Διεξήχθη χθες μια πολύ αξιόλογη συνάντηση στα Σκόπια με ενοποιητικούς ακομμάτιστους εμπειρογνώμονες, μερικοί από τους οποίους είναι σκληροί αντίπαλοι των άλλων παρόντων συναδέλφων τους.
Στη συζήτηση έλαβαν μέρος εμπειρογνώμονες και από τη δεξιά και την αριστερά, από τους φιλελεύθερους, σοσιαλιστές, καθώς και από εθνικιστικούς κύκλους.
Το θέμα συζήτησης ήταν η κατεύθυνση της χώρας με μια μη κρίσιμη de facto επέκταση των δικαιωμάτων των Αλβανών, τα οποία αναφέρονται στη λεγόμενη «Συμφωνία Πλαίσιο της Οχρίδας», η οποία μεταξύ άλλων άρθρων, περιλαμβάνει την ανάλογη παρουσία των Αλβανών στη Διοίκηση.
Τονίστηκε ότι αυτό το μέτρο διερευνήθηκε έντονα στη δημόσια διοίκηση καθώς σημειώθηκε ότι ποτέ δεν έγινε κάτι για την αλλαγή της νοοτροπίας, όσον αφορά την προαιρετική επιλογή στη συμμετοχή στις κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες αποτελούν έναν χαρακτηριστικό γνώρισμα της Σλαβο-Αλβανικής συμβίωσης.
Άλλοι δήλωσαν ότι η Συμφωνία της Οχρίδας καθορίζει την πΓΔΜ, ως ένα διεθνικό (Σλαβο-αλβανικό) κράτος, αγνοώντας τα δικαιώματα των άλλων κοινοτήτων στην πολυεθνική χώρα των κεντρικών Βαλκανίων (Σέρβοι, Τούρκοι, Έλληνες, Ρομά, Βόσνιοι μουσουλμάνοι).
Οι εθνοτικές εντάσεις και η ξεχωριστή διοίκηση, το διεθνικό κράτος, η διαβίωση «ο ένας κοντά στον άλλον», μάλλον παρά « αυτοί με τους άλλους». Σύμφωνα με μέρος της κοινότητας των εμπειρογνωμόνων, έτσι παρουσιάζεται η πΓΔΜ, 14 χρόνια μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας της Οχρίδας».
Αντί της ίσης εκπροσώπησης, η πΓΔΜ σήμερα αντιμετωπίζει απροκάλυπτα μεγάλη διοίκηση, που είναι χωρισμένη σε εθνική και κομματική συγγένεια.
Αυτό επισημάνθηκε ως το πιο σημαντικό μειονέκτημα της συμφωνίας κατά τη συζήτηση για την κατάσταση και τις προκλήσεις μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Πλαισίου (της Οχρίδας).
Το βίντεο