Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΡΟΦΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: επιστροφή των S-400 στη Ρωσία για F-35 από τις ΗΠΑ – τι αλλάζει για την Ελλάδα

Παντελής Χαριτάκης από Παντελής Χαριτάκης
18/12/2025 13:23
σε Featured, ΔΙΕΘΝΗ
A A
146
SHARES
311
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Μια κίνηση με βαριές γεωπολιτικές προεκτάσεις φαίνεται να εξετάζει η Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται έτοιμος να επιστρέψει στη Ρωσία τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ανοίξει ο δρόμος για την επανένταξη της Άγκυρας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης – tilegrafimanews.gr

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η τουρκική πλευρά έχει ήδη θέσει το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο, σηματοδοτώντας μια πιθανή ανατροπή στρατηγικών επιλογών που καθόρισαν τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ την τελευταία δεκαετία.

Η αγορά των S-400 από τη Ρωσία, πριν από σχεδόν δέκα χρόνια, αποτέλεσε σημείο καμπής. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα, αποκλείοντας την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και επιβάλλοντας κυρώσεις, με το επιχείρημα ότι τα ρωσικά συστήματα δεν είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και δημιουργούν κινδύνους διαρροής ευαίσθητων δεδομένων. Έκτοτε, το ζήτημα εξελίχθηκε σε μόνιμο «αγκάθι» στις σχέσεις Άγκυρας–Ουάσιγκτον, επηρεάζοντας και τη συνοχή της Συμμαχίας.

Οι επαφές με Πούτιν και το παρασκήνιο

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ερντογάν έθεσε το θέμα απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο συνάντησής τους στο Τουρκμενιστάν, έπειτα από προπαρασκευαστικές συνομιλίες αξιωματούχων των δύο χωρών. Η επιστροφή των S-400 θα συνιστούσε ουσιαστικά ακύρωση μιας συμφωνίας που είχε παρουσιαστεί τότε ως σύμβολο της «στρατηγικής αυτονομίας» της Τουρκίας από τη Δύση και ως άνοιγμα προς τη Μόσχα.

Ωστόσο, το διεθνές περιβάλλον έχει αλλάξει. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ και οι ανάγκες της Τουρκίας για αναβάθμιση της Πολεμικής της Αεροπορίας φαίνεται να ωθούν την Άγκυρα σε αναθεώρηση. Η προοπτική απόκτησης των stealth F-35, που θεωρούνται κρίσιμα για την αεροπορική υπεροχή, λειτουργεί ως ισχυρό κίνητρο για επαναπροσέγγιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς βλέπει το ΝΑΤΟ την κίνηση

Σε επίπεδο ΝΑΤΟ, μια τέτοια εξέλιξη θα γινόταν δεκτή με ανακούφιση, καθώς θα αφαιρούσε έναν από τους βασικούς παράγοντες τριβής στο εσωτερικό της Συμμαχίας. Παράλληλα, θα έστελνε μήνυμα ότι η Τουρκία επανέρχεται πιο καθαρά στη δυτική τροχιά, έστω και με όρους πραγματισμού και όχι ιδεολογικής ταύτισης.

Αναλυτές επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η επιστροφή των S-400 δεν είναι απλή υπόθεση. Υπάρχουν νομικές, τεχνικές και πολιτικές πτυχές, ενώ παραμένει ασαφές αν η Ουάσιγκτον θα αρκεστεί σε μια τέτοια κίνηση ή θα απαιτήσει πρόσθετες εγγυήσεις από την Άγκυρα.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Για την Ελλάδα, η ενδεχόμενη επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 αποτελεί εξέλιξη με διττή ανάγνωση. Από τη μία πλευρά, η Αθήνα έχει επενδύσει στρατηγικά στην αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, με την απόκτηση Rafale και την προώθηση της ένταξης στο πρόγραμμα F-35, ενισχύοντας το αποτύπωμά της ως αξιόπιστος σύμμαχος της Δύσης και των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την άλλη πλευρά, μια Τουρκία με F-35 θα επανέφερε την ισορροπία ισχύος σε νέο επίπεδο. Αν και η Ελλάδα προηγείται χρονικά και ποιοτικά σε ορισμένους τομείς, η είσοδος της Τουρκίας στο κλαμπ των χρηστών F-35 θα απαιτούσε συνεχή επαγρύπνηση και επιτάχυνση των ελληνικών εξοπλιστικών και διπλωματικών σχεδιασμών.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αξιολογώντας όχι μόνο το στρατιωτικό σκέλος, αλλά και το πολιτικό μήνυμα: αν η Τουρκία επιστρέψει στη δυτική γραμμή, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και τη στάση της σε ζητήματα όπως το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό, χωρίς όμως να εγγυάται αυτομάτως αποκλιμάκωση.

