Συρία: Διαδηλωτές στη Συρία οι οποίοι ζητούν να αποχωρήσει από την εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σφράγισαν την πόρτα των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος Μπαθ στην πόλη Σουέιντα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, την ώρα που οι κινητοποιήσεις εκεί εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα.
Νέοι με μηχανήματα οξυγονοκόλλησης σφράγισαν την είσοδο του κτιρίου όπου βρίσκονται τα γραφεία του κόμματος του Άσαντ, το οποίο παραμένει στην εξουσία μετά το πραξικόπημα του 1963.
Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για έβδομη συνεχή ημέρα ειρηνικών διαδηλώσεων, διαμαρτυρόμενοι για τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης μετά την αύξηση των τιμών της βενζίνης, έπειτα από την άρση των επιδοτήσεων στα καύσιμα, και με αίτημα ριζικές πολιτικές αλλαγές.
«Μπασάρ, παραιτήσου. Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια», φώναζαν στην κεντρική πλατεία της πόλης Σουέιντα, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας όπου ζουν πολλοί δρούζοι.
Η βαθιά οικονομική κρίση έχει προκαλέσει την κατάρρευση του συριακού νομίσματος, οδηγώντας σε ραγδαία άνοδο των τιμών των τροφίμων και των βασικών προϊόντων, κάτι που η κυβέρνηση Άσαντ αποδίδει στις δυτικές κυρώσεις.
Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια στις περιοχές που μέχρι πρότινος στήριζαν τον Σύρο πρόεδρο φαίνεται να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Άσαντ, αφού κέρδισε στον εμφύλιο πόλεμο με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας.
Οι αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στις παράκτιες περιοχές της Συρίας, από όπου κατάγεται η μειονότητα των αλαουιτών — στην οποία ανήκει ο Άσαντ και η οποία ελέγχει τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας– για να προλάβουν το ξέσπασμα διαδηλώσεων και απεργιών, δήλωσε ο Κενάν Ουακάφ, δημοσιογράφος που έχει συλληφθεί επειδή επέκρινε το καθεστώς.
Σε ολόκληρη την επαρχία Σουέιντα διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε δεκάδες γραφεία του κόμματος Μπαθ, με τα στελέχη του να φεύγουν, δήλωσαν κάτοικοι. Επίσης, σε μια σπάνια κίνηση στις ελεγχόμενες από τη Δαμασκό περιοχές, διαδηλωτές έσκισαν πορτρέτα του Άσαντ.
Οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες στην πόλη Σουέιντα, με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, έχουν κλείσει, ενώ τα δημόσια μέσα μεταφοράς βρίσκονται σε απεργία και οι επιχειρήσεις λειτουργούν μερικώς.
«Αυτό το κίνημα πολιτικής ανυπακοής είναι πρωτοφανές και έχει ευρεία κοινωνική στήριξη από μεγάλο μέρος της κοινότητας των δρούζων και των θρησκευτικών ηγετών της», επεσήμανε ο Ράιαν Μαρούφ ακτιβιστής και δημοσιογράφος στον τοπικό ιστότοπο Suwayda 24.
EM