Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Πόσο μακριά θα φτάσει ο Βούτσιτς;

Newsroom από Newsroom
16/08/2025 20:00
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
61
SHARES
130
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σερβία: Διαδηλωτές και αντιπολίτευση βλέπουν ενεργή συνεργασία μεταξύ αστυνομίας και βίαιων υποστηρικτών του Σέρβου προέδρου. Παρ’ όλα αυτά αναλυτές θεωρούν απίθανη την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Σερβία συνεχίζονται. Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν ξανά κατά τη διάρκεια των δράσεων που ζήτησαν φοιτητές από όλη τη χώρα στις 14 Αυγούστου.

Στην πρωτεύουσα, το Βελιγράδι, βίαιες σκηνές εκτυλίχθηκαν γύρω από την έδρα της σερβικής κυβέρνησης. Αρχικά, ένας αστυνομικός κλοιός απομάκρυνε τους διαμαρτυρόμενους πολίτες από ένα γραφείο του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) του Βούτσιτς.

Αργότεραοι δυνάμεις ασφαλείας αποσύρθηκαν – και μασκοφόροι άνδρες που αυτοπροσδιορίζονταν ως ακτιβιστές του SNS επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με πυροτεχνήματα, επιβεβαιώνοντας αυτό για το οποίο οι διαδηλωτές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν εδώ και καιρό τις σερβικές αρχές: ότι η αστυνομία της χώρας συνεργάζεται ενεργά με βίαιους υποστηρικτές του Βούτσιτς.

Εκτός από τις διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ 300.000 και 500.000 πολίτες, φοιτητές κατέλαβαν πανεπιστήμια σε όλη τη Σερβία. Εκατοντάδες διαδηλωτές, κυρίως νέοι, οργάνωσαν πορείες σε όλη τη χώρα και αντιπροσωπείες ταξίδεψαν στο εξωτερικό για να ζητήσουν υποστήριξη, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Στρασβούργο.

Καταστράφηκαν τα γραφεία του κόμματος Βούτσιτς

Η αφορμή για τις κινητοποιήσεις ήταν τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024, στις 11:52 π.μ., όταν κατέρρευσε το στέγαστρο του πρόσφατα ανακαινισμένου κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού στη βόρεια σερβική πόλη Νόβι Σαντ, σκοτώνοντας 15 άτομα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αιτία της καταστροφής ήταν οι κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες έγιναν πλημμελώς, εξαιτίας της διαφθοράς στην ανάθεση και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων.

Στο ίδιο το Νόβι Σαντ δεν υπήρχε αστυνομία για μεγάλο χρονικό διάστημα το βράδυ της 14ης Αυγούστου 2025 – παρόλο που οι διαδηλωτές κατεδάφισαν ολοσχερώς δύο τοπικά γραφεία του SNS. Σε άλλες σερβικές πόλεις υπήρξαν μεμονωμένες συγκρούσεις με αστυνομικούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

Βία κατά των διαδηλωτών

Στις 12 Αυγούστου ξέσπασαν επίσης βίαιες συγκρούσεις στη βόρεια Σερβία. Μασκοφόροι ακτιβιστές του SNS επιτέθηκαν σε διαδηλωτές. Η αστυνομία αρχικά χώρισε τις δύο πλευρές, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε και παρακολουθούσε παθητικά τους υποστηρικτές του Βούτσιτς να απειλούν τους διαδηλωτές.

Ως απάντηση σε νέες συγκρούσεις στις πόλεις Βρμπας και Μπάτσκα Παλάνκα, στις οποίες τραυματίστηκαν πάνω από 70 πολίτες και 16 αστυνομικοί, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλη τη Σερβία, όπου οι αναταραχές συνεχίστηκαν.

Επιθέσεις σε συντονισμό με την αστυνομία;

Οι πιο βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Νόβι Σαντ. Για άλλη μια φορά, ομάδες μασκοφόρων επιτέθηκαν σε διαδηλωτές πολίτες. Ακολούθησαν σκηνές που έμοιαζαν με αγώνες χούλιγκαν ποδοσφαίρου: φωτοβολίδες, κροτίδες, κανονιοβολισμοί, πυροτεχνήματα, μεταλλικά και ξύλινα ρόπαλα – αναπτύχθηκε ολόκληρο το οπλοστάσιο των υποστηρικτών της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχει επίσημος αριθμός τραυματιών, αλλά εκτιμάται ότι πάνω από 100 πολίτες και πάνω από 50 αστυνομικοί τραυματίστηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες. Φοιτητές και διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις στις διαδηλώσεις συντονίστηκαν με την αστυνομία. Δεν συνελήφθη ούτε ένας ακτιβιστής του καθεστώτος κατά τη διάρκεια των αναταραχών – αν και οι υποστηρικτές του Βούτσιτς φαίνονται να ξεκίνησαν τις περισσότερες από τις συγκρούσεις και να επιτέθηκαν με πυροτεχνήματα στους διαδηλωτές.

