Θρίλερ με τα παιδιά στην Ταϊλάνδη: Οι διασώστες αντλούν τα νερά από τη σπηλιά για να περπατήσουν στην έξοδο.
«Κερδίζουν» έναν πόντο την ώρα – Οι διασώστες έχουν το πολύ τέσσερις ημέρες περιθώριο πριν ξεκινήσουν οι βροχές – Τι άλλαξε το αρχικό πλάνο και ματαίωσε τη συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης – Το μεγάλο πρόβλημα με τα επίπεδα οξυγόνου
Οι προσπάθειες να διδάξουν με τις παρούσες συνθήκες και με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους, κατάδυση με μπουκάλες οξυγόνου, εμπεριέχει υψηλό ρίσκο, όπως αποδείχθηκε και από τον θάνατο ενός άρτια εκπαιδευμένου δύτη του Ναυτικού, την Παρασκευή. Ως εκ τούτου, το θρίλερ με τα παιδιά και τον προπονητή που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη συνεχίζεται, με διαφορετικό πλάνο διάσωσης και σύμμαχο την αλλαγή των προβλέψεων για τον καιρό και την απουσία βροχοπτώσεων.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Την Παρασκευή το βράδυ όλα ήταν έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης. Το πλάνο προέβλεπε τη διάσωση δύο παιδιών κάθε φορά, με τη συνοδεία έξι δυτών που θα τα βοηθούσαν να καταδυθούν και να κατευθυνθούν προς την έξοδο. Η πρόβλεψη για έντονες βροχοπτώσεις, με τα νερά να καλύπτουν το σπήλαιο που έχουν εγκλωβιστεί και η έλλειψη οξυγόνου, ασκούσαν ασφυκτική πίεση στους επικεφαλής των διασωστικών συνεργείων, οι οποίοι έπρεπε να αντιδράσουν δίχως χρονοτριβή.
Για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε και επίσημη συνέντευξη-δήλωση της κυβέρνησης. Τι άλλαξε και ματαιώθηκε η συνέντευξη Τύπου και το σχέδιο που είχαν καταρτίσει ως επικρατέστερο; Αυτό που άλλαξε ήταν η πρόβλεψη για τον καιρό. Το «κτύπημα» των ισχυρών βροχοπτώσεων μετατέθηκε κατά τρεις με τέσσερις ημέρες, γεγονός που έδινε (δίνει) την ευχέρεια στους διασώστες να επιχειρήσουν ένα σχέδιο διάσωσης με λιγότερο ρίσκο για τη ζωή των παιδιών και του προπονητή. Ένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει κατάδυση.
Ποιο είναι το σχέδιο; Με τη βοήθεια των χιλιάδων ειδικών και των συνεργείων απ’ όλον τον κόσμο που χρησιμοποιούν υπερσύγχρονες μεθόδους, έχει ξεκινήσει ήδη η άντληση των νερών που έχουν καλύψει το σπήλαιο, εγκλωβίζοντας τα παιδιά και τον προπονητή τους στα έγκατα της Γης. Στόχος είναι να πέσει τόσο πολύ η στάθμη, ώστε τα παιδιά να μην χρειαστεί να κάνουν κατάδυση και να περπατήσουν προς την έξοδο του σπηλαίου. Όπως έγινε γνωστό, αν και οι δυσκολίες είναι τεράστιες, η στάθμη του νερού πέφτει έναν πόντο την ώρα.
Είναι αρκετό; Θα δοθεί λύση στην πρωτοφανή αυτή κατάσταση; Τα συνεργεία, σύμφωνα με τη νεότερη πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Ταϊλάνδη, έχουν περιθώριο το πολύ τέσσερις ημέρες. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η άντληση και να τεθεί σε εφαρμογή το ένα από τα σχέδια που έχουν καταρτίσει, ώστε το πολυήμερο αυτό θρίλερ, να έχει αίσιο τέλος και να απεγκλωβιστούν τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους.
Επί της ουσίας η επιχείρηση για τη διάσωση των 13 ατόμων έχει ξεκινήσει. Αν θα ευοδωθεί η συγκεκριμένη προσπάθεια, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Από το σωστό των υπολογισμών, από την ταχύτητα της εφαρμογής του σχεδίου, από τον καιρό και από την ψυχραιμία των σωστικών συνεργείων, αλλά και των παιδιών.
Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους ειδικούς, είναι τα επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά. Ήδη βρίσκονται κάτω από το οριακό επίπεδο του 21%, με βάση το οποίο έχει υπολογιστεί ότι δεν επηρεάζεται αρνητικά ο ανθρώπινος οργανισμός. Η παρουσία εκατοντάδων διασωστών μέσα στο σπήλαιο μπορεί να το ρίξει στο 15% και αν πέσει κάτω από 12%, θα επηρεάσει τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα των παιδιών και του προπονητή τους.
Συγκλονιστικά μηνύματα από τον προπονητή και τα παιδιά
Ο προπονητής ποδοσφαίρου, που συνοδεύει τα δώδεκα παιδιά που παραμένουν αποκλεισμένα σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς με επιστολή που τους έστειλε μέσω των δυτών.
«Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ’ όλους τους γονείς», γράφει ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ στην επιστολή αυτή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τους διασώστες.
Οι γονείς από την πλευρά τους, τη δύσκολη όσο και κρίσιμη αυτή ώρα για τους ίδιους, τα παιδιά τους, στήριξαν τον προπονητή και σε μία προσπάθεια να τονώσουν το ηθικό του, ώστε με τη σειρά του να βοηθήσει όσο μπορεί τα παιδιά, του έστειλαν το δικό τους μήνυμα,. λέγοντας: «Μην κατηγορείς τον εαυτό σου».
Μετά τη δημοσιοποίηση δύο βίντεο, το πρώτο από την ανακάλυψη της ομάδας το βράδυ της Δευτέρας από βρετανούς δύτες και το δεύτερο γυρισμένο την Τρίτη, κανένα άλλο βίντεο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.
Επίσης η τηλεφωνική σύνδεση που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν οι αρχές, ξετυλίγοντας χιλιόμετρα καλωδίου μέσα στο σπήλαιο, ουδέποτε λειτούργησε.
Όμως σήμερα οι διασώστες έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολές που έχουν γράψει τα παιδιά προς τις οικογενειές τους και οι οποίες αποτελούν τις πρώτες μετά την Τρίτη δημόσιες αποδείξεις ότι βρίσκονται στη ζωή.
«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.
Ένας πρώην δύτης του ταϊλανδικού Πολεμικού Ναυτικού έχασε τη ζωή του χθες Παρασκευή στη διάρκεια επιχείρησης ανεφοδιασμού των παιδιών.
Ο θάνατος του διασώστη δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το κατά πόσον είναι εφικτή η απομάκρυνση της ομάδας από το πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων όπου τα παιδιά βρίσκονται αποκλεισμένα εδώ και 14 ημέρες, όπως γράφει το protothema.gr
Χθες το βράδυ ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, δήλωσε πως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους μέσω της κατάδυσής τους στα νερά.
Πολλά από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση, πράγμα που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις.
Προς το παρόν, ένας πεπειραμένος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει χάρη στα ρεύματα.
Εχουν γίνει πάνω από 100 γεωτρήσεις
Από την πλευρά τους, οι διασώστες ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από εκατό κάθετες γεωτρήσεις, με στόχο να απομακρύνουν τα παιδιά από ψηλά και όχι με κατάδυση.
«Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από εκατό γεωτρήσεις. Όμως δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει τη θέση τους», δήλωσε ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι.
«Η υγεία των παιδιών μέσα στο σπήλαιο είναι καλή», διαβεβαίωσε επίσης, παρά τις ανησυχίες ότι πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου.