Προς τα πού οδεύει το ΝΑΤΟ τα επόμενα δυο χρόνια; Σε αυτήν την ερώτηση καλούνται να απαντήσουν τα 28 κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχία την Παρασκευή και Σάββατο στη σύνοδο της Βαρσοβίας στην Πολωνία.
Οι αναφορές του γ.γ. του ΝΑΤΟ στην σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία είναι ξεκάθαρες. Το ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσει την ενίσχυση των αμυντικών του δυνάμεων, δηλώνει ο Γενς Στόλντενμπεργκ. Κατά τη γνώμη του, η επιθετική πολιτική της Ρωσίας κάνει απαραίτητη την ενίσχυση των εξοπλισμών προς ανατολάς. Ακόμα, στο νότο η τρομοκρατία συνιστά ένα σοβαρό κίνδυνο, στον οποίο το ΝΑΤΟ επίσης θα πρέπει να αντιδράσει.
Ωστόσο στα παρασκήνια εδώ και μήνες υπάρχουν διαφωνίες για το προς τα πού οδεύει η Βορειοατλαντική Συμμαχία. Την ώρα που χώρες όπως η Πολωνία θα ήθελαν ακόμα περισσότερους εξοπλισμούς προς ανατολάς, χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία προκρίνουν τον διάλογο με τη Ρωσία.
«Όποιος πιστεύει ότι με συμβολικές παρελάσεις τεθωρακισμένων στα ανατολικά σύνορα θα αποκτήσει μεγαλύτερη ασφάλεια, πλανάται» σχολίασε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.
Από την άλλη πλευρά ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Αντόνι Ματσιερέβιτς χαρακτήρισε τη Ρωσία «μεγάλο κίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια» και τάσσεται υπέρ της παρουσίας περισσότερων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά της χώρας.
Σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης
Μια συμβιβαστική πρόταση προβλέπει τέσσερα διεθνή σώματα με 1.000 στρατιώτες τα οποία θα αποσταλούν στην Πολωνία, τη Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία. Παράλληλα στα σχέδια είναι να καταβληθούν προσπάθειες για την άμβλυνση των αντιπαραθέσεων με τη Ρωσία.
Τον περασμένο Απρίλιο για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια συνεδρίασε το συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ρωσίας και στα άμεσα σχέδια είναι μια ακόμα συνάντηση. Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ θεωρεί απαραίτητη την προσέγγιση των δυο πλευρών και η στάση του αυτή εκτιμάται από τον γερμανικό λαό.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων έδειξε ότι τα δυο τρίτα των Γερμανών συμμερίζονται την κριτική του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού απέναντι στην τακτική της «απειλής πολέμου». Παράλληλα ούτε ένας στους δέκα δεν συναίνεσε με την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στο πλαίσιο αποστολής διεθνών σωμάτων στην Πολωνία και τις βαλτικές χώρες.
Η πορεία που θα ακολουθήσει το ΝΑΤΟ θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Ίσως όμως την καλύτερη περιγραφή να έκανε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είπε πως το ΝΑΤΟ παλαιότερα «ήταν ένα ζεστό προστατευτικό παλτό για έναν κρύο χειμώνα. Σήμερα πρέπει να έχουμε ρούχα για όλες τις εποχές».