Εκβιασμός μέσω της απειλής εμφυλίου πολέμου

Ο πρόεδρος Βούτσιτς «ήθελε να δείξει στους ψηφοφόρους του ότι εξακολουθεί να είναι ισχυρός, προσλαμβάνοντας πληρωμένους κακοποιούς», λέει ο Φίλιπ Σβαρμ, αρχισυντάκτης του ανεξάρτητου εβδομαδιαίου περιοδικού Vreme του Βελιγραδίου. Ο ίδιος παρατηρεί μία «de facto διάλυση της αστυνομίας, η οποία δεν έκανε τίποτα άλλο από το να προστατεύει τους μπράβους του καθεστώτος», δήλωσε στην DW ο δημοσιογράφος, ο οποίος παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στη Σερβία από τους πολέμους που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του 1990.

«Ο Βούτσιτς έχει χάσει την πλειοψηφία του πληθυσμού», πιστεύει ο πολιτικός αναλυτής Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς, «και τώρα εκβιάζει τη Σερβία με εμφύλιο πόλεμο». Για μήνες, ο Βούτσιτς έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η μόνη εναλλακτική λύση στη διακυβέρνησή του θα ήταν ένας πόλεμος στη χώρα.

«Ο πρόεδρος και οι υποστηρικτές του δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου, ώστε οι άνθρωποι να σκέφτονται: είναι καλύτερο να συνεχίσει να κυβερνά ο Βούτσιτς παρά να υπάρχει πόλεμος», προειδοποιεί ο Αντζέλκοβιτς σε συνέντευξή του στην DW. Ταυτόχρονα, λαμβάνει χώρα μια μετατόπιση ευθυνών: κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να κατηγορήσουν τους φοιτητές και τους διαμαρτυρόμενους πολίτες για όλα όσα κάνουν οι υποστηρικτές τους.

Προοίμιο κατάστασης έκτακτης ανάγκης;

Θα χρησιμοποιήσει ο Βούτσιτς τις αναταραχές και τις συλλήψεις διαδηλωτών για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό θα εντείνει πρωτίστως την αντίσταση – και σίγουρα θα έχει αντίκτυπο σε έργα κύρους που ο πρόεδρος Βούτσιτς έχει δηλώσει ότι είναι τα… αγαπημένα του, όπως η EXPO 2027, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι. Οι ξένες επενδύσεις θα τεθούν επίσης σε κίνδυνο.

Προς το παρόν, η αντίδραση της κυβέρνησης στις πρόσφατες συγκρούσεις περιορίστηκε σε απειλές για νομικές ενέργειες. Ο πρόεδρος Βούτσιτς κάλεσε την εισαγγελία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Η εισαγγελία με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι θα εντοπίσει όλους όσους παρανόμησαν.

Πέντε ακόμη άτομα συνελήφθησαν χθες στο Βρμπας για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις. Ο Ντράγκομιρ Αντζέλκοβιτς δήλωσε πως «τώρα βιώνουμε τη στιγμή της αλήθειας. Τώρα θα δούμε αν υπάρχουν άτομα στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία που δεν είναι πρόθυμα να κάνουν όλα όσα τους διατάζει το καθεστώς».

Επιμέλεια: Κώστας Αργυρός
Πηγή: Deutsche Welle


Google News
Ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ΣΕΡΒΙΑ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Αγώνας τίτλου που μετατράπηκε σε εφιάλτη: Σφαγή στο ρινγκ μετά το ΚΟ του Τσουκαλά – «Μπήκαν πάνω από 100 άτομα και μας χτυπούσαν ανελέητα»

30/12/2025 | 14:00
Featured

H Μαρέβα Μητσοτάκη συνάντησε την Πρώτη Κυρία της Σερβίας

17/12/2025 | 06:30
HOT NEWS

Σερβία: Η εύθραυστη ενότητα ενός κινήματος

28/07/2025 | 12:00
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Η οργή των πολιτών θα έχει συνέπειες;

18/03/2025 | 10:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Στις ΗΠΑ τη Δευτέρα ο Β. Ζελένσκι για συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ – H αντίδραση των Ευρωπαίων


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Λιβάνιος: Ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψήφος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028

    141 shares
    Share 56 Tweet 35
  • ΕΠΙΔΟΜΑ + ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 2026— Ποιοι κερδίζουν έως 50% αύξηση και τι αλλάζει με την ΕΑΣ στις συντάξεις 

    162 shares
    Share 65 Tweet 41
  • «Αναθεώρηση-τομή» από Μητσοτάκη: Άρθρο 86, Άρθρο 16 και νέοι κανόνες – Τι “διαβάζουν” αναλυτές στο tilegrafimanews.gr

    116 shares
    Share 46 Tweet 29
  • ΠΛΗΡΩΜΕΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026: Το «Μπλόκο» της Καθαράς Δευτέρας, τα Αναδρομικά Αποστράτων 

    113 shares
    Share 45 Tweet 28
  • ΝΕΑ- ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 5,25€/κιλό στη Λακωνία – Πώς οι πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ επηρεάζουν τους αγρότες

    92 shares
    Share 37 Tweet 23
  • ΑΣΕΠ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 2026: Μεγάλη «Απόβαση» 2.500 μονίμων στο Δημόσιο και 295 στις Ένοπλες Δυνάμεις

    80 shares
    Share 32 Tweet 20
  • Καραμανλής: «Να ακούμε τους πιο έμπειρους, αντί να τους διαγράφουμε» – Κοινή εμφάνιση με Σαμαρά στην Καλαμάτα

    74 shares
    Share 30 Tweet 19
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch