ΤΟΥΡΚΙΑ: Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορία που δημοσίευσε η DIE WELT, σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ απελευθερώθηκε στην Τουρκία.
Η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη χθεσινή συνάντησή της με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πως ο Γιουτζέλ κρατείτο χωρίς κατηγορητήριο των εισαγγελικών αρχών και τόνισε πως τόσο η υπόθεσή του όσο και αυτές άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο ένα «κατεπείγον» θέμα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή. Δεν πρόκειται δηλαδή η Γερμανία να εξάγει όπλα στην Τουρκία για να πετύχει την αποφυλάκιση τους.
Από την πλευρά του ο εμφανώς συγκρατημένος Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε τις δηλώσεις που έκανε στα πρόθυρα της επίσκεψης του αναφορικά με τον Ντενίζ Γιουτζέλ. Δηλαδή, εξέφρασε την ελπίδα πως ο δημοσιογράφος θα αποφυλακιστεί και πως σύντομα θα ξεκινήσει η δίκη του. Επιδιώκοντας να αιτιολογήσει την κωλυσιεργία της τουρκικής δικαιοσύνης σε αυτή την υπόθεση ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε τις δεκάδες χιλιάδες δίκες που απασχόλησαν τα δικαστήρια μετά το πραξικόπημα.
[irp posts=”174870″ name=”Τουρκία: Πτώση αεροπλάνου με δύο νεκρούς”]
Η υπόθεση
Αρχικά ο Γιουτζέλ, που έχει διπλή –γερμανική και τουρκική– υπηκοότητα, ετέθη υπό κράτηση τη 14η Φεβρουαρίου του 2017, αφότου έκανε ρεπορτάζ για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αριστεριστές χάκερ υπέκλεψαν από τον προσωπικό λογαριασμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας και γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ήταν ο πρώτος γερμανός δημοσιογράφος που προφυλακίστηκε στο πλαίσιο των εκτεταμένων διωγμών έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών.
Τα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, έριξαν φως στις πολιτικές πιέσεις που έχει ασκήσει η τουρκική κυβέρνηση στα ΜΜΕ και τις στρατηγικές χειραγώγησης της κοινής γνώμης στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Πάνω από 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων της τουρκικής κυβέρνησης στο δημόσιο το 2017, στις υπηρεσίες ασφαλείας και στο δικαστικό σώμα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Εξ’ αυτών περίπου 43.000 έχουν προφυλακιστεί, αναφέρει το cnn.gr.