ΤΡΑΜΠ: Μία δραματική στροφή στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την Ουκρανία φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίζεται έτοιμος να εγκρίνει για πρώτη φορά την αποστολή επιθετικών όπλων στο Κίεβο, εγκαταλείποντας τη μέχρι πρότινος σταθερή του στάση υπέρ αποκλειστικά αμυντικού εξοπλισμού.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Η πληροφορία που αποκάλυψε πρώτο το Axios, επιβεβαιώθηκε από Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα, η αλλαγή πορείας οφείλεται σε τρεις κρίσιμους παράγοντες: τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 3 Ιουλίου, και τη νέα επιθετική στρατηγική της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η «κανονικότητα» Ζελένσκι και η πρώτη εντύπωση
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, εμφανίστηκε – όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Axios – ως «κανονικός άνθρωπος», ενδεδυμένος με κοστούμι και συνοδευόμενος από «σοβαρή αντιπροσωπεία». Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με μια πιο θεσμική στάση, έδωσε στην Ουάσινγκτον την εντύπωση ότι η Ουκρανία είναι ώριμη να μπει στο ΝΑΤΟ, και – κυρίως – ότι μπορεί να διαχειριστεί πιο προηγμένο οπλισμό.
Ο ίδιος ο Τραμπ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, φέρεται να σχολίασε ότι «ο Ζελένσκι δεν έμοιαζε με έναν ηγέτη που θέλει να προκαλέσει παγκόσμια σύρραξη», ενισχύοντας την εμπιστοσύνη της Ουάσινγκτον στην αξιοπιστία του Κιέβου.
Η κλιμάκωση από Μόσχα και η απογοήτευση Τραμπ από Πούτιν
Καθοριστικής σημασίας ήταν και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις 3 Ιουλίου 2025. Σύμφωνα με το Axios, ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε ανυποχώρητος, μεταφέροντας στον Τραμπ την πρόθεση του Κρεμλίνου να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να καταλάβει το σύνολο των διοικητικών ορίων της Ουκρανίας.
Η απάντηση Τραμπ ήταν αποκαλυπτική. Όπως είπε στον Εμανουέλ Μακρόν λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα:
«Θέλει να την κατακτήσει ολόκληρη», αναφερόμενος στον Πούτιν.
Όπως μεταδίδει το Associated Press, η δήλωση αυτή σήμανε συναγερμό σε αρκετούς στρατηγικούς συμβούλους του Λευκού Οίκου, που έκριναν πως η Ρωσία δεν προτίθεται να διαπραγματευθεί σοβαρά εκεχειρία στο άμεσο μέλλον. Η αλλαγή των διαθέσεων του Τραμπ προέκυψε από αυτή ακριβώς την εκτίμηση – ότι δηλαδή η αναμονή ενισχύει τη Ρωσία, όχι την ειρήνη.
Από ιδέα, σε σχέδιο: Τα νέα όπλα για το Κίεβο
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην Ουάσινγκτον, το σχέδιο περιλαμβάνει την αποστολή επιθετικών drones, αντιαρματικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς και συστοιχιών πυραύλων ακριβείας. Τμήμα των συστημάτων αυτών προορίζεται για την αναχαίτιση των ρωσικών προελάσεων στην Ανατολική Ουκρανία.
Όπως αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Πενταγώνου (DOD), το πακέτο αυτό θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να «προκαλέσει σημαντικές απώλειες στον ρωσικό στρατό σε περίπτωση νέας μεγάλης χερσαίας επιχείρησης».
Η θέση της Ευρώπης και το γαλλικό παρασκήνιο
Η Le Monde αποκαλύπτει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν – σε συνομιλία με Ευρωπαίους ηγέτες – τάχθηκε υπέρ του πακέτου, λέγοντας:
«Εάν η Ρωσία δεν δείχνει πρόθεση να σταματήσει, τότε η Ουκρανία πρέπει να έχει όπλα για να επιβιώσει».
Η αλλαγή της στάσης Τραμπ αιφνιδίασε το Βερολίνο, αλλά όχι το Παρίσι, που είχε ήδη δεσμευτεί για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο από τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS), η θέση της Ε.Ε. είναι πως κάθε αποστολή επιθετικών όπλων πρέπει να τελεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία για να διασφαλιστεί ο έλεγχος χρήσης τους σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Αντίδραση Ρωσίας και διεθνείς ανησυχίες
Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν οργισμένη. Το TASS μετέδωσε δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος απείλησε με απόσυρση της Ρωσίας από τις τελευταίες δίαυλοι επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, εάν προχωρήσει η αποστολή των επιθετικών όπλων.
Η Deutsche Welle μεταδίδει ότι ρωσικές στρατιωτικές πηγές χαρακτήρισαν το σχέδιο «απόπειρα να αναζωπυρωθεί το μέτωπο» και ότι υπάρχουν ήδη κινήσεις για στρατιωτική αναδιάταξη στο μέτωπο της Χερσώνας.
Το πολιτικό ρίσκο για τον Τραμπ
Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ αναλαμβάνει πολιτικό ρίσκο με την αλλαγή στάσης του. Σύμφωνα με το Brookings Institution, ο πρώην και νυν πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες: «Δεν θέλει πόλεμο, αλλά δεν θέλει και να φανεί ότι ηττάται από τον Πούτιν».
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να στηρίξει την Ουκρανία με επιθετικά όπλα σηματοδοτεί μια νέα φάση του πολέμου. Η συνάντηση με τον Ζελένσκι, το αποτυχημένο τηλεφώνημα με τον Πούτιν και η ευρωπαϊκή πίεση για ενίσχυση της Ουκρανίας διαμόρφωσαν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες, ο πόλεμος θα ενταθεί, ενώ το ερώτημα παραμένει: Μπορεί ακόμη να υπάρξει διπλωματική λύση ή περάσαμε το σημείο χωρίς επιστροφή;