Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου, η τραγουδίστρια Νατάσα Μποφίλιου, η δημοσιογράφος Ξένια Κουναλάκη και η επιχειρηματίας Αγγελική Παπαγεωργίου, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι μιας κοινής συνέντευξης του γερμανικού περιοδικού Spiegel που δημοσιεύεται με τίτλο: «Μιλώντας για την ελληνική τραγωδία».
Οι δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι, ρωτούν για τους φόβους, αλλά και τις ελπίδες που δημιούργησε η αλλαγή σκυτάλης στην Ελληνική πολιτική σκηνή και για τις σχέσεις της νέας κυβέρνησης με τη Γερμανία.
Α. Φλαμπουράρης: «Πρέπει να εξηγηθούμε»
Ενα από τα κομβικότερα ερωτήματα είναι αν θα ήταν καλύτερο η Ελλάδα να εγκατέλειπε το ευρώ. Ο κ. Φλαμπουράρης απαντά με τρόπο κατηγορηματικό: «Δεν το θέλουμε αυτό. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Αν τώρα έχουμε ένα εκατομμύριο Ελληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αν φύγουμε από το ευρώ θα έχουμε έξι εκατομμύρια».
Ο υπουργός Επικρατείας, αναφέρει στους δημοσιογράφους την ανάγκη η Ελλάδα να διατηρήσει τις επαφές της με τη Γερμανία και επιλέγουν ως τίτλο τη φράση του «Πρέπει να εξηγηθούμε». Ως προς την κοινή γλώσσα που αναζητείται μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, ο κ. Φλαμπουράρης απαντά ότι με τον συμβιβασμό, εγκαινιάστηκε «μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε πάνω και μια κοινή γλώσσα». Ως προς τις ευθύνες των γερμανικών ΜΜΕ, αναφέρει ότι εκτός από τα ΜΜΕ, και «οι πολιτικοί έχουν επίσης μεταφέρει αυτή την εικόνα και υπ’ αυτή την έννοια, είμαστε όλοι ένοχοι». Ο κ. Φλαμπουράρης είναι κατηγορηματικός: «Δεν το θέλουμε αυτό. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Αν τώρα έχουμε ένα εκατομμύριο Ελληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αν φύγουμε από το ευρώ θα έχουμε έξι εκατομμύρια».
Γ. Καμίνης: «Και οι Γερμανοί έχουν υποφέρει από τη λιτότητα»
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, αναφέρεται στον γερμανικό λαό με τη φράση: «Και αυτοί έχουν υποφέρει. Επειδή η Γερμανία φέρει το μεγαλύτερο βάρος των πολιτικών λιτότητας, ασχολούμαστε ο ένας με τον άλλο πολύ επιθετικά. Και αυτό αφορά και τις δύο πλευρές». Ο δήμαρχος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «εχει προχωρήσει σε υποσχέσεις και κάνουν δηλώσεις τόσο γρήγορα που πέφτουν σε αντιφάσεις. Αυτό είναι κακό».
Ν. Μποφίλιου: «Στο ευρώ μόνο αν δεν με αναγκάζουν να φορώ την πινακίδα του χρέους»
Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι αναφέρονται στο γεγονός ότι η τραγουδίστρια Νατάσα Μποφίλιου έχει γίνει αποδέκτης απειλών οπαδών της Χρυσής Αυγής. Τη ρωτούν για τη φράση του Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις του, περί επιστροφής της χαμένης αξιοπρέπειας των Ελλήνων και η κ. Μποφίλου απαντά ότι ως καλλιτέχνης αυτές οι λέξεις την χαροποίησαν και σημειώνει: «Δυστυχώς, είναι μια γρήγορη άχρηστη παρατήρηση από τους πολιτικούς, η λαϊκίστικη παρηγοριά τους». Ως προς την παραμονή στα ευρώ απαντά: «Θέλω να είμαι μέλος της Ευρώπης μόνο αν δεν με αναγκάζουν να φοράω μια πινακίδα χρέους γύρω από το λαιμό μου».
Χρήστος Οικονόμου: Η αξιοπρέπεια πολλών Ελλήνων έχει παραβιαστεί
«Η αξιοπρέπεια πολλών Ελλήνων έχει παραβιαστεί. Απλά κοιτάξτε τους δείκτες φτώχειας και ανεργίας. Το καταλαβαίνω όταν ο κόσμος λέει ότι απλά θέλει να τα βγάζει πέρα και δεν τον νοιάζει τι νόμισμα θα έχουμε» λέει ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο βιβλίο του οποίου «Κάτι θα γίνει, θα δεις» στο οποίο περιλαμβάνονται 16 ιστορίες από την καθημερινότητα στην Ελλάδα της κρίσης. «Η Ευρώπη έχει μεταμορφωθεί σε μια τεράστια τράπεζα και οι λαοί της έχουν χωριστεί σε δανειστές και δανειζομένους», σημειώνει.
Αγγελική Παπαγεωργίου: Εργαζόμαστε σκληρά και έχουμε καθαρή συνείδηση
Η Αγγελική Παπαγεωργίου είναι ιδιοκτήτρια ενός μικρού εργοστασίου που απειλείται με λουκέτο: «Με συνέλαβαν επειδή η εταιρεία μου είχε χρέη και δεν μπορούσα να πληρώσω τους φόρους μου. Μου έκλεψαν την τσάντα και όταν πήγα να το αναφέρω στην αστυνομία, με έβαλαν σε ένα κελί. Μου πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και με κλείδωσαν μέσα. Την επόμενη μέρα πέρασα από αυτόφωρο και πήγα στο δικαστήριο. Ηθελα μια παράταση για να πληρώσω τους φόρους μου, αλλά αυτό δεν επιτρεπόταν. Η όλη διαδικασία με εξευτέλισε».
Ξένια Κουναλάκη: «Ανησυχώ πολύ…»
Η Ξένια Κουναλάκη δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 70% των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν εντός ευρωζώνης. «Ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς δεσμεύσεις. Αλλά η δανειακή σύμβαση απέτυχε, μας έφερε το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυτής που οδήγησε σε μια ανάδειξη του εθνικισμού μέσα στον οποίο η Ευρώπη θεωρείται ως ο νέος εχθρός».
Η δημοσιογράφος εκφράζει την ανησυχία της γιατί «η Ευρώπη, εκτός των άλλων, σημαίνει και συμβιβασμός. Δεν πρόκειται για το αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βγουν νικητές». Ως προς την εντύπωσή της από τη νέα κυβέρνηση, σημειώνει, λέει ότι είναι αρνητική: «Βρίσκω τη συνεργασία με τους ακροδεξιούς λαϊκιστές απαράδεκτη. Δεν μου αρέσουν τα ανοίγματα στη Ρωσσία. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν πέτυχε στο να πιέσει αρκετά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες».
Φωτογραφία: Nikos Pilos/ Der Spiegel