητα της Δύσης”.

– “Τελείως αχαρτογράφητα νερά” –

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Δύση απάντησε με οικονομικές κυρώσεις στοχεύοντας τόσο την κεντρική τράπεζα, τις ρωσικές εισαγωγές, την περιουσία των ολιγαρχών όσο και την ικανότητα των εμπορικών τραπεζών να πραγματοποιούν συναλλαγές.

Ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών, προστιθέμενος σε αυτόν της αποχώρησης πολλών ιδιωτικών εταιριών, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί σήμερα. Η εταιρία S&P Global προέβλεψε τις τελευταίες ημέρες συρρίκνωση 6,2% του ΑΕΠ για το 2022, αλλά το εύρος του σοκ μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, προειδοποιεί ο Γκουρίεφ.

“Μπαίνουμε σε τελείως αχαρτογράφητα νερά”, δηλώνει. “Η Ρωσία εντάχθηκε στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Όταν κάνετε αποσύνδεση, σπάτε πολλά πράγματα. Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία χωρίς τους ταϊβανέζικους ημιαγωγούς ή χωρίς τη συντήρηση των αεροσκαφών της Boeing ή της Airbus”, προειδοποιεί.

Επιπλέον, “για πολλούς επιχειρηματίες, αυτό είναι το τέλος του σχεδίου μιας ζωής”, παρατηρεί ο οικονομολόγος απέναντι στην κατάρρευση του ρουβλιού και στην αποχώρηση πολλών ταλέντων από τη χώρα.

“Φανταστείτε ότι έχετε οικοδομήσει μια εταιρία τα τελευταία 20 με 30 χρόνια. Σήμερα δεν έχετε πλέον πρόσβαση στους εταίρους σας, δεν μπορείτε να δανειστείτε από την τράπεζα, τα επιτόκια ξεπερνούν το 20%, δεν μπορείτε να εξάγετε ή να επενδύσετε”, τονίζει.

Ούτε λόγος ωστόσο για επιβράδυνση της δέσμης των κυρώσεων: ο Γκουρίεφ θεωρεί ότι “αν ο στόχος των κυρώσεων αυτών είναι να σταματήσουν τον πόλεμο του κύριου Πούτιν, τότε η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο”.

Σε περίπτωση μη διακοπής των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου, που ορισμένες χώρες απορρίπτουν εξαιτίας της πολύ ισχυρής εξάρτησής τους από τις ρωσικές προμήθειες, ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο πετρέλαιο, στον απόηχο του εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έθετε σοβαρό πλήγμα στους πόρους που διαθέτει η Μόσχα για να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της, εκτιμά ο Γκουρίεφ.

‘Αν όλες οι δυτικές χώρες συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία, αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να “ενθαρρύνει την Κίνα να τις ακολουθήσει στο εμπάργκο του πετρελαίου” και να “στερήσει (από τον Βλαντίμιρ Πούτιν) πόρους για να συνεχίσει τον άγριο πόλεμό του”, δηλώνει.

Ο Νομπελίστας Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς κάλεσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο για ένα συνολικό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑρωσία

ΣχετικάΆρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

Συγχαρητήρια από την Κίνα στη Ρωσία, για την αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν

04/07/2025 | 17:00
ΔΙΕΘΝΗ

Ο αναπληρωτής αρχηγός του ρωσικού ναυτικού σκοτώθηκε από ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ

03/07/2025 | 20:00
HOT NEWS

Κατέρρευσε το μέτωπο του Τσάσιβ Γιαρ: Οι Ρώσοι προελαύνουν προς Κραματόρσκ – 24 ταξιαρχίες κατέβαλαν οι Ουκρανοί επί 45 ημέρες μάχης

03/07/2025 | 13:07
HOT NEWS

ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ – Τυχερό μου αστέρι

03/07/2025 | 00:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

SOS εκπέμπει ΕΝΔΙΣΥ και ΠΟΣΕ για τις νέες συντάξεις Δημοσίου, ΕΦΚΑ, ΝΑΤ, ΟΓΑ, ΑΜΕΑ, ΔΕΚΟ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ζαχάροβα: «Η Δύση δεν έχει κανέναν έλεγχο στις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία – Μπορεί να καταλήξουν εναντίον της»

    391 shares
    Share 156 Tweet 98
  • Μπαίνει σε «θερμικό θόλο» η χώρα: Έρχονται υψηλές θερμοκρασίες, επιμένουν οι άνεμοι – Σε ποιες περιοχές θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς

    348 shares
    Share 139 Tweet 87
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΠΕΚΕΠΕ για αγρότες και Κτηνοτρόφους: Κίνδυνοι απώλειας ενισχύσεων και τα «φαντάσματα» των δηλώσεων ΟΣΔΕ

    346 shares
    Share 138 Tweet 87
  • Ο Τραμπ σκοπεύει να αρχίσει να ενημερώνει τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ από σήμερα για τους δασμούς

    279 shares
    Share 112 Tweet 70
  • Έγκλημα στην Αγία Παρασκευή: Πυροβόλησαν άντρα τουλάχιστον 5 φορές

    264 shares
    Share 106 Tweet 66
  • Ντιόγκο Ζότα – Αναγνώριση από τους γονείς: «Έσπασε» η οικογένεια στο Ινστιτούτο Ζαμόρα – Διεθνές σοκ για τον άδικο χαμό

    251 shares
    Share 100 Tweet 63
  • Θάνατος-κλειδί για το Κίεβο: Εξοντώθηκε ο Οριστσένκο, αρχηγός της “Χιτλερικής Νεολαίας” – Στο στόχαστρο των Geran-2

    242 shares
    Share 97 Tweet 61
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch