«Ανήσυχη» για τη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας της Γερμανίας εμφανίστηκε… σήμερα η Ρωσία.
O επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας να προειδοποιεί ότι η Ευρώπη θα υποφέρει αν το Βερολίνο σταματήσει να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.
Το Βερολίνο υπό την ηγεσία της καγκελαρίου Μέρκελ είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεργαστεί με τη Δύση κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία – αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η Μέρκελ κλιμακώνει τις επικρίσεις της απέναντι στη Μόσχα. Το Σαββατοκύριακο η Μέρκελ κατηγόρησε τη Ρωσία για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών που επιδιώκουν στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διεμήνυσε ότι η Μόσχα δεν δέχεται διαλέξεις και ότι η υπομονή της χώρας του έχει αρχίσει να εξαντλείται πλέον.
«Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την ανησυχία μας για αυτό που κάνουν οι Γερμανοί συνάδελφοί μας» δήλωσε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Η Γερμανία παραδοσιακά έχει διαδραματίσει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο σε ό,τι αφορά τους δεσμούς της ΕΕ με τη Ρωσία, αλλά και (σ.σ. τις σχέσεις) της Δύσης στο σύνολό της με τη Ρωσία. Εάν η Γερμανία αποφασίσει να αλλάξει στάση, να αρχίσει να εκδίδει διαταγές, τότε από αυτό δεν θα βγει κερδισμένη ούτε η Ευρώπη, αλλά ούτε και η Γερμανία», διεμήνυσε ο Λαβρόφ.
Η Μόσχα δηλώνει ότι οι χώρες που στηρίζουν τις κυρώσεις, ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθούν να υπαγορεύσουν στη Μόσχα ποια πολιτική πρέπει να ακολουθεί.
Η Μέρκελ, για καιρό ο στενότερος εταίρος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υποστηρίξει αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι ο Πούτιν θα κριθεί από τις πράξεις του και όχι από τη ρητορική του σχετικά με την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, αλλά η κοινή γνώμη στηρίζει όλο και περισσότερο τη σκληρή στάση της Μέρκελ έναντι της Μόσχας και η πλειοψηφία των Γερμανών υποστηρίζει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που μετέδωσε τον Νοέμβριο ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός ZDF.