Κυριακή, 10 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Τανσού Τσιλέρ: Η παλιά γνώριμη της Ελλάδας που θεωρείται φαβορί για τη θέση του Τσαβούσογλου

Newsroom από Newsroom
31/03/2021 16:30
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τανσού Τσιλέρ: Το πλούσιο, όσο και βεβαρημένο παρελθόν, της «πρωθυπουργού των Ιμίων»

Η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ εμφανίζεται ως υποψήφια διάδοχος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Αν και δεν είναι το μοναδικό όνομα που έχει «πέσει στο τραπέζι» περιγράφεται ως φαβορί από διάφορους δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων και ο έγκυρος Ραχίμ Τουράν. Ο συγκεκριμένος επικαλείται τις καλές σχέσεις που διατηρεί η Τσιλέρ με την Ουάσινγκτον, σε μία εποχή που ο Ερντογάν επιχειρεί να λιώσει τον πάγο που έχει δημιουργηθεί με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για μία έμπειρη πολιτικό, με πλούσιο, όσο και βεβαρημένο παρελθόν. Στην Ελλάδα έχει ταυτιστεί με την κρίση στα Ίμια
, καθώς στις 8 Ιουνίου του 1995, η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση της σκληροπυρηνικής Τσιλέρ να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, εναντίον της Ελλάδας. Η ίδια αγνόησε επιδεικτικά τα υπηρεσιακά σημειώματα του υπουργείου Εξωτερικών που την προειδοποιούσαν για ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης. Ήταν η πρώτη φορά που η Άγκυρα απειλούσε την Ελλάδα ευθέως με πόλεμο στην περίπτωση που αυτή ασκούσε το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Η Τσιλέρ απέστειλε μικρή ομάδα Τούρκων στρατιωτών, με εντολή να μην ανοίξουν πρώτοι πυρ. Παρ’ όλα αυτά εμφανιζόταν αποφασισμένη να ωθήσει τα πράγματα στα άκρα, τη στιγμή που η στρατιωτική ηγεσία δίσταζε.

Όση ώρα διήρκησε η γνωστή πλέον τουρκική επιχείρηση, η τότε πρωθυπουργός είχε αποφύγει να απαντήσει στις συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις του προέδρου Κλίντον. Οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αποτρέψουν μία πολεμική σύγκρουση, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή. Εκείνη σήκωσε το ακουστικό, μονάχα οταν είχε ολοκληρωθεί η σύγκρουση.
ciller2

Η Τανσού Πενμπέ Τσιλέρ, όπως είναι το πλήρες όνομά της, ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε Πρωθυπουργός στην Τουρκία. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε σε αμερικανικά πανεπιστήμια και πήρε το διδακτορικό της από Yale στα Οικονομικά. Παντρεύτηκε και ο σύζυγός της πήρε το επίθετό της. Πρωτοφανής κίνηση! Απέκτησαν δύο παιδιά. Κατά την επιστροφή της στην Τουρκία φάνηκε να την κερδίζει η ακαδημαϊκή καριέρα. Εργάστηκε ως λέκτορας. Το 1990 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής. Η Τσιλέρ θεωρείται πολιτικό παιδί του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Υπήρξε η διάδοχος του Ντεμιρέλ στην ηγεσία του κόμματος του Ορθού Δρόμου. Το 1993 έγινε η ίδια Πρωθυπουργός Κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία κατέρρευσε το 1996 με την αποχώρηση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Από το 1996 ως το 1997 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών. Η σχέση της με τον Μεσούτ Γιλμάζ, τον άλλον ηγέτη του κοσμικού κέντρου διακρινόταν από μία παρατεταμένη πολιτική βεντέτα. Προσπαθούσαν να αντλήσουν ψηφοφόρους από τον ίδιο ιδεολογικοπολιτικό χώρο της κεντροδεξιάς.

