Στις 20.30 περίπου (ώρα Ελλάδας) και μετά από περίπου 5 ώρες, ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Οι αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και οι διεθνείς υποστηρικτές τους συμφώνησαν σήμερα στη διάσκεψη του Βερολίνου που ξεκίνησε περίπου στις 3.10 το μεσημέρι της Κυριακής, ότι το εμπάργκο όπλων πρέπει να τηρηθεί και να ενισχυθεί ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση της κρίσης. «Αποφασίστηκε εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων» ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
«Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες» είπε χαρακτηριστικά.
Μέρκελ: Πιστεύουμε σε πολιτική λύση
Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη διαμάχη για την Λιβύη και πως πρέπει να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, ενώ ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να υποστηριχθεί η εκεχειρία στην Λιβύη.
«Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις» ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών.
Η πρώτη ερώτηση στη Μέρκελ για τη συμμετοχή Χαφτάρ – Σάρατζ
Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε η καγκελάριος από δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), σύμφωνα με τη Deutsche Welle είναι με ποιον τρόπο συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Σαράτζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Η απάντηση ήταν ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη μίλησαν κατά μόνας και με τους δύο, οι οποίοι έχουν τόσο μεγάλες διαφορές ώστε αυτή τη στιγμή δεν μιλούν μεταξύ τους. Κατά συνέπεια Αλ Σαράτζ και Χάφταρ δεν ήταν στην αίθουσα της διάσκεψης, αλλά ήταν σε χώρο στον οποίο μπορούσαν να ενημερώνονται διαρκώς.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας, όσο και του εμπάργκο. Αλλά από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ, «δεν μπορούμε να επιτηρήσουμε κάτι που δεν υπάρχει ακόμη».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».
«Μπορούμε να πούμε ότι όλοι συμφώνησαν ότι θέλουμε να σεβαστούμε το εμπάργκο όπλων», δήλωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην κρίση της Λιβύης και ότι κάτι τέτοιο απλώς θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα. Η καγκελάριος μίλησε ακόμη για μια νέα πολιτική προσπάθεια και για μια ώθηση στην στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών.
Χάικο Μάας: Στις Επιτροπές θα συμμετέχουν κράτη που δεν βρίσκονται εδώ σήμερα
Κατά την συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας είπε ότι θα συγκροτηθεί Επιτροπή για την υλοποίηση των σημερινών αποφάσεων. Όπως είπε στις αρχές Φεβρουαρίου κράτη που δεν πήραν μέρος στην Διάσκεψη της Κυριακής, θα κληθούν να συμμετέχουν.
«Έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας παραδέχθηκε ο ΥΠΕΞ Γερμανίας. Πρέπει να φέρουμε κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές και αυτό θα οδηγήσει σε μια πολιτική λύση στη Λιβύη».
Γκουτέρες: Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων
«Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες: Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως οικοδεσπότες της διάσκεψης, αγωνίστηκαν να επαναφέρουν τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χάφταρ στη διπλωματία αφότου ο στρατάρχης εγκατέλειψε τις συνομιλίες και περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου έχει σταματήσει στις περιοχές που ελέγχει.
Αναλυτική ενημέρωση στις Βρυξέλλες
Για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου αναμένεται να ενημερωθούν τη Δευτέρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση η κατ’ αρχήν συμφωνία του Βερολίνου οδεύει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να λάβει και την «ευλογία» του διεθνούς οργανισμού. Γερμανοί σχολιαστές κάνουν λόγο για μία πρώτη επιτυχία σε μία επίπονη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από τις 15 Αυγούστου, σε ιδιαίτερη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ.
Τζουζέπε Κόντε: Έτοιμοι να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στη Λιβύη
Η Ιταλία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα Κυριακή ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Βερολίνο.
«Είμαστε απολύτως διαθέσιμοι να δώσουμε το “παρών” στην πρώτη γραμμή, όσον αφορά μια δέσμευση για την ανάληψη ευθύνης προς αυτήν την κατεύθυνση, για την παρακολούθηση της ειρήνης», δήλωσε στους δημοσιογράφους σε σχόλια που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.
«Προφανώς θα πρέπει να περάσουμε από ένα Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια να μπορέσουμε να καθορίσουμε αυτή τη δέσμευση έπειτα από αυτό», πρόσθεσε.
https://youtu.be/qpU9b6Ffh4g