Ο δρόμος του Grexit δεν θα είναι σπαρμένος με τριαντάφυλλα. Το CNBC σημειώνει πως για να φτάσει η Ελλάδα στο τέρμα του δρόμου και στην πόρτα της εξόδου θα έχουν προηγηθεί άλλες ενδιάμεσες στάσεις.
Έτσι, με αρχή το δημοψήφισμα έφτιαξε τον… οδικό χάρτη της Ελλάδας που μπορεί να έχει δύο κεντρικές οδούς (η Ελλάδα μένει ή φεύγει από το ευρώ), αλλά στο ενδιάμεσο υπάρχουν διάφοροι παράδρομοι που αν τους ακολουθήσει, θα αναγκαστεί να υποστεί και τις συνέπειες.
Το άρθρο σημειώνει ότι μπορεί επιφανειακά το δημοψήφισμα να διεξάγεται για το αν η Ελλάδα θα αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών ή όχι, ωστόσο οι περισσότεροι θεωρούν πως θα κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Κάτι που αποδέχεται ακόμη και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το «Όχι» θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη συνύπαρξη της Ελλάδας με τους εταίρους της κάτω από την ομπρέλα του κοινού νομίσματος.
Το «Ναι», από μόνο του, δεν λύνει τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας, καθώς θα εξακολουθήσει να μην μπορεί να πληρώσει τα χρέη της και να έχει ανάγκη «κουρέματος». Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και αν επικράτησει το «Ναι», τίποτα δεν εγγυάται ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Η πορεία της Ελλάδας ξεκινάει από το δημοψήφισμα και πηγαίνει κάπως έτσι:
Με το «ΝΑΙ»
Δημιουργείται νέα κυβέρνηση
Προχωράει σε νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
Συμφωνεί με νέους όρους και οικονομική βοήθεια ή δεν καταλήγει σε συμφωνία
Με τη νέα συμφωνία, η λιτότητα συνεχίζεται
Η Ελλάδα μπαίνει σε φάση ανάπτυξης
Μα αργά βήματα η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση
Μένει στην Ευρωζώνη ως ένα αδύναμο μέλος
Με το «ΟΧΙ»
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα πράγματα
Προχωράει σε νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
Συμφωνεί ή δεν συμφωνεί
Σε περίπτωση μη συμφωνίας: Η ΕΚΤ διακόπτει τη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες
Η Ελλάδα παίρνει βοήθεια από την Κίνα και τη Ρωσία
Η Ελλάδα μένει στην Ευρωζώνη μέχρι την επόμενη κρίση
Συμβαίνει το Grexit
Ανάμεσα στις δύο εκδοχές, υπάρχουν και κάποια σημεία στα οποία συναντούνται. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ότι αν επικρατήσει το «Όχι» και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήσει με τους δανειστές, θα συνεχίσει τη λιτότητα, δεν θα λάβει όμως το μπόνους της ανάπτυξης, αλλά θα μείνει στο ευρώ μέχρι την επόμενη κρίση, οπότε και τότε θα επέλθει το Grexit. Δίχως, όμως, να αποκλείεται να μείνει στο ευρώ ωσάν μέλος με… ειδικές ανάγκες.