ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, καθώς το φυσικό αέριο καταγράφει εκρηκτική άνοδο, αγγίζοντας τα 70 ευρώ ανά MWh, μετά τις επιθέσεις σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στον Περσικό Κόλπο.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Το κλίμα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ είναι εξαιρετικά τεταμένο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν περαιτέρω αναταράξεις, ενώ το tilegrafimanews.gr καταγράφει τις εκτιμήσεις κορυφαίων οικονομικών αναλυτών από τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι οποίοι προειδοποιούν για νέο κύμα αυξήσεων στο ρεύμα και ευρύτερη οικονομική πίεση στην Ευρώπη.
Εκτόξευση τιμών και γεωπολιτικός κίνδυνος
Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς TTF σημείωσαν άνοδο έως και 25%, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Κατάρ και σε άλλες χώρες της περιοχής, που προκάλεσαν ανησυχία για την επάρκεια εφοδιασμού.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, περίπου το 20% των παγκόσμιων ροών LNG διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ, γεγονός που καθιστά την περιοχή κομβικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια. Η μερική διακοπή των ροών έχει ήδη προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει έκτακτες παρεμβάσεις για τη στήριξη των κρατών-μελών, καθώς η ενεργειακή κρίση απειλεί να μετατραπεί σε ευρύτερη οικονομική δοκιμασία.
Πίεση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στους καταναλωτές
Η άνοδος του φυσικού αερίου έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρεται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Στην Ελλάδα, η χονδρική τιμή ξεπέρασε τα 100 ευρώ/MWh, εντείνοντας τους φόβους για αυξήσεις στους λογαριασμούς.
Τα δεδομένα της Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων δείχνουν σημαντικές διακυμάνσεις, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η αστάθεια, το κόστος θα μετακυλιστεί αναπόφευκτα στους καταναλωτές.
Από την πλευρά του, ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ λειτουργεί ως «μαξιλάρι», περιορίζοντας εν μέρει την άνοδο των τιμών. Ωστόσο, αυτό δεν επαρκεί για να απορροφήσει πλήρως τις διεθνείς πιέσεις.
Γάλλοι αναλυτές: «Η Ευρώπη μπαίνει σε νέο ενεργειακό κύκλο κρίσης»
Ο Γάλλος οικονομολόγος Ζαν-Πιερ Ντελακρουά, μιλώντας στο tilegrafimanews.gr, τόνισε ότι «η Ευρώπη εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο ενεργειακής αστάθειας, όπου οι τιμές δεν θα επιστρέψουν εύκολα στα επίπεδα του 2024». Όπως εξήγησε, η εξάρτηση από το LNG καθιστά την ευρωπαϊκή αγορά ιδιαίτερα ευάλωτη σε γεωπολιτικά σοκ.
Από την ίδια χώρα, η αναλύτρια Κλερ Μοντανιέ σημείωσε ότι «η αύξηση των τιμών ενέργειας θα επηρεάσει άμεσα τον πληθωρισμό και την αγοραστική δύναμη», προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να εξετάσουν νέα μέτρα στήριξης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διακινούνται και σε κύκλους της Banque de France, η ενεργειακή κρίση ενδέχεται να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.

Γερμανοί αναλυτές: «Απειλείται η βιομηχανική σταθερότητα»
Από τη Γερμανία, ο οικονομικός αναλυτής Χανς Μπρέμερ προειδοποίησε μέσω του tilegrafimanews.gr ότι «η αύξηση του φυσικού αερίου αποτελεί άμεση απειλή για τη βιομηχανική παραγωγή». Όπως εξήγησε, οι γερμανικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια, και κάθε νέα άνοδος τιμών μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους.
Η οικονομολόγος Άννα Κλάιν υπογράμμισε ότι «η ενεργειακή αβεβαιότητα λειτουργεί αποτρεπτικά για επενδύσεις», επισημαίνοντας πως οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο.
Στελέχη της Bundesbank εκτιμούν ότι μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ύφεση σε βασικούς τομείς της οικονομίας.
Το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα ενεργειακή πρόκληση, σε μια περίοδο που τα αποθέματα φυσικού αερίου παραμένουν χαμηλά – κάτω από το 30% – μετά τον χειμώνα. Η ανάγκη για αναπλήρωση αποθεμάτων ενόψει της επόμενης περιόδου αυξάνει τον ανταγωνισμό για LNG σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν τη σημασία της ενεργειακής διαφοροποίησης και της επιτάχυνσης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές στο tilegrafimanews.gr, η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αφήνοντας την Ευρώπη εκτεθειμένη σε βραχυπρόθεσμους κινδύνους.
Προοπτικές και ανησυχίες
Το βασικό ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η άνοδος των τιμών θα έχει προσωρινό χαρακτήρα ή αν σηματοδοτεί μια νέα περίοδο υψηλού κόστους ενέργειας. Οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στο δεύτερο σενάριο, επισημαίνοντας ότι η γεωπολιτική αστάθεια δύσκολα θα εκτονωθεί σύντομα.
Για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος ζωής και παραγωγής, σε μια ήδη επιβαρυμένη οικονομική συγκυρία.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ενεργειακή κρίση επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο – και αυτή τη φορά, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και αβεβαιότητα.