Η ρωσική παράμετρος

Η Μόσχα, από την πλευρά της, θα βρεθεί μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα. Η επιστροφή των S-400 θα σήμαινε απώλεια ενός σημαντικού συμβολικού και πρακτικού ερείσματος εντός του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, θα έδειχνε ότι ακόμη και χώρες που επιχείρησαν να ισορροπήσουν μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, τελικά αναγκάζονται να επιλέξουν πλευρά σε ένα πιο πολωμένο διεθνές σύστημα.

Η αντίδραση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από το ευρύτερο πακέτο σχέσεων με την Τουρκία, που περιλαμβάνει ενέργεια, εμπόριο και περιφερειακές συγκρούσεις. Το αν η Μόσχα θα αποδεχθεί αδιαμαρτύρητα μια τέτοια εξέλιξη ή θα ζητήσει ανταλλάγματα, παραμένει ανοιχτό ερώτημα.

Ένα στοίχημα με ρίσκο

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση Ερντογάν, αν υλοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει μια από τις πιο ουσιαστικές στροφές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Για την Ελλάδα, το μήνυμα είναι σαφές: οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν διαρκώς και απαιτούν σταθερή στρατηγική, ισχυρές συμμαχίες και συνεχή επένδυση στην αποτρεπτική ικανότητα.

Το αν η επιστροφή των S-400 και η απόκτηση F-35 θα οδηγήσουν σε μια πιο προβλέψιμη Τουρκία ή απλώς σε μια πιο ισχυρή, μένει να αποδειχθεί. Για την Αθήνα, πάντως, η εξέλιξη αυτή δεν είναι απλώς μια είδηση εξωτερικής πολιτικής, αλλά ένα ακόμη κομμάτι σε ένα σύνθετο παζλ ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ετικέτες: Ερντογάν

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Ερντογάν: «Οι εχθροί μας θέλουν την κεφαλή μας – Κουνούν το δάχτυλο αδιαφορώντας για το μπόι τους»

06/01/2026 | 19:00
Featured

Eρντογάν: Δεν θα ανεχτούμε τετελεσμένα στη «Γαλάζια Πατρίδα»

03/01/2026 | 14:00
Featured

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν τη Δευτέρα: Θα συζητήσουν για Γάζα και Ουκρανία

02/01/2026 | 19:00
Featured

Πρωτοχρονιάτικες απειλές από Ερντογάν: «Δεν θα ανεχτούμε ποτέ τετελεσμένα»

01/01/2026 | 07:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΣΑΛΟΣ στην Ευρώπη: Ευρωβουλευτής γρονθοκοπεί δημοσιογράφο στο Στρασβούργο – Διεθνή Πρακτορεία μιλούν για θεσμική εκτροπή


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΚΥΠΡΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ:«Emily Thompson» και 48 ώρες πολιτικού σοκ στην Κύπρο: παραιτήσεις, έρευνες και το “καθαρά χέρια” του Χριστοδουλίδη

    154 shares
    Share 62 Tweet 39
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ από τα 58,5 το 2026: Οι «κλειδωμένοι» πριν τα 62, οι παγίδες και οι 7 μεγάλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

    140 shares
    Share 56 Tweet 35
  • ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ LIVE:Χιονιάς πανελλαδικής κλίμακας: στα λευκά Ηλεία, Μεσσηνία και Σέρρες – Χιόνια σε Βίλια και Πάρνηθα

    132 shares
    Share 53 Tweet 33
  • Ανατροπή δεδομένων: Δεν προσέρχονται οι αγρότες στον αυριανό διάλογο με τον Μητσοτάκη – Τι συνέβη

    126 shares
    Share 50 Tweet 32
  • ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΤΩΡΑ  – ΚΑΙΡΟΣ 2026 – Live εικόνα από όλη την Ελλάδα και οι περιοχές που «ασπρίζουν» τις επόμενες ώρες

    212 shares
    Share 85 Tweet 53
  • 7 ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ – 4 κρίσιμες διορθώσεις – 1 στενό deadline: Τι έρχεται για τσεκ, συνδεδεμένες και monitoring έως Μάρτιο 2026

    111 shares
    Share 44 Tweet 28
  • ΑΣΕΠ 2026: 2.701 μόνιμες προσλήψεις ΤΕ και δεκάδες θέσεις σε Δήμους – Ποιοι προηγούνται, πού ανοίγουν άμεσα

    106 shares
    Share 42 Tweet 27
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch