ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΩΡΑ: Ξεχωριστό τετ α τετ θα έχουν πιθανότατα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στην Τεχεράνη για τη Συρία.
Την πιθανή συνάντηση προανήγγειλε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Izvestia», ενόσω η Ουάσιγκτον απειλεί εκ νέου την Άγκυρα με κυρώσεις εάν δεν απελευθερώσει άμεσα τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον προκαλώντας νέα πτώση της λίρας.
Η Σύνοδος Κορυφής του Τούρκου προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό τους Χασάν Ροχανί θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, επιβεβαίωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Ρωσία και Τουρκία έχουν επίσης επιβεβαιώσει ότι η Σύνοδος των ηγετών Ρωσίας, Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας, στην Κωνσταντινούπολη δεν θα πραγματοποιηθεί εντέλει, γεγονός που δηλοί μία αμηχανία εκ μέρους του Παρισιού και του Βερολίνου, σχολιάζει η «Monde».
Τον Ιούνιο, Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν σε μία στενότερη συνεργασία για τη Συρία. Θα μείνει σε αυτό το επίπεδο η συνεργασία τους μετά την πιθανολογούμενη αυτή συνάντηση, στην Τεχεράνη;
Ο ίδιος ο Ερντογάν, με το όραμα της αποκατάστασης της οθωμανικής μεγαλοπρέπειας, διεμήνυσε μετά τις πρώτες αμερικανικές κυρώσεις ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και πως θα αναζητήσει νέους συμμάχους εάν δεν διαπιστώσει μεγαλύτερο σεβασμό από τις ΗΠΑ.
«Προτού είναι πολύ αργά, η Ουάσιγκτον πρέπει να εγκαταλείψει τη λανθασμένη αντίληψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές λύσεις. Εάν δεν κάνει στροφή σε αυτή την τάση των μονομερών πρακτικών και της ασέβειας, θα αναγκαστούμε να αρχίσουμε να αναζητάμε νέους φίλους και συμμάχους», δήλωσε χαρακτηριστικά σε άρθρο του στους «New York Times» ο Τούρκος πρόεδρος.
Μία τέτοια στροφή, μακριά από την αγκαλιά των συμμάχων Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι ασφαλώς εύκολη υπόθεση. Αναμφισβήτητα ωστόσο η αμερικανοτουρκική διένεξη είναι αυτή τη στιγμή βούτυρο στο ψωμί του Πούτιν, ο οποίος έστειλε αμέσως τον υπουργό Εξωτερικών του Σεργκέι Λαφρόφ δεδομένου ότι η αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη Μόσχα, γράφει το naftemporiki.gr.