Ρωσία: Μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση ελλοχεύει εκτός κι αν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται τόσο γρήγορα που πολλοί αγρότες δεν μπορούν πλέον να τα αγοράσουν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος μεγιστάνας λιπασμάτων και άνθρακα Αντρέι Μελνιτσένκο.
Αρκετοί από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας έχουν κάνει δημοσίως έκκληση για ειρήνη από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων οι Μιχαΐλ Φρίντμαν, Πιοτρ Άβεν και Όλεγκ Ντεριπάσκα.
«Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πραγματικά τραγικά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειρήνη», δήλωσε ο 50χρονος Μελνιτσένκο, που είναι Ρώσος αλλά γεννήθηκε στη Λευκορωσία και έχει Ουκρανή μητέρα, σε δήλωσή του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον εκπρόσωπό του.
«Ένα από τα θύματα αυτής της κρίσης θα είναι η γεωργία και τα τρόφιμα», δήλωσε ο Μελνιτσένκο, που ίδρυσε την EuroChem, έναν από τους μεγαλύτερους στη Ρωσία παραγωγούς λιπασμάτων, που μεταφέρθηκε στο Τσουγκ της Ελβετίας, το 2015, και τη SUEK, τον κορυφαίο παραγωγό άνθρακα στη Ρωσία.
Ο Πούτιν προειδοποίησε την περασμένη Πέμπτη ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως μπορεί να αυξηθούν λόγω της εκτίναξης των τιμών λιπασμάτων, εάν η Δύση προκαλέσει προβλήματα για τους εξαγωγείς λιπασμάτων της Ρωσίας –που αντιστοιχούν στο 13% της παγκόσμιας παραγωγής.
Ο πόλεμος «έχει ήδη οδηγήσει σε άλμα τιμών στα λιπάσματα που δεν είναι πλέον προσιτά από οικονομικής άποψης για τους αγρότες», δήλωσε ο Μελνιτσένκο. Είπε ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων που ήδη διαταράχθηκαν λόγω της COVID-19 υφίστανται τώρα ακόμα περισσότερες πιέσεις.
«Τώρα θα οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη και πιθανώς σε ελλείψεις τροφίμων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», δήλωσε ο ίδιος.
ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Ο Μελνιτσένκο, που ήταν μόλις 19 ετών όταν κατέρρευσε τη Σοβιετική Ένωση, ξεκίνησε να ασχολείται με την αγορά συναλλάγματος ενώ ήταν φοιτητής Φυσικής στο Moscow State University. Στη συνέχεια όμως εγκατέλειψε τις σπουδές τους για να δραστηριοποιηθεί στο χαώδη μετασοβιετικό κόσμο των επιχειρήσεων. Ίδρυσε την τράπεζα MDM αλλά τη δεκαετία του 1990 ήταν ακόμα πολύ μικρή για να λάβει μέρος στις ιδιωτικοποιήσεις υπό τον πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν, που έδωσε τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της πρώην υπερδύναμης σε επιχειρηματίες που θα γίνονταν γνωστοί ως ολιγάρχες λόγω της πολιτικής και οικονομικής τους επιρροής. Ο Μελνιτσένκο άρχισε τότε να αγοράζει προβληματικές μονάδες άνθρακα και λιπασμάτων. Η περιουσία του το 2021 αποτιμήθηκε από το Forbes στα 18 δισεκ. δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον 8ο πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία.
Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στον Μελνιτσένκο λόγω της ρωσικής εισβολής. Ανέφερε ότι η παρουσία του σε συνάντηση στο Κρεμλίνο μεταξύ του Πούτιν και 36 επιχειρηματιών που διοργανώθηκε από τη Ρωσική Ένωση Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών έδειξε ότι εκείνος είναι «ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιείται σε κλάδους της οικονομίας».
Ο Μελνιτσένκο «δεν έχει καμία σχέση με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία. Δεν έχει πολιτικές σχέσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
«Το να παραλληλίζει κανείς την παρουσία σε μία συνάντηση μέσω της συμμετοχής σε ένα επιχειρηματικό συμβούλιο, όπως δεκάδες επιχειρηματίες από τη Ρωσία και την Ευρώπη έκαναν στο παρελθόν, και το να υπονομεύεται ή να απειλείται μια χώρα είναι παράλογο και δεν βγάζει νόημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Στις 9 Μαρτίου, ο Μελνιτσένκο παραιτήθηκε από μέλος του συμβουλίου και τη θέση του μη εκτελεστικού διευθυντή στην EuroChem και τη SUEK, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Η EuroChem έχει παραγωγικές μονάδες στη Ρωσία, τη Λιθουανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία και το Καζακστάν. Η ιταλική αστυνομία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην κατάσχεση του γιοτ του Μελνιτσένκο, μήκους 143 μέτρων και αξίας 530 εκατ. ευρώ.
ΤΦ