ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ISIS
Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία φέρονται τις τελευταίες ώρες να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία που θα αφορά και στην αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή του Χαλεπίου.
Η συμφωνία, στο πρώτο της σκέλος θα αφορά την άμεση αντιμετώπιση του άμεσου κινδύνου ανθρωπιστικής καταστροφής, καθώς οι εγκλωβισμένοι από την πολιορκία της πόλης ανέρχονται στα δύο εκατομμύρια ψυχές και ορατό τέλος του μαρτυρίου τους δεν υπάρχει στον ορίζοντα.
Οι δυο δυνάμεις φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε τρίωρη κατάπαυση του πυρός σε ημερήσια βάση με στόχο να περάσουν εντός της πόλης κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, αφού πλέον οι πολιορκημένοι στερούνται ακόμα και των βασικών για την επιβίωσή τους.
Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι οι δυο χώρες είναι κοντά στο να συμφωνήσουν στο να εξαπολύσουν από κοινού επίθεση στις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου ως «ισλαμικού κράτους» στην περιοχή του Χαλεπίου πάντα, κάτι το οποίο όμως θα συνιστά πρωτοφανές βήμα συνεργασίας στον πενταετή συριακό εμφύλιο που θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές θετικές εξελίξεις.
Ωστόσο, αριθμός παρατηρητών – αναλυτών του συριακού εμφυλίου εμφανίζεται επιφυλακτικός, όσο τουλάχιστον οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ξεκαθαρίζουν δημόσια τη θέση τους, καθώς Μόσχα και Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στο ποια οργάνωση ενόπλων θα πρέπει να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» και ποια όχι.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα τρίωρα διαλείμματα στον πόλεμο να αξιοποιούνται από κάποιες πλευρές για ανεφοδιασμό ή ακόμα και για βελτίωση της θέσης τους στη σύγκρουση… κοινός τόπος παραμένει μόνο το ISIS.
Όμως, όταν ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Πίτερ Μάουρερ, κάνει λόγο για μια από τις πιο καταστροφικές σύγχρονες συγκρούσεις μιλώντας για το Χαλέπι, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο μη περαιτέρω, οπότε και κυνικά να αναλυθεί, καμιά πλευρά δεν επιθυμεί να χρεωθεί αυτή την τρομακτική καταστροφή.