Ολλανδία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας που δεν φημίζεται για τις διπλωματικές του ικανότητες αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα «μεγάλα όπλα» και να κατηγορήσει την Ολλανδία για τον ρόλο της στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.
Τι συνέβη στη Σρεμπρένιτσα
Ήταν το 1995 όταν κατά την διάρκεια του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία οι Σέρβοι της Βοσνίας σκότωσαν 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους, στη Σρεμπρένιτσα που ήταν υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ. Τότε οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες και αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Η Σφαγή της Σρεμπρένιτσα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επέμβαση των ξένων δυνάμεων και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η προστατευόμενη Σρεμπρένιτσα αφέθηκε απροστάτευτη μόνο και μόνο για να υπάρξει πρόφαση για να επέμβουν οι ΗΠΑ στον Εμφύλιο.
Μέχρι και σήμερα το θέμα είναι αμφιλεγόμενο καθώς η μία πλευρά υποστηρίζει ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας επιτέθηκαν απλά και μόνο για να σκοτώσουν αμάχους και η άλλη ότι από την Σρεμπρένιτσα γίνονταν συνεχείς επιθέσεις στα γύρω χωριά με αποτέλεσμα να ερημώσουν από Σέρβους και τελικά αποφασίστηκε η επέμβαση στην κωμόπολη, γράφει το koolnews.gr.
Μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ρόλος κανενός στο έγκλημα πολέμου, ούτε του ΝΑΤΟ, ουτε της Σερβίας…
Η Ολλανδία
Αμφιλεγόμενος είναι και ο ρόλος της τότε Ολλανδικής κυβέρνησης καθώς οι στρατιώτες που είχαν σταλεί στην Σρεμπρένιτσα δεν έριξαν ούτε ένα πυροβολισμό και φυγαδεύτηκαν αφήνοντας τους αμάχους απροστάτευτους. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ. H σφαγή στη Σρεμπρένιτσα έριξε την κυβέρνηση της Ολλανδίας τον Απρίλιο του 2002, καθώς ο τότε πρωθυπουργός Βιμ Κοκ παραιτήθηκε μετά τη δημοσίευση έκθεσης η οποία αποδίδει στους Ολλανδούς κυανόκρανους -υπεύθυνους για τη Σρεμπρένιτσα- μεγάλο μερίδιο της ευθύνης.
[irp posts=”117750″ name=”Ολλανδία-Τουρκία: Σκληρές δηλώσεις Ερντογάν για αιματοβαμμένα χέρια””]
Η απόφαση της Χάγης
Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά γενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη γενοκτονία.
Η Ελλάδα
Στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή η συμμετοχή και 10-12 Ελλήνων, μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς οι οποίοι ανάρτησαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας δίπλα στην Σερβική σημαία. Τέσσερις από τους οποίους φωτογραφήθηκαν με Σέρβους αξιωματικούς στα ερείπια ορθόδοξου ναού.
Είναι γνωστό ότι στην πρώην Γιουγκοσλαβία δρούσαν παραστρατιωτικές ομάδες, ο οποίες δεν έπαψαν να λειτουργούν και μετά τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία το 1991, στις οποίες συμμετείχαν και Έλληνες.
Μάλιστα, το 2003, εντελώς απρόσμενα, ελεγκτές του ΣΔΟΕ έκαναν έφοδο σε σπίτι 36χρονου και αντί να βρουν ποσότητες αναβολικών, βρήκαν πλήθος μακάβριων φωτογραφιών από τις εκτελέσεις της Σρεμπρένιτσα. Κατόπιν έρευνας που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω 36χρονος στρατολογούσε εθελοντές, οι οποίοι θα πολεμούσαν στο πλευρό των σέρβων παραστρατιωτικών. Μάλιστα, ο άνδρας είχε καταταγεί το 1995 στην Ελληνική Εθελοντική Φρουρά (ΕΕΦ) από την οποία λίγο αργότερα αποχώρησε, καθώς οι υπόλοιποι τον θεωρούσαν ακραίο.
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