ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκτός της κοινής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που υιοθετηθεί η τουρκική αξίωση για την εφαρμογή σε Τούρκους υπηκόους που θα βρίσκονται στο νησί των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έγγραφο που ετοιμάσθηκε από το Γραφείο του Διαπραγματευτή και έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών [της Κύπρου], καταγράφονται οι αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση αποδοχής αυτής της αξίωσης, διαβάζουμε tribune.gr
Σημειώνεται πως η Κύπρος θα καταστεί δεύτερης κατηγορίας κράτος-μέλος.
Κι αυτό γιατί δημογραφικά θα υπάρξει σημαντική αλλοίωση με την κάθοδο Τούρκων υπηκόων, ενώ η οικονομία της χώρας θα καταστεί αιχμάλωτη της ισχυρότερης Τουρκίας και θα αποξενώσει την Κύπρο από τον κορμό της υπόλοιπης Ευρώπης.
Η Τουρκία ζητά όπως εξασφαλιστούν για αυτή την αξίωσή της μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και να καταστεί τούτο πρωτογενές δίκαιο, με την υιοθέτηση ενός πρόσθετου πρωτοκόλλου της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου.
Με βάση το έγγραφο, οι τουρκικές απαιτήσεις μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
Πρώτο, η κατάργηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους που θα εισέρχονται στην Κύπρο.
[irp posts=”116979″ name=”Τουρκία: Αυτή είναι η αριθμητικη δύναμη του στρατού της”]
Α) Ένα καθεστώς που θα ισοδυναμούσε με το δικαίωμα διαμονής για όλους τους Τούρκους υπηκόους μετά την επίτευξη συμφωνίας.
Β) Η ελευθερία σημαντικού αριθμού Τούρκων υπηκόων να εισέλθουν στην Κύπρο και να εγκατασταθούν στη χώρα, χωρίς προηγούμενη άδεια, χωρίς την απαίτηση να έχουν απασχόληση και χωρίς να υπόκεινται σε διαδικασίες κατά την είσοδό τους.
Γ) Η ελεύθερη κυκλοφορία ενός αριθμού Τούρκων πέραν εκείνων που εγκαθίστανται στο νησί, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αναζητήσουν εργασία και να απολαύσουν την πλήρη ελευθερία κινήσεων ως εργαζόμενοι, όπως και οι υπήκοοι της ΕΕ.
Δ) Η απεριόριστη κυκλοφορία και απασχόληση των Τούρκων υπηκόων που απασχολούνται σε τουρκικές εταιρείες στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών. Η απεριόριστη εγκατάσταση των Τούρκων υπηκόων που εμπίπτουν σε ορισμένες κατηγορίες, όπως οι ακαδημαϊκοί και εποχικοί εργάτες.
Δεύτερο, όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, η Τουρκία επιδιώκει την απεριόριστη κυκλοφορία όλων των εμπορευμάτων της μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού στην εσωτερική αγορά, χωρίς δασμούς, ανεξάρτητα από το αν αυτά τα προϊόντα καλύπτονται από την τελωνειακή ένωση ΕΕ- Τουρκίας.
Πέρα και πάνω από ό,τι προβλέπεται στις Συνθήκες της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, η Τουρκία επιδιώκει να μη ληφθούν εθνικά μέτρα για περιορισμούς, για παράδειγμα, στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο από Τούρκους υπηκόους.
Περιορισμοί που, ειρήσθω εν παρόδω, έχουν ζητηθεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε σχέση με την αγορά ακινήτων από Ε/κ στο τ/κ συνιστών κράτος.
Στο έγγραφο, πάντως, τονίζεται πως το αίτημα αυτό της Τουρκίας δεν είναι καινούργιο.
Τέθηκε και το 2010. Τότε υπήρξε μια προκαταρκτική κατανόηση ότι οι τέσσερις ελευθερίες θα πρέπει να επεκταθούν σε ορισμένους Τούρκους υπηκόους, με την προϋπόθεση ότι τέτοια αντιμετώπιση, i) να είναι μια αμιγώς διμερής συμφωνία και να εφαρμόζεται αποκλειστικά στο έδαφος της Κύπρου, ii) δεν μεταβάλλει τον δημογραφικό χαρακτήρα της χώρας, iii) να υπόκεινται σε αναλογία (σ.σ. 4:1), iv) να συνοδεύεται από μια διευθέτηση του ζητήματος των Τούρκων εποίκων στο νησί, v) δεν θα επηρεάζουν αρνητικά την ε/κ κοινότητα, vi) δεν στρεβλώνει την εσωτερική αγορά, vii) να είναι πλήρως συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, και viii) να μη θέσει σε κίνδυνο την πλήρη συμμετοχή της Κύπρου στις πολιτικές της ΕΕ.
Σημειώνεται πως εάν η τουρκική αξίωση ικανοποιηθεί, αυτό θα σήμαινε ότι για πρώτη φορά, ένα μη κράτος- μέλος θα απολαμβάνει καθεστώς και προνόμια που μόνο τα κράτη- μέλη διαθέτουν.
Αυτό είναι κάτι που η Κύπρος, αναφέρεται, δεν μπορεί να αποδεχθεί, όχι μόνο επειδή εκτείνεται πολύ πέρα από το πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό και δεν έχει τίποτα να κάνει με το ίδιο το πρόβλημα, αλλά κυρίως επειδή δεν μπορεί να εκχωρηθούν τέτοια δικαιώματα σε τρίτη χώρα.
Στο έγγραφο τονίζεται πως η Κύπρος δεν μπορεί να αποδεχθεί τις αξιώσεις αυτές, καθώς μεταξύ άλλων θα αποτελούσε κίνδυνο για την Κύπρο να αυτοεξαιρεθεί από πολιτικές της ΕΕ (κοινή αγορά) αλλά και την πλήρη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ικανοποιηθεί η Τουρκία. Υποδεικνύονται περαιτέρω και οι κίνδυνοι για το σύνολο της ΕΕ.