Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Η ανιψιά του Οτσαλάν και ακόμα 96 γυναίκες στη Βουλή

Newsroom από Newsroom
10/06/2015 05:30
σε ΔΙΕΘΝΗ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ένας αριθμός γυναικών-ρεκόρ, μαζί με Χριστιανούς, Κούρδους και Αρμένιους εκλέχθηκαν βουλευτές στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, μια τεράστια αλλαγή για την χώρα που στο παρελθόν αντιμετώπιζε το αίτημα για πολιτική ποικιλομορφία και διαφορετικότητα εντός του κοινοβουλίου ως απειλή για την εθνική ενότητα.


Εμβληματική της σαρωτικής αλλαγής στη σύνθεση του κοινοβουλίου είναι η είσοδος της Ντιλέκ Οτσαλάν, της ανιψιάς του ηγέτη των Κούρδων αυτονομιστών Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η Ντιλέκ, 27 ετών, ήταν 11 ετών όταν ο θείος της συνελήφθη στην Κένυα από άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και κατόπιν καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού, μια ποινή που μετατράπηκε στη συνέχεια σε ισόβια κάθειρξη. Έκτοτε παραμένει έγκλειστος στο νησί φυλακή Ιμραλί.

«Καταρχάς θεωρώ τον εαυτό μου ως μία εκπρόσωπο των γυναικών και των νέων» δήλωσε η Ντιλέκ Οτσαλάν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Μπορεί να είμαι Κούρδισσα αλλά εκπροσωπώ όλους εκείνους που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, τους καταπιεσμένους, τις περιθωριοποιημένες ομάδες, όλους τους ανθρώπους, τις κουλτούρες, τα πιστεύω και τις γλώσσες».

Η είσοδός της στο κοινοβούλιο θα ήταν κάτι αδιανόητο πριν από 10 χρόνια.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αψήφησε την οργή των εθνικιστών και ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον Οτσαλάν και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και η Ντιλέκ ήταν το πρόσωπο που παρέδωσε πολλές από τις επιστολές του θείου της από το Ιμραλί.

Το ειρωνικό είναι πως το κουρδικό κόμμα στο οποίο ανήκει η Ντιλέκ, το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είναι αυτό που στέρησε την αυτοδυναμία από τον κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τορπίλισε τις φιλοδοξίες του προέδρου Ερντογάν να ενισχύσει τις εξουσίες του.

Συνολικά 97 γυναίκες εισέρχονται στην εθνοσυνέλευση, το 17% του κοινοβουλίου των 550 συνολικά εδρών. Αυτό το ποσοστό γυναικείας αντιπροσώπευσης είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ουζμπεκιστάν και των περισσότερων χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Στην Τουρκία θεωρείται πολυτέλεια για τις γυναίκες να εμπλέκονται με την πολιτική. Θα δώσουμε μάχη για να το αλλάξουμε αυτό» τόνισε η Σελίνα Ντογάν, βουλευτίνα που ανήκει στην αρμενική μειονότητα και εξελέγη με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

To κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ήταν το μοναδικό μεγάλο κόμμα που είδε τον αριθμό των γυναικών βουλευτών του να μειώνεται, καθώς εξέλεξε 41 γυναίκες στην εθνοσυνέλευση, από 46 στην προηγούμενη Βουλή.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο αγωνίζεται για την ισότητα των δύο φύλων και έχει πολλές γυναίκες στελέχη, θα στείλει από την πλευρά του 30 γυναίκες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, στο σύνολο των 80 βουλευτών που εκλέγει.

Με ηγέτη τον χαρισματικό Σελαχατίν Ντεμιρτάς, το HDP διεύρυνε την στήριξη που έλαβε πολύ πέραν της κουρδικής κοινότητας, προσελκύοντας νέους, αλλά και κεντροδεξιούς υποστηρικτές του κοσμικού κράτους που ένιωσαν τους κινδύνους που απορρέουν από τα σχέδια του Ερντογάν να τροποποιήσει το Σύνταγμα αποκτώντας ισχυρές προεδρικές εξουσίες.

Το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών ήταν ένα από τα κόμματα που παρέταξαν υποψήφιους μέλη εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, αλλά επίσης και τον Μπαρίς Σουλού, έναν ακτιβιστή που ήλπιζε να γίνει ο πρώτος ομοφυλόφιλος βουλευτής, όμως δεν κατάφερε να εκλεγεί.