Στις 28 Ιουνίου 1996, ο Ερμπακάν ανέλαβε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κόμματος Ευημερίας και του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ. Εκείνη διετέλεσε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Η κυβέρνηση αυτή άντεξε ένα χρόνο. Μεσολάβησαν οι ιστορικές αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας εναντίον των ισλαμιστών που χαρακτηρίστηκε μεταμοντέρνο πραξικόπημα. Μετά από μία διαδικασία φθοράς κατά την οποία παραιτήθηκαν από το κόμμα τους πολλοί βουλευτές του Κόμματος Ορθού Δρόμου, με αποτέλεσμα να χάσει την πλειοψηφία η κυβέρνηση στη Βουλή, ο Ερμπακάν παραιτήθηκε στις 18 Ιουνίου 1997. Το 2002 όταν το κόμμα της δεν κατόρθωσε να μπει στη βουλή αποχώρησε από την πολιτική.
ciller3

Ο σύζυγος της Τσιλέρ είχε επανειλημμένα και με στοιχεία κατηγορηθεί όχι μόνο για διαφθορά, αλλά και για στενή σχέση με το παρακράτος και το οργανωμένο έγκλημα. Το όνομα της Τσιλέρ είχε επίσης αναμειχθεί ευθέως σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, κατά τη διάρκεια δίκης στη Γερμανία. Στη Φρανκφούρτη, δικαστική απόφαση της εποχής υποστήριξε ότι η τουρκική μαφία των ναρκωτικών έχει μεγάλη επιρροή στους κυβερνητικούς κύκλους της Τουρκίας, η οποία έφτανε έως την τότε υπουργό Εξωτερικών Τσιλέρ. Κατηγορήθηκε για ευρεία διαφθορά κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας της. Ήταν η μόνη που δεν ενημέρωσε το διάδοχό της για το πώς διατέθηκαν τα μυστικά κονδύλια του κράτους. Εξετάστηκε πολλές φορές από το τουρκικό Κοινοβούλιο για τις κατηγορίες αυτές, αλλά τελικά απαλλάχθηκε από όλες. Να σημειωθεί ότι ο Μεσούτ Γιλμάζ έχει παραδεχτεί ότι, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συμμετοχή στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα μεταξύ του 1995 και του 1997, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν η Τανσού Τσιλέρ.

Μετά την απομάκρυνσή της από την πολιτική απολαμβάνει στιγμές ηρεμίας, ενώ επισκέπτεται την Ελλάδα κάθε καλοκαίρι. Δεν είναι λίγες οι φορές που βρίσκεται και στη Θεσσαλονίκη, καθως είναι η πόλη που γεννήθηκαν και ζούσαν οι γονείς της.

Νεφέλη Λυγερού – protothema.gr

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΤΟΥΡΚΙΑΤσαβούσογλου

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Alex Rasov

09/08/2025 | 23:45 - Ενημέρωση 10/08/2025 | 01:18
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Σεισμός LIVE: Δείτε TΩΡΑ πού έγινε σεισμός πριν από λίγο – Μέτρα προστασίας

09/08/2025 | 18:21
Featured

Προκαλεί ο Ερντογάν: «Οι αρχαιολόγοι μας θα εξερευνήσουν κάθε μέρος όπου έχουν πατήσει Τούρκοι»

07/08/2025 | 21:36
Featured

Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ

06/08/2025 | 21:57
Load More
Επόμενο Άρθρο

Αδ. Γεωργιάδης: Άνοιγμα καταστημάτων από τη Δεύτερα με 13032 και χρονικό όριο


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ραγδαίες εξελίξεις-Σοβαρά ερωτήματα για τη φυλάκιση του πρώην αστυνομικού και TikToker Β. Μπαταρλή

    4442 shares
    Share 1777 Tweet 1111
  • Στη φυλακή ο πρώην αστυνομικός Βαγγέλης Μπαταρλής – Η υπόθεση που «τάραξε» την ΕΛΑΣ και το TikTok

    601 shares
    Share 240 Tweet 150
  • Σε ύψιστο συναγερμό σήμερα η Μοσάντ στην Ελλάδα – Σχέδιο αποτροπής «ημέρας κυνηγιού» Ισραηλινών τουριστών

    308 shares
    Share 123 Tweet 77
  • Αύριο στο Α’ Νεκροταφείο η κηδεία της Λένας Σαμαρά – Η επιθυμία της οικογένειας

    299 shares
    Share 120 Tweet 75
  • Από τα μετάλλια στην προφυλάκιση – Η διπλή ζωή του Βαγγέλη Μπαταρλή, πρώην αστυνομικού και TikToker

    239 shares
    Share 96 Tweet 60
  • Συλλήψεις υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ για τη φωτιά στην Κερατέα – Αναζητείται διευθυντικό στέλεχος

    216 shares
    Share 86 Tweet 54
  • Βανς: Οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος

    244 shares
    Share 98 Tweet 61
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch