Σόιμπλε για Ελλάδα
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει τις κατηγορίες για υπερβολικά σκληρές απαιτήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, γράφει το Spiegel Online επικαλούμενο το πρακτορείο Reuters.
Σε εκδήλωση την Παρασκευή στο Ζαρμπρίκεν, o κ. Σόιμπλε επέρριψε στην Αθήνα ελλιπή διάθεση για συνεργασία.
«Είμαι πολύ γενναιόδωρος», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ, πρέπει να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες:
«Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εφαρμόσει το 60% από αυτά που υπέγραψε τότε η Ελλάδα θα σημειώσει πρόοδο», ανέφερε.
Δεν αποτελεί ισχυρογνωμοσύνη να επιμένει κανείς στην τήρηση συμφωνιών και κανόνων, υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.
Το μεσημέρι στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια κυβερνητικής ενημέρωσης η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ναντίν Κάλβεϊ απάντησε σε ερώτημα σχετικά με τις επιστολές των κ.κ. Γκάμπριελ και Σόιμπλε ότι «δεν σχολιάζουμε τέτοιες ενδοκυβερνητικές διαδικασίες».
Όπως αναφέρει το tribune.gr η δήλωσή της αφορούσε άρθρο της εφημερίδας Handelsblatt στο οποίο παρατίθενται αποσπάσματα από επιστολές των δύο υπουργών.
Απευθυνόμενος ο κ. Γκάμπριελ στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στις αρχές Ιανουαρίου, είχε ζητήσει η γερμανική κυβέρνηση να διαδραματίζει «πιο εποικοδομητικό ρόλο» στο ελληνικό πρόγραμμα, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση με το ΔΝΤ.
Εκτός αυτού, θα πρέπει να είχε επιδείξει περισσότερη κατανόηση στα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
[irp posts=”108953″ name=”Διαπραγματεύσεις τώρα: Η Γερμανία καλεί την Ελλάδα να βρει άκρη με τους θεσμούς”]
Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει
Ανεξάρτητα από τις επιστολές, στο μπρίφινγκ η κ. Κάλβεϊ επεσήμανε ότι «στην κυβέρνηση επικρατεί ομοφωνία ότι η σταθεροποίηση της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης».
Όπως είπε, αυτόν τον στόχο «υπηρετεί» το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στηρίζει την «εκ νέου έκκληση» των υπουργών Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup πως «η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να δημιουργήσει κατά αυτό τον τρόπο τις προϋποθέσεις για μια σύντομη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, όπως και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ».
Η κ. Κάλβεϊ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις κατά πόσο ο κ. Σόιμπλε υποδέχθηκε αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο τον διευθυντή για ευρωπαϊκά θέματα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, καθώς και αν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σοσιαλδημοκρατικές διαφοροποιήσεις
Ούτε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, Αντρέας Άουντρετς, θέλησε να σχολιάσει τις επιστολές των κ.κ. Γκάμπριελ και Σόιμπλε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle επεσήμανε ότι το υπουργείο του θεωρεί την Ελλάδα «σημαντικό εταίρο στην Ευρώπη» και ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη».
Ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι «μια οικονομία που επενδύει».
Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Άουντρετς, «έχει ανάγκη από μια ρεαλιστική, μια φιλική ως προς την ανάπτυξη και προπαντός μια βιώσιμη προοπτική σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη».
Πάντως, ο κ. Άουντρετς απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση της Deutsche Welle αν με τη στάση του ο κ. Σόιμπλε υπηρετεί αυτούς τους στόχους.
Σε αυτό το σημείο του μπρίφινγκ παρενέβη – μάλλον επειδή η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το πρόσωπο του νέου υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ – ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Φίσερ.
Ενώ εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον ολόκληρης της κυβέρνησης για μια σύντομη ολοκλήρωση του προγράμματος, τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ότι η Ελλάδα κατέβαλε τα τελευταία χρόνια εντατικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, τις οποίες αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε. Κοινός στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ορθοποδήσει οικονομικά», είπε ο κ. Φίσερ για να προσθέσει ότι «αυτό φυσικά θα επιτευχθεί μόνον αν Ελλάδα καταβάλει τις ανάλογες προσπάθειες».