Οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη επιρροή που κερδίζει το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τζιχαντιστικές ομάδες στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τους New York Times, περισσότεροι Βρετανοί μουσουλμάνοι έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και πολεμάνε στη Συρία από όσοι Βρετανοί μουσουλμάνοι έχουν καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο υποτίθεται ότι είναι πλέον η χώρα τους.
Και αυτό είναι λογικό, αφού οι Βρετανοί μουσουλμάνοι δεν είναι Βρετανοί αλλά μετανάστες (κυρίως Άραβες και Πακιστανοί) με βρετανικά διαβατήρια που ουδέποτε ένιωσαν τη Βρετανία πατρίδα τους και ουδέποτε αφομοιώθηκαν από τον δυτικό τρόπο ζωής.
Αντίθετα, ο ιερός – εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος που διεξάγει το Ισλαμικό Κράτος πολλούς από αυτούς τους εκφράζει. Γιατί πατρίδα τους δεν νιώθουν τη Βρετανία αλλά τη Μέση Ανατολή.
Και δεν υπάρχει κανένα μεμπτό στο να νιώθει ο κάθε άνθρωπος πατρίδα του τη χώρα καταγωγής του, αλλά αυτό πρέπει να προβληματίσει όσους υπερασπίζονται την απόδοση της «εθνικότητας» (υπηκοότητας κανονικά) αυτόματα σε όσους αλλοδαπούς και αλλόθρησκους γεννιούνται στην Ευρώπη.
Τα πολυπολιτισμικά πειράματα σε Βρετανία και Γαλλία απέτυχαν και όσοι δεν το βλέπουν ή είναι ανόητοι ή πράκτορες σε εντεταλμένη υπηρεσία να διαλύσουν την εθνική συνοχή των ευρωπαϊκών εθνών.
Ειδικοί στη Βρετανία έχουν διατυπώσει αρκετές αιτίες για τη δημοτικότητα του τζιχαντισμού ανάμεσα στους στους νέους της Ευρώπης.
Όπως γράφουν οι New York Times, πολλοί Βρετανοί τζιχαντιστές είναι τα παιδιά μεταναστών.
Οι γονείς τους ήρθαν στην Ευρώπη αναζητώντας έναν καλύτερο τρόπο ζωής και αυτοί μπορούν να συγκρίνουν πόσο άσχημα περνούσαν στις πατρίδες τους σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες που μετανάστευσαν.
Ωστόσο, τα παιδιά τους η μόνη ζωή που γνώρισαν ήταν στη Δύση. Αυτά τα παιδιά, έχουν την τάση να αισθάνονται αποξενωμένα από την παραδοσιακή βρετανική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής.
Ως αποτέλεσμα, αισθάνονται πρώτα μουσουλμάνοι και μετά Βρετανοί πολίτες.
Αυτοί οι νέοι, που αισθάνονται μουσουλμάνοι και όχι Βρετανοί αν και γεννήθηκαν στη Βρετανία, πέφτουν θύματα της προπαγάνδας που ασκεί το Ισλαμικό Κράτος.
Το Ισλαμικό Κράτος παρουσιάζεται ως η αυθεντική θεοκρατία, ενώ παρουσιάζει τη Δύση ως διεφθαρμένη και υποκριτική.
Ο Ραφαέλο Παντούτσι (Raffaello Pantucci), διευθυντής των Διεθνών Σπουδών Ασφαλείας στο Βασιλικό Ινστιτούτο, λέει ότι το Ισλαμικό Κράτος προωθεί την αίσθηση του «ανήκειν», που πολλοί νεαροί Βρετανοί μουσουλμάνοι δεν έχουν. «Εάν αναζητάς την ταυτότητά σου, τότε το Ισλαμικό Κράτος είναι η λαμπερή φλόγα να ακολουθήσεις», λέει με νόημα.
Αυτά να τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους οι εντόπιοι ιδεοληπτικοί της πολυπολιτισμικότητας