Με έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ, η ταινία Spotlight αποτελεί ισχυρό «παίκτη» στην κινηματογραφική αρένα και οδεύει με αυτοπεποίθηση στη βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου.Το Spotlight ξεδιπλώνει την πραγματική ιστορία που έκανε αίσθηση στην κοινή γνώμη το 2002, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τους παιδόφιλους ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας στη Βοστώνη.
Τα σεξουαλικά εγκλήματα των ιερέων έφερε στο φως δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας Boston Globe, η οποία και απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ το 2003.
Οι συντελεστές της ταινίας, αλλά και δημοσιογράφοι της βραβευμένης ομάδας μιλούν στην βρετανική Guardian για την επιρροή της ταινίας στον κόσμο της εκκλησίας, για την ερευνητική δημοσιογραφία, αλλά και εξηγούν τους λόγους που η εκκλησία χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή.
«Μόλις λίγες εβδομάδες πριν αποκαλύφθηκαν στην Αμερική 77 ονόματα παιδόφιλων ιερέων» τονίζει ο Μαρκ Ράφαλο, ένας εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας, ενώ ο σκηνοθέτης Τομ ΜακΚάρθι ελπίζει να «συνεχίσει η ταινία να εγείρει συζητήσεις, να ευαισθητοποιήσει» και επισημαίνει ότι «έστω και λίγο να επηρεάσει, θα είμαστε περήφανοι, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο».
Θα αφήσει ποτέ η εκκλησία, άραγε, αυτό το θέμα να «πέσει κάτω»; «Ελπίζω πως όχι», δηλώνει ο σκηνοθέτης και εξηγεί ότι τέτοια σκηνικά συμβαίνουν ακόμη στη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, πιστεύει ότι το φαινόμενο αυτό, το έχουν χειριστεί λανθασμένα οι αρμόδιοι και αν ξεχαστεί, θα είναι σα να επαναλαμβάνεται. «Ελπίζουμε να συνεχιστεί η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν θεσμό, που φέρεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο». Την ίδια στιγμή, ο δημοσιογράφος Γουόλτερ Ρόμπινσον εκφράζει την πεποίθηση ότι ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι μακρύς.
Η αφήγηση μιας τόσο ιδιαίτερης ιστορίας, ωστόσο, χρειάζεται προσοχή και εξαιρετική ακρίβεια. «Αναλαμβάνεις τεράστια ευθύνη όταν διηγείσαι κάτι τέτοιο. Υπάρχουν άνθρωποι που θα χαρούν να την βγάλουν ψευδή. Έτσι, γίνεται αναγκαίο να την πεις σωστά, χωρίς καμία ασυνέπεια. Διαφορετικά, η ασυνέπεια θα αποτελέσει το αδύνατο σημείο σου, το οποίο θα εκμεταλλευτούν όσοι δεν θέλουν να βγει η ιστορία στην επιφάνεια», τονίζει ο Μαρκ Ράφαλο.
Ο Τομ ΜακΚάρθι προσθέτει ότι η ιστορία είναι τόσο περίπλοκη από μόνη της, «που αυτό που κάνουμε εμείς ουσιαστικά είναι να ρίχνουμε λίγο ακόμη φως σε μια άρτια ειδησεογραφική κάλυψη».
Η ιστορία αυτή που αναδεικνύει το Spotlight προβληματίζει σχετικά με την προσωπική ευθύνη του καθενός. «Πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας, τι μπορώ εγώ προσωπικά να κάνω, για να βελτιώσω την κατάσταση; Να βελτιωνόμαστε πρέπει και όχι να κουνάμε απλά το δάχτυλο».
Τέλος, η Boston Globe από την πλευρά της, δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της ταινίας, αφού «δεν παρουσιάζει τους δημοσιογράφους ως ήρωες και απλά τους αφήνει να κάνουν τη δουλειά τους».