Τον Ιούνιο του 2015 Ιρακινοί, Ιρανοί και Σύροι αντιπρόσωποι συναντήθηκαν στη Βαγδάτη και συζήτησαν τη δημιουργίας μιας νέας συμμαχίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από τα WikiLeaks, οι προσπάθειες συγκρότησης αυτής της νέας συμμαχίας απέτυχαν καθώς Σουνίτες του Ιράκ και μερικοί Σιίτες είδαν μια τέτοια συμμαχία να εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του Ιράν.
Ωστόσο, τέσσερις γειτονικές χώρες στην περιοχή, Ιράκ, Ιράν, Τουρκία και Συρία, πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέα μυστική συνάντηση για να συζητήσουν πώς θα καταπολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος αλλά και την κουρδική ανεξαρτησία σε Ιράκ και Συρία.
«Η Τουρκία κλήθηκε στην επερχόμενη συνάντηση καθώς πλέον συμμετέχει στις επιχειρήσεις ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», αποκάλυψαν καλά ενημερωμένες πηγές.
«Το Ιράν συμβούλεψε την Τουρκία να ενταχθεί στη συμμαχία εάν δεν θέλει να δει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στη Συρία ή στην Τουρκία».
Υπάρχει έντονη η υποψία, σε καλά ενημερωμένους κύκλους, ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μεσοποταμίας, που θίγονται εδαφικά από μια πιθανή ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, έχουν σκοπό να κάνουν τα πάντα ώστε να υποβαθμίσουν τις σημαντικές νίκες των Κούρδων επί του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, που τους έχουν δώσει παγκόσμια φήμη και σεβασμό.
Ωστόσο, σε αυτή τη συμμαχία όλων εναντίον των Κούρδων, η Τουρκία έχει αντικρουόμενα συμφέροντα. Οι Τούρκοι αν και μισούν θανάσιμα τους Κούρδους, ωστόσο, έχουν συμφέροντα οικονομικά στο ιρακινό Κουρδιστάν και επίσης δεν πρόκειται με τίποτα να τα βρουν με τη Συρία μιας και ο Ερντογάν έχει εμμονή με την ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ της Συρίας.
Εξάλλου όλη την «επανάσταση» στη Συρία και ιδιαίτερα τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, τις υποστήριξε, χρηματοδότησε και εξόπλισε η Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά, το Ιράν θεωρεί τον Μπασάρ Αλ Άσαντ σύμμαχο και κάνει τα πάντα για να τον κρατήσει στη διακυβέρνηση της Συρίας.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι για τις χώρες της περιοχής, η ανερχόμενη Κουρδική δύναμη θεωρείται εξίσου απειλή με το Ισλαμικό Κράτος.
Όσο οι Κούρδοι πολεμάνε το Ισλαμικό Κράτος είναι «καλοί», αλλά σχεδιάζουν, μόλις η απειλή των τζιχαντιστών εξαλειφθεί, να τους «καθαρίσουν» όπως έκαναν και στο παρελθόν.
Πάντα οι Κούρδοι πολεμούσαν σε πολέμους της περιοχής, προσδοκώντας ως ανταμοιβή την ανεξαρτησία τους, και στο τέλος τους πουλούσαν.