ΤΡΑΜΠ: Αλλαγή ισορροπιών στη Γενική Συνέλευση- Η χθεσινή τελευταία ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την Ουκρανία αποκάλυψε μια αναπάντεχη εξέλιξη: οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντί να στηρίξουν το ευρωπαϊκό ψήφισμα που καταδίκαζε τη Ρωσία, τάχθηκαν κατά, προκαλώντας τριγμούς στις διατλαντικές σχέσεις.
Tου Παντελή Χαριτάκη
Απροθυμία της Ουάσινγκτον για σκληρή στάση
Η αμερικανική αντιπροσωπεία, υπό την ηγεσία της κυβέρνησης Τραμπ, υποστήριξε ότι η διαρκής επιμονή στην καταδίκη της Μόσχας δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα. Οι ΗΠΑ παρουσίασαν ένα εναλλακτικό ψήφισμα που δεν χαρακτήριζε τη Ρωσία ως εισβολέα, αλλά αντ’ αυτού έκανε μια γενική έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια και διαφωνίες
Οι ευρωπαϊκές χώρες αντέδρασαν έντονα, με τον Γάλλο πρέσβη να χαρακτηρίζει την κίνηση των ΗΠΑ ως «πισώπλατη μαχαιριά» στη συμμαχία. Η Γερμανία και η Πολωνία πίεσαν για μια ενιαία στάση, αλλά δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη διαφοροποίηση της Ουάσινγκτον.
Το ψήφισμα της Ευρώπης υπέρ της Ουκρανίας συγκέντρωσε 93 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 65 αποχές. Στην αντίπερα όχθη, το αμερικανικό ψήφισμα, το οποίο δεν κατονόμαζε τη Ρωσία ως επιτιθέμενο, εγκρίθηκε με την υποστήριξη αρκετών χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.
Η διαφωνία μεταφέρθηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου η Ρωσία επέβαλε βέτο στις ευρωπαϊκές τροπολογίες. Οι ΗΠΑ επέλεξαν να απόσχουν από την ψηφοφορία για την τελική διαμόρφωση του ψηφίσματος, απογοητεύοντας ακόμα περισσότερο τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Αντίκτυπος στην Ελλάδα και την Κύπρο
Η Ελλάδα και η Κύπρος συντάχθηκαν με την ευρωπαϊκή γραμμή, ψηφίζοντας υπέρ του ψηφίσματος της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Αθήνα φέρεται να ανησυχεί για τη μελλοντική στάση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η αλλαγή πλεύσης της Ουάσινγκτον μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες στην περιοχή.
Το παρασκήνιο της αμερικανικής στάσης
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει μια πιο «ευέλικτη» προσέγγιση έναντι της Μόσχας, αποφεύγοντας την πλήρη ρήξη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν παρασκηνιακές συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων, που ίσως προετοιμάζουν το έδαφος για μια ευρύτερη διαπραγμάτευση.
Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη
Η στάση των ΗΠΑ δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο για την ευρωπαϊκή διπλωματία. Αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να αποφεύγει την άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει νέες στρατηγικές για να διατηρήσει την πίεση προς τη Μόσχα.
Προοπτικές και επόμενα βήματα
Το μέλλον της δυτικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία παραμένει αβέβαιο. Εάν η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίσει να διαφοροποιείται από τους Ευρωπαίους συμμάχους της, ενδέχεται να δούμε μια πιο αυτόνομη ευρωπαϊκή στρατηγική, με ενίσχυση της γαλλογερμανικής ηγεσίας και νέες πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Η χθεσινή ψηφοφορία στον ΟΗΕ σηματοδοτεί μια στροφή που μπορεί να αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες. Το αν πρόκειται για μια προσωρινή τακτική ή για μια νέα στρατηγική προσέγγιση, μένει να φανεί στους επόμενους μήνες.