«Για τη δημοκρατική σταθερότητα αυτά είναι πολύ καλά νέα» είπε ένας διπλωμάτης χώρας της Δύσης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφερόμενος στη διαφορετικότητα του κοινοβουλίου. Τέσσερις βουλευτές ανήκουν στη χριστιανική μειονότητα, δύο από το HDP και από ένας για το CHP και το AKP.

Οι Χριστιανοί παραδοσιακά παραγκωνίζονταν στη μουσουλμανική κατά βάση χώρα. Όταν ένας βουλευτής της συριακής μειονότητας εξελέγη το 2011, ήταν ο πρώτος Χριστιανός που είχε εισέλθει στο κοινοβούλιο τα τελευταία 50 χρόνια.

Και τα 3 εκατομμύρια των Ρομά της Τουρκίας απέκτησαν τον πρώτο τους βουλευτή, τον 38χρονο υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Οζτζάν Πουρτσού που κέρδισε στη Σμύρνη.

Δύο μέλη της μικρής εθνοτικής ομάδας των Γεζίντι εξελέγησαν επίσης, μία εκ των οποίων η Φελεκνάς Ουτζά, που είχε στο παρελθόν εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη Γερμανία και μαθαίνει ακόμα τώρα την τουρκική γλώσσα.
Στη νέα Εθνοσυνέλευση θα συμμετέχουν 3 Αρμένιοι, μέλη μιας μειονότητας που παραδοσιακά υφίσταται τις μεγαλύτερες διακρίσεις.

«Δεν έχει σημασία πόσοι πολλοί Αρμένιοι θα βρίσκονται στο κοινοβούλιο, αυτό που έχει σημασία είναι η στάση μας» δήλωσε ο εκλεγείς Γκάρο Παϊλάν στην εφημερίδα Agos.

Όπως και η Ντιλέκ Οτσαλάν, ο Παϊλάν ελπίζει ότι το νέο πρόσωπο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης θα συνδυάζεται και με την ανανέωση του πνεύματος της πολιτικής. «Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την πολιτική στην Τουρκία» τόνισε. 

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Τα 30 αιτήματα των αγροτών

14/12/2025 | 17:47
Featured

Χρυσοχοΐδης: Ψευδείς οι καταγγελίες για αστυνομική βία στα αγροτικά μπλόκα

14/12/2025 | 17:22
HOT NEWS

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Προσωπική διαφορά: 671.000 συντάξεις με «κόφτη» 50% – καταγγελία ΕΝΔΙΣΥ για κοροϊδία και χαμένες αυξήσεις 5.828€

14/12/2025 | 17:02
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση του ISIS σε αμερικανική περιπολία στη Συρία – Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες

14/12/2025 | 17:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Το τελεσίγραφο της κυβέρνησης στους δανειστές: "Ή κούρεμα τους χρέους ή ρήξη"


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Έτοιμοι για γιορτές στα μπλόκα οι αγρότες: Αρνούνται τον διάλογο εάν δεν εκπληρωθούν κάποια αιτήματα, για νομικές συνέπειες προειδοποιεί η κυβέρνηση

    149 shares
    Share 60 Tweet 37
  • Ο Πούτιν ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης Σίβερσκ, στην ανατολική Ουκρανία

    133 shares
    Share 53 Tweet 33
  • Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή – Πώς θα λειτουργήσουν

    116 shares
    Share 46 Tweet 29
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Προσωπική διαφορά: 671.000 συντάξεις με «κόφτη» 50% – καταγγελία ΕΝΔΙΣΥ για κοροϊδία και χαμένες αυξήσεις 5.828€

    97 shares
    Share 39 Tweet 24
  • ΤΙ ΩΡΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, Δημόσιο – Οι ώρες πίστωσης από e-ΕΦΚΑ και τα «SOS» για απάτες στους λογαριασμούς

    251 shares
    Share 100 Tweet 63
  • 120+ μπλόκα σε όλη τη χώρα, «όχι» στο Μαξίμου και νέο πακέτο: το τριπλό μέτωπο αγροτών–ΟΠΕΚΕΠΕ–Κυβέρνησης

    81 shares
    Share 32 Tweet 20
  • Επίσκεψη Μητσοτάκη σε μπλόκο της Τροχαίας στη Σταδίου: Έκανε αλκοτέστ για να δει πως γίνεται

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